AR PUTEA FI CREAT UN CORIDOR VERDE PENTRU EXPORTUL DE PRODUSE AGRICOLE DIN MOLDOVA ÎN ROMÂNIA. Despre asta a discutat Viorel Gherciu cu oficialii de la București

31 mar 2022
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Viorel Gherciu împreună cu ambasadorul Republicii Moldova în România, E.S. Victor Chirilă, au avut o întrevedere cu Secretarii de Stat si alți factori de decizie din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale din România.

Oficialii au discutat despre cele mai stringente probleme cu care se confruntă producătorii agricoli din țara noastră.

Părțile au analizat oportunitatea creării coridorului verde pentru exportul de produse agricole, inclusiv a merelor în stare proaspătă și a mărfurilor perisabile din Republica Moldova în România.
De asemenea, oficialii au discutat despre dificultățile pe care le întâmpină exportatorii autohtoni de produse vitivinicole în unitățile comerciale din România. Potrivit exportatorilor, de pe rafturile române au fost retrase unele vinuri moldovenești, de către instituțiile abilitate cu drept de control din România, din motivul unor deficiențe de etichetare. Conform autorităților române, pe produsele importate din țara noastră, trebuie să fie prezentă mențiunea „Fabricat în Republica Moldova” și nu „Fabricat în Moldova”.

În acest sens, ministrul Viorel GHERCIU a declarat că, în zilele următoare, MAIA va elabora o scrisoare către Comisia Europeană, privind etichetarea produselor și va identifica soluția provizorie pentru ca produsele vitivinicole să fie prezente pe rafturile din România.

Părțile au discutat, la fel, despre necesitatea dezvoltării sistemelor de irigare din țara noastră, în scopul sporirii eficienței irigării și utilizării raționale a resurselor de apă, precum și în vederea creșterii calității și competitivității agricole. Partea română a declarat că va acorda suport Republicii Moldova, în revitalizarea sectorului de irigare.
În cadrul vizitei, oficialii au convenit să consolideze cooperarea interinstituțională și au reiterat angajamentul de a continua dezvoltarea dialogurilor ample și productive în domeniile aferente agriculturii.
 
 
loading ...