CÂND ȘI CUM SEMĂNĂM MĂRARUL CA SĂ-L AVEM PROASPĂT ȘI TOAMNA?

17 jun 2022
Atât de apreciat și utilizat în toate deliciile culinare de sezon, mărarul poate fi semănat chiar și la mijlocul verii. Astfel veți obține o nouă recoltă la începutul toamnei — tocmai potrivită pentru conservare. Dacă nu aveți grădină, nu vă întristați: mărarul poate fi cultivat pe pervaz pe parcursul întregului an, transmite AGROMEDIA, cu referire la retete-usoare.info.

În primul rând, trebuie să alegeți corect parcela potrivită pentru semănarea semințelor de mărar. Aceasta trebuie să fie expusă la multă lumină, care este necesară pentru creșterea mărarului. Înainte de semănare, puteți fertiliza solul cu îngrășăminte organice. Solul calcaros este potrivit pentru această cultură. De aceea, alegeți compostul sau humusul ca îngrășământ. 

PREGĂTIREA SEMINȚELOR

Începeți să pregătiți semințele cu 2 zile înainte de semănare. Puneți-le într-un săculeț de pânză și înmuiați-le în apă. Schimbați apa la fiecare 8 ore. Peste doar 7 zile de la plantarea lor, vor apărea primii lăstari. Iar dacă nu veți înmuia în prealabil semințele, primii lăstari vor apărea peste minim 2 săptămâni. 

SEMĂNAREA CORECTĂ

Cel mai bine ar fi să semănați semințele de mărar sub formă de rânduri. Distanța dintre ele trebuie să fie de minim 25 cm, iar adâncimea gropilor de plantare — de aproximativ 3 cm. Nu vă temeți să semănați mărarul lângă alte legume. El se va dezvolta bine lângă ceapă, salată și ridichi. 

PREGĂTIREA SOLULUI

În primul rând trebuie să alegeți corect parcela potrivită pentru semănarea semințelor de mărar. Aceasta trebuie să fie expusă la multă lumină, care este necesară pentru creșterea mărarului. Înainte de semănare fertilizați neapărat solul cu îngrășăminte organice. Solul calcaros este potrivit pentru această cultură. De aceea, alegeți compostul sau humusul ca îngrășământ. 

AFÂNAREA SOLULUI ȘI RĂRIREA MĂRARULUI

Nu uitați să afânați solul după ce veți observa apariția primilor lăstari. Apoi repetați neapărat procedura după ploaie sau irigare. Aceasta este necesară pentru prevenirea încetinirii creșterii mărarului, deoarece solul se acoperă cu crustă după udare, care împiedică pătrunderea oxigenului la rădăcini.

Rărirea mărarului trebuie realizată, când apar primele 3-4 frunzulițe pe firele lui. Distanța optimă dintre ele trebuie să fie de 3-5 cm. Iar dacă aveți nevoie de umbele de mărar pentru prepararea conservelor, atunci măriți distanța respectivă până la 10 cm. Răriți sistematic mărarul.

Semănarea semințelor de mărar în mijlocul verii nu este într-atât de complicată, precum poate să pară. Nu plantați mărarul pe parcelele, pe care au fost cultivate culturi, ce formează umbrele (pătrunjel, țelină, morcov, mărar etc.). În acest caz alegeți alt lot pentru ele!
Top știri

PLANTAȚIE DE CĂPȘUNI PE LÂNGĂ BISERICĂ. Preotul din Nisporeni a făcut studii în agricultură pentru a-și ajuta comunitatea

24 jun 2022

GRÂUL, ORZUL ȘI PORUMBUL SE IEFTINESC. Fermierii din Australia ar putea obține o recoltă record de grâu

06 jun 2022

APICULTURĂ PE TIMP DE RĂZBOI. Cu cât vând anul acesta ucrainenii mierea la export?

15 jun 2022

CÂTĂ APĂ DĂM ALBINELOR VARA? Cum facem un adăpător bun?

13 jun 2022

„ȘEF” LA STUPINĂ DE LA 12 ANI. A promis că va fi cel mai bun apicultor pentru albinele moștenite de la tata și s-a ținut de cuvânt

01 jun 2022
Din aceeași categorie

SEMĂNATUL DIRECT, BENZILE INTERCALATE ȘI CELE ÎMBURUIENATE. Lucrări ce asigură reducerea semnificativă a organismelor dăunătoare în câmp

30 jun 2022

ACCES ÎN MARKETURI PENTRU MICII PRODUCĂTORI. Vor fi protejați prin lege de practicile comerciale neloiale

30 jun 2022

A ÎNCEPUT SEZONUL COACĂZEI NEGRE. Fermier: „Avem roadă bună, dar nu avem cu cine o recolta”. Cu cât se vând pomușoarele, AICI

30 jun 2022

TÂRGUL LOCURILOR DE MUNCĂ LA CHIȘINĂU. Oferte avantajoase, în pas cu tendințele pieței muncii

30 jun 2022

ANSA – DA, PRODUCĂTORUL – BA. Carolina Linte: „Ceea ce face ANSA astăzi este o mimare a așa numitor activități”

29 jun 2022

CÂND ȘI CUM SEMĂNĂM MĂRARUL CA SĂ-L AVEM PROASPĂT ȘI TOAMNA?

CÂND ȘI CUM SEMĂNĂM MĂRARUL CA SĂ-L AVEM PROASPĂT ȘI TOAMNA?

CÂND ȘI CUM SEMĂNĂM MĂRARUL CA SĂ-L AVEM PROASPĂT ȘI TOAMNA?

loading ...