IASOMIA DE GRĂDINĂ: FRUMOASĂ, PARFUMATĂ ȘI BENEFICĂ

02 jun 2023
Arbustul de iasomie se distinge prin florile sale albe, roze, galbene sau purpurii, cu un parfum puternic. Această plantă datează încă din antichitate, când vechii egipteni și greci o foloseau drept afrodiziac și în aromaterapie. Din frunzele și florile ei preparau o pastă folosită pentru îngrijirea rănilor, iar chinezii îi fierbeau frunzele în apă și le consumau sub formă de ceai. La început însă, ceaiul de iasomie era dedicat doar regilor și nobililor.
 

Tipuri de iasomie

De-a lungul timpului, iasomia a ajuns la peste 200 de specii individuale, inclusiv iasomie de grădină și iasomie de cameră, după cum le cunoaștem noi astăzi. Cele mai frecvente tipuri sunt cultivate sub formă de viță-de-vie, dar există unele soiuri care pot fi cultivate ca arbuști. Tipurile de plante de iasomie vor avea toate nevoi ușor diferite, deci este important să știți despre soiuri înainte de a alege pe care să le plantați. Există numeroase tipuri de iasomie de grădină, printre care menționăm iasomia Mont Blanc, iasomia Bouquet Blanc sau Yellow Hill.
  • Iasomie arabă - Această varietate de iasomie este un arbust. Are flori albe, foarte puternic parfumate, care se deschid seara. Iasomia arabă poate crește de la 90 de centimetri până la 2,5 metri înălțime.
  • Iasomie albă - iasomia albă este originară din Birmania și China și este un cățărător veșnic verde. Mugurii săi de culoare roz se arată la sfârșitul iernii până la începutul primăverii și înfloresc în flori parfumate asemănătoare stelelor albe. Iasomia albă poate crește între 6-8 metri înălțime și 2 și 4 metri lățime, deci veți avea nevoie de spațiu suficient pentru acest soi.
  • Iasomie violet - Floarea de iasomie violet este, de asemenea, cunoscută sub numele de iasomie stea. Aceasta se dezvoltă sub formă de viță-de-vie, poate crește până la 6 metri înălțime.
  • Iasomie de iarnă - Crescând până la 15 metri înălțime dacă este crescută cu ajutorul unui spalier, iasomia de iarnă este cunoscută pentru florile sale galbene izbitoare.Citește și: ROINIȚA - BENEFICII
 

Cum se plantează iasomia de grădină?

Arbustul de iasomie preferă zonele luminoase și căldura soarelui. Fiind un arbust care se poate răspândi ușor, alocă-i un spațiu suficient în împrejurimi. Iasomia de grădină nu este pretențioasă în ceea ce privește tipul de sol. Totuși, pentru a spori producția, se recomandă să alegi un sol moderat-umed care să se dreneze bine pentru a nu se forma bălți de apă în jurul rădăcinii.

Vara, trebuie udată bine iasomia, însă nu în exces. Plantarea iasomiei de grădină se realizează primăvara, chiar de la finalul lunii martie sau început de aprilie. Pentru un arbust nou de iasomie, se recomandă folosirea fertilizatorilor la început, până să intre în perioada de înflorire.Citește și: CUM ÎNGRIJIM PETUNIILE?

În restul anului, nu mai sunt necesari fertilizatorii, doar căldura plăcută a razelor solare și udarea constantă sunt suficiente. Poți planta iasomia și toamna, pentru a te bucura de florile ei frumoase în următoarea primăvară.
 

Cum se taie arbustul de iasomie?

Ca să crească armonios, arbustul tău de iasomie de grădină, se recomandă tăierile moderate. Astfel, vei corecta forma și talia plantei. Însă, acest lucru trebuie efectuat până să intre în perioada de înflorire, altfel riști să pierzi boboci. Apoi, pe toată perioada de înflorire și pe timpul verii, nu trebuie să efectuezi nicio tăiere asupra arbustului, ci doar toamna, după ce florile au trecut. De regulă, tăierea se face cam la o treime din ramuri, în special la cele lungi și mature. Astfel, favorizezi dezvoltarea lăstarilor tineri, care vor produce cel mai mare număr de boboci.

Dacă alegi să nu tunzi deloc iasomia de grădină, aceasta riscă să crească neuniform și să aibă o durată de producție de flori mai mică, de până la 3 ani. Prin tăieri, prelungești durata de viață a plantei și te bucuri de florile sale în grădina ta pentru mai mulți ani. Trebuie să ții cont că florile de iasomie sunt bogate în nectar, ceea ce înseamnă că vor atrage multe insecte.


 

Beneficiile iasomiei de grădină

Probabil ai văzut de multe ori ceai negru sau ceai verde cu iasomie, în magazine. Aceste tipuri de ceai datează tot de la chinezi, după ce au perfecționat modul de realizare a ceaiului și l-au răspândit în țara lor dar și în Europa. Florile de iasomie au efect relaxant, antiseptic și afrodisiac. De aceea, ele sunt folosite predominant în aromoterapie, parfumuri și ceaiuri.

Citește și: GARD VIU DE TRANDAFIRI

Ceaiul de iasomie este bogat în antioxidanți și poate fi recomandat persoanelor care consumă frecvent grăsimi alimentare. Acesta ar putea reduce nivelul colesterolului, însă nu trebuie consumat pe stomacul gol deoarece crește nivelul de aciditate din stomac. În plus, datorită efectului său calmant și antiinflamator, ceaiul de iasomie poate reduce durerile de cap, reumatismul, oboseala dar și contracțiile musculare.

La nivelul pielii, iasomia de grădină și nu numai are efecte benefice. Pentru persoanele cu ten gras, de exemplu, se recomandă ulei de iasomie sau chiar ceai cosmetic pentru piele. Uleiurile volatile pe bază de iasomie sunt folosite și de medici pentru calmarea stărilor de sensibilitate nervoasă și agitație.

Sursă: Grădina Max
           Garden Farm
 
loading ...