CE ESTE DEPOZITAREA ÎN ATMOSFERĂ CONTROLATĂ

28 oct 2021
Depozitarea alimentelor inaintea comercializarii este foarte importanta. In timpul pastrarii calitatea alimentelor se poate deteriora in functie de conditiile depozitarii, datorita actiunii agentilor externi: aer, apa, caldura, bacterii, daunatori. Efectele sunt foarte vizibile în cazul legumelor si fructelor.

Degradarea alimentelor nu poate fi impiedicata, insa poate fi incetinita foarte mult prin modificarea conditiilor de depozitare: temperatura, umiditate, compozitia atmosferei din depozit.
Pastrarea alimentelor in conditii de mediu modificate este cunoscuta ca Depozitare in Atmosfera Controlata. Depozitarea in atmosfera controlata poate incetini pierderea calitatii dupa recoltare. Este o tehnica cunoscuta si o alternativa importanta la conservantii chimici si la pesticide. Are un potential mare pentru reducerea pierderilor post-recoltare si pentru mentinerea ambelor valori: atat nutritionale cat si de piata.

Ca in oricare aplicatie din zona alimentara, motivul folosirii azotului este intodeauna acelasi: prevenirea degradarii alimentelor. Azotul inlocuieste oxigenul la care alimentele sunt expuse si incetineste procesul de oxidare.

Sisteme de Depozitare in Atmosfera Controlata cu tehnologie Parker – Sistemul SmartStock
Reducerea continutului de oxigen dintr-un depozit frigorific incetineste procesul de degradare a alimentelor stocate. Crearea unei astfel de atmosfere se face prin introducerea in camera a azotului cu concentratie ridicata produs de un generator de azot Parker. Concentratia de oxigen, temperatura camerei, umiditatea si RH-ul sunt monitorizate si controlate de un sistem automat. Sistemul asigura mentinerea atmosferei propice pe întreaga durata de stocare.

Avantajele SmartStock:
– Cresterea duratei de depozitare a alimentelor (mai ales fructe si legume)
– Monitorizare continua a parametrilor de depozitare
– Controlul automat al atmosferei de depozitare
– Posibilitatea extinderii sistemului o data cu cresterea depozitului

Sistemele de atmosfera controlata mentin inalterate caracteristicile organoleptice ale produselor si reduc pierderile datorate agentilor patogeni. Fructele si legumele pastrate in depozite cu atmosfera controlata pot rezista mai multe luni, fara a se deteriora. Celulele pentru atmosfera controlata prezinta o serie de caracteristici particulare, care le diferentiaza de celulele frigorifice simple. Proiectarea, constructia si montarea celulelor pentru atmosfera controlata necesita multa atentie si o experienta vasta in domeniu.

Imbinarile panourilor

Imbinarea panourilor trebuie sa fie absolut etansa, pentru a garanta completa sigilare a interiorului celulei cu atmosfera controlata, fata de exterior.

Usile de acces
Usile utilizate in depozitele frigorifice trebuie sa fie adaptate pentru utilizarea intr-un depozit cu atmosfera controlata. Ele sunt dotate cu 4 sisteme suplimentare de inchidere si cu geam pentru inspectie.

Sistemele de absorbtie a CO2
Sistemele de absorbtie a dioxidului de carbon pot fi utilizate fie ca unitati independente, ce pot gestiona una sau doua celule, fie ca unitati centralizate, care pot gestiona un grup mai mare de celule.
Sistemele de absorbtie folosesc filtre speciale cu carbon activ, si au scopul de a mentine constanta concentratia de CO2 in interiorul celulelor, chiar in conditiile unui procent foarte scazut de oxigen. Sistemele sunt gestionate de un computer si un sistem automat de monitorizare a celulelor. Acesta este alcatuit din analizoare de CO2 si O2 care monitorizeaza in mod continuu interiorul celulelor, analizand automat aerul si mentinand caracteristicile acestuia intre niste valori prestabilite.

Sistemele de absorbtie a etilenei
Folosirea sistemelor de absorbtie de etilena permit mentinerea unui nivel mic de etilena in celulele frigorifice, eliminand efectele negative pe care aceasta le are in timpul conservarii fructelor si legumelor.Cu ajutorul acestui sistem se pot absorbi si alte gaze nocive, cum ar fi hidrocarburile si dioxidul de sulf.
Acest sistem de absorbtie este folosit cu precadere in conservarea fructelor, legumelor si a florilor (in special kiwi) si in general a tuturor produselor care in timpul conservarii produc cantitati mici de etilena, dar care sunt totodata sensibile la prezenta acestui gaz.

Sisteme de generare de azot
Acestea produc azot cu puritate de la 95% la 99% folosind tehnologia de separare a aerului atmosferic comprimat prin intermediul unui compresor cu surub. Introducerea azotului se face foarte rapid pentru a nu se forma in acelasi timp si dioxid de carbon.
Generatoarele de azot sunt utilizate in sectoarele unde este cerut azotul “ecologic”, fara reziduuri de combustie (CO2, CO, NOx, SO2, C2H2, etc.). Sunt disponibile in versiuni fixe sau mobile. Modelele propuse de noi pot fi folosite si pentru productia de oxigen imbogatit, pentru celulele de maturare.

Sisteme de comanda computerizata
Gestionarea tuturor sistemelor este o activitate complexa ce necesita prezenta unei multitudini de senzori conectati la un panou de comanda. Intregul sistem permite prelevarea si memorarea tuturor parametrilor de conservare, cum ar fi: procentele de CO2, O2, etilena, umiditatea, presiunea, dar asigura totodata si comenzile automate catre aparatura necesara, pentru pastrarea acestor parametrii in limitele cerute
 

sursa:https://frigotherm.ro/produse/ce-este-depozitarea-in-atmosfera-controlata/
loading ...