CÂND ȘI CUM SEMĂNĂM MĂRARUL CA SĂ-L AVEM PROASPĂT ȘI TOAMNA?

17 jun 2022
Atât de apreciat și utilizat în toate deliciile culinare de sezon, mărarul poate fi semănat chiar și la mijlocul verii. Astfel veți obține o nouă recoltă la începutul toamnei — tocmai potrivită pentru conservare. Dacă nu aveți grădină, nu vă întristați: mărarul poate fi cultivat pe pervaz pe parcursul întregului an, transmite AGROMEDIA, cu referire la retete-usoare.info.

În primul rând, trebuie să alegeți corect parcela potrivită pentru semănarea semințelor de mărar. Aceasta trebuie să fie expusă la multă lumină, care este necesară pentru creșterea mărarului. Înainte de semănare, puteți fertiliza solul cu îngrășăminte organice. Solul calcaros este potrivit pentru această cultură. De aceea, alegeți compostul sau humusul ca îngrășământ. 

PREGĂTIREA SEMINȚELOR

Începeți să pregătiți semințele cu 2 zile înainte de semănare. Puneți-le într-un săculeț de pânză și înmuiați-le în apă. Schimbați apa la fiecare 8 ore. Peste doar 7 zile de la plantarea lor, vor apărea primii lăstari. Iar dacă nu veți înmuia în prealabil semințele, primii lăstari vor apărea peste minim 2 săptămâni. 

SEMĂNAREA CORECTĂ

Cel mai bine ar fi să semănați semințele de mărar sub formă de rânduri. Distanța dintre ele trebuie să fie de minim 25 cm, iar adâncimea gropilor de plantare — de aproximativ 3 cm. Nu vă temeți să semănați mărarul lângă alte legume. El se va dezvolta bine lângă ceapă, salată și ridichi. 

PREGĂTIREA SOLULUI

În primul rând trebuie să alegeți corect parcela potrivită pentru semănarea semințelor de mărar. Aceasta trebuie să fie expusă la multă lumină, care este necesară pentru creșterea mărarului. Înainte de semănare fertilizați neapărat solul cu îngrășăminte organice. Solul calcaros este potrivit pentru această cultură. De aceea, alegeți compostul sau humusul ca îngrășământ. 

AFÂNAREA SOLULUI ȘI RĂRIREA MĂRARULUI

Nu uitați să afânați solul după ce veți observa apariția primilor lăstari. Apoi repetați neapărat procedura după ploaie sau irigare. Aceasta este necesară pentru prevenirea încetinirii creșterii mărarului, deoarece solul se acoperă cu crustă după udare, care împiedică pătrunderea oxigenului la rădăcini.

Rărirea mărarului trebuie realizată, când apar primele 3-4 frunzulițe pe firele lui. Distanța optimă dintre ele trebuie să fie de 3-5 cm. Iar dacă aveți nevoie de umbele de mărar pentru prepararea conservelor, atunci măriți distanța respectivă până la 10 cm. Răriți sistematic mărarul.

Semănarea semințelor de mărar în mijlocul verii nu este într-atât de complicată, precum poate să pară. Nu plantați mărarul pe parcelele, pe care au fost cultivate culturi, ce formează umbrele (pătrunjel, țelină, morcov, mărar etc.). În acest caz alegeți alt lot pentru ele!
loading ...