CE ESTE IENUPĂRUL: Beneficii, proprietăți, contraindicații

27 nov 2024
Ienupărul, cunoscut științific sub denumirea de Juniperus communis, este un arbust din familia coniferelor. Rezistent la condiții meteorologice variate, acest arbust a fost apreciat de-a lungul timpului pentru fructele sale, care posedă numeroase proprietăți terapeutice.
 

Beneficiile ienupărului

Boabele uscate de ienupăr, uleiul și extractele de fructe de ienupăr, scoarța de ienupăr și alte părți ale arbustului au fost folosite pe cale orală și local timp de secole, pentru a trata o mare varietate de afecțiuni, inclusiv probleme gastrointestinale și urinare, precum și. afecțiuni cutanate și inflamatorii. Ienupărul are proprietăți antioxidante, antimicrobiene și antiinflamatorii, precum și proprietăți de reducere a glicemiei, a grăsimilor din sânge și a tensiunii arteriale. Se crede că proprietățile terapeutice ale ienupărului provin din diverși compuși pe care îi conține, inclusiv uleiuri aromatice, zaharuri inversate, rășini, catehină, acid organic, acizi terpenici, leucoantocianidină, alcaloizi, flavonoide, taninuri, gume, lignină și ceară.
 
Citește și: GĂLBENELELE: Proprietăți miraculoase. Beneficii pentru organism

Cele mai importante beneficii ale ienupărului sunt următoarele: este bogat în substanțe nutritive și compuși vegetali puternici. Deși informațiile nutriționale despre boabele de ienupăr sunt limitate, se știe că acestea furnizează anumite vitamine și o serie de compuși vegetali. La fel ca majoritatea celorlalte fructe de pădure, boabele de ienupăr sunt o sursă bună de vitamina C. Vitamina este esențială pentru sănătatea imunitară, sinteza colagenului și funcționarea vaselor de sânge. De asemenea, acționează ca un antioxidant puternic
 
Consumul de ienupăr poate ajuta la reglarea nivelurilor de colesterol, reducând colesterolul „rău” (LDL) și trigliceridele, și îmbunătățind colesterolul „bun” (HDL). Studiile preliminare arată că ienupărul poate contribui la reducerea nivelului glicemiei, fiind promițător în gestionarea diabetului.
 

Utilizări

Ienupărul poate fi consumat sub formă de infuzie, ceai, tincturi sau utilizat în aromaterapie. De asemenea, este un condiment apreciat în bucătărie, fiind folosit pentru a aroma diverse preparate.
 
Citește și: ZIZIFUS SAU CURMALUL CHINEZESC. Cum se cultivă, beneficii

Precauții și contraindicații

Deși ienupărul are numeroase beneficii, utilizarea excesivă poate cauza reacții adverse, precum: dDureri de stomac, diaree, iritații ale pielii, dacă este aplicat local sub formă de ulei esențial. Femeile însărcinate și persoanele cu afecțiuni renale trebuie să evite consumul, iar cei cu diabet sau hipertensiune ar trebui să consulte un medic înainte de utilizare.
 
Ienupărul este o plantă versatilă, cu beneficii semnificative pentru sănătate. Totuși, utilizarea sa ar trebui să se facă cu moderație și atenție, respectând recomandările specialiștilor pentru a evita efectele adverse.


Sursa: medlife 
loading ...