AU CONSTRUIT O CASĂ MODERNĂ ȘI AU ACOPERIT-O CU STUF

23 jun 2023
Acoperișurile ecologice sunt, în ultimul timp, la mare căutare. Este și cazul soților Gommer din localitatea Seliște, raionul Nisporeni, care au decis să le ofere copiilor un alt stil de viață, mult mai ecologic. Familia a construit o locuință și a acoperit-o cu stuf, având ca sursă de inspirație o casă bătrânească. Locuința cu acoperiș de stuf prezintă rezistență în timp, are termoreglare naturală și, un alt aspect unic, se află la poalele codrului, lângă un iaz.

Vara, când era foarte cald, noi ne duceam tiptil acolo și ne culcam. În interior era atât de rece și bine, încât aveam senzația că lângă noi se află un ventilator. În copilărie, am avut ocazia să trăiesc în sânul naturii, fapt ce m-a impulsionat apoi să dezvolt această pasiune față de tot ce este natural și verde, povestește Tudor Gommer, proprietarul casei, despre ideea de a folosi stuf în calitate de material pentru acoperirea locuinței.

Izolare fonică, rezistență, termoreglare naturală

Printre avantajele pe care le-a observat proprietarul casei este că un asemenea acoperiș nu conduce sunetul și se simte prezența unui miros plăcut când instalezi acoperișul.

Absolut totul diferă, începând cu temperatura, calitatea aerului, izolarea fonică, impermeabilitatea și rezistența la condițiile meteo extreme. În același timp, cu toate că este mai costisitor și procesul este unul mai îndelungat și pe alocuri dificil, dar în schimb este mult mai durabil, nu are consecințe negative pentru mediul ambiant.

Efortul merită, iar satisfacția de mai apoi că ai reușit să contribui, într-o oarecare măsură, la conservarea patrimoniului natural nu se compară cu nimic, adaugă Tudor Gommer.O problemă pe care a identificat-o familia Gommer pe parcursul lucrărilor a fost lipsa specialiștilor care ar putea să realizeze acest lucru calitativ.

Cheltuielile sunt mari și implică materiale necesare, lucrări de întreținere. Cel mai greu este să găsești la noi aceste materiale, nu întotdeauna la îndemână. De aceea, ca să mă asigur de corectitudinea lucrărilor, voi acoperi încă o dată învelișul respectiv cu un strat de 15 cm de stuf și îi voi face o izolare în exterior. Astfel, atunci când va fi cald afară, în casă să fie răcoare și invers, menționează proprietarul.

În viitorul apropiat, Tudor planifică să instaleze și panouri solare pentru a menține un mediu mai sănătos, cât și pentru a minimiza costurile.

Să fim atenți la mediul ambiant, pentru că  – odată ce îl vom compromite – va fi mai dificil să-l restabilim la starea inițială. Cel puțin, ceea ce poate fi salvat – să încercăm să protejăm împreună. Iar investiția pentru o locuință acoperită cu stuf reprezintă una dintre soluțiile eficiente în acest sens”, adaugă Tudor Gommer.În Republica Moldova, acoperirea caselor cu stuf este puțin practicată din cauza lipsei meșterilor capabili să realizeze calitativ asemenea lucrări. Singurul dezavantaj al acestor acoperișuri ar fi incendiile. În schimb, acestea nu necesită prea multe lucrări de întreținere.

În Republica Moldova, stuful nu este valorificat

În Europa și în țările scandinave, această idee este mult mai populară. Însă tehnologiile și metodele utilizate sunt mult mai scumpe, în comparație cu metodele tradiționale după care se realizează acoperișurile cu stuf aici, la noi. Acest concept nu este atât de răspândit în țară, dar este foarte benefic pentru mediu. Din punct de vedere energetic, este destul de eficient față de ardezie sau țiglă.

Pe teritoriul țării, avem destul de mult stuf, dar el nu este valorificat. Este o plantă care se regenerează foarte repede. Decât să fie incendiate și să ardă totalmente, porțiunile de teren pe care crește stuf ar trebui să fie utilizate corespunzător”, specifică Vladimir Ursu, specialistul de la Asociația Obștească „Renașterea Rurală.

Specialistul menționează că, în viitorul apropiat, planifică să construiască împreună cu asociația „Renașterea Rurală” o casă din cânepă industrială pe care o vor acoperi cu stuf. 

În satul Seliște, Raionul Nisporeni sunt trei case acoperite cu stuf. Cea mai veche dintre ele datează din anul 1933. Cu toate că în ea nu mai locuiește nimeni, casa nu a fost demolată, ci a fost conservată. Este un adevărat vestigiu de artă pentru nepoții care vin vara la bunici. Fiecare dintre cele trei case are propriul farmec și reprezintă un etalon pentru viitoarea generație.

Sursa: Eco Presa
loading ...