BUDDLEJA SAU LILIACUL DE VARĂ. Plantare, tăiere, îngrijire

04 jul 2023
Buddleja sau Liliacul de Vară este un arbust cu frunzele și florile căzătoare, care face parte din familia Scrophulariaceae. Denumirea populară este Liliac de Vară pentru că florile formează un strugure asemănător cu cel de liliac, dar mai mare și mai bogat. Formează tufe dense, atrăgătoare, cu o formă pendulară. Frunzele au forma lanceolată în nuanțe de verde închis. Florile cresc dens în grupuri, pe ramuri lungi în nuanțe de violet, alb, galben sau roșu și au un miros plăcut parfumat.

Liliacul de vară este o plantă ornamentală populară cu rată de creștere rapidă, rezistentă și inflorescențe de lungă durată. Este simplu de îngrijit, în schimb este spectaculos și funcționează ca un adevărat magnet pentru fluturi, sporind astfel splendoarea culorii. Perioada de înflorire începe în luna iunie.
 


Citește și: PLANTELE CARE ȚIN CĂPUȘELE LA DISTANȚĂ

Condiții de creștere și dezvoltare
Liliacul de Vară poate să crească până la o înălțime de 200-300 de centimetri. Preferă solurile bine drenate și argiloase. Nu este un arbust pretențios. Se dezvoltă bine atât în zonele însorite, cât și în cele parțial însorite, pe soluri bine drenate. Se va uda moderat cu o atenție mai mare în primul an de plantare și sezonul cald. Se recomandă primăvara devreme să se facă tăierile de formare.

Plantele crescute în ghiveci se pot planta pe tot parcursul anului, chiar și vara. Săpați o groapă cel puțin cu 10-15 cm mai mare decât ghiveciul plantei, pe fundul gropii așezați îngrășământ organic (gunoi de grajd, compost...), peste care să puneți un strat de pământ. Așezați planta în groapă și astupați cu pământ. Udați bine, și în primul an mențineți solul umed.



Citește și: IASOMIA DE GRĂDINĂ

Întreținerea Liliacului de vară
Liliacul de vară este rezistent la îngheț, totuși, în iernile mai reci, lăstarii pot îngheța complet, dar primăvara vor răsări din nou.

Tunderea se face după trecerea perioadei de îngheț. Tăiați ramurile înghețate, bolnave. Ramurile din anul trecut scurtați-le până la 2-3 noduri. Florile minunate apar pe ramuri noi. Deci tunderea anuală trebuie să fie regulat, altfel va îmbătrâni prematur.

După trecerea primului val de flori, se pot tunde inflorescențele pentru a stimula o a doua înflorire bogată.


 
Citește și: ROINIȚA - BENEFICII

Utilizare
Se pretează în diverse grupuri de plante în parcuri, grădini. Este o specie care se pretează și pentru formarea de garduri vii spectaculoase, colorate.

Sursa: Plant House
loading ...