GĂLBENELELE: Proprietăți miraculoase. Beneficii pentru organism

09 nov 2023
Folosite de secole ca remediu eficient în diverse boli, gălbenelele nu şi-au infirmat valoarea nici până în ziua de azi, fiind printre cele mai cunoscute şi utilizate plante medicinale. Petalele acestei flori sunt foarte eficiente în caz de inflamații şi iritații cutanate, căci proprietățile lor cicatrizante și antiseptice împiedică riscurile infecțiilor şi accelerează vindecarea. De asemenea, gălbenelele au acţiune purificatoare şi drenantă sub formă de tinctură şi infuzii în bolile cronice.
 
Folosirea gălbenelelor în situaţii critice cunoaşte nenumărate exemple. Numeroși doctori europeni şi-au legat numele de această plantă prin comunicarea succeselor obținute în tratamentul a diverse afecțiuni: keratoză senilă, ciuperci, abcese, umflături, boli de ficat şi gastrointestinale etc.
 

Principalele proprietăți ale gălbenelelor

Gălbenelele sunt plante medicinale cu multiple utilizări terapeutice. Cu toate că multe surse menţionează că se poate folosi întreaga plantă, valoarea terapeutică maximă o au florile, care conțin: saponozide triterpenice, carotenoide, fIavonoide şi glicozide flavonice, ulei volatil, substanţe amare, mucilagii, vitamina C, etc.
 
Planta are acțiune emenagogă, coleretică, colagogă antispastică, cicatrizantă, antiinflamatoare, bactericidă etc. Extern, are bune rezultate în tratamentul plăgilor greu ,vindecabile, rănilor, înțepăturilor de insecte, crăpăturilor, eczemelor, metroragiilor, leucoreei, ulcerațiilor tegumentare, acneei și arsurilor.
 
Au mai fost semnalate proprietăți antivirale, antitumorale și estrogene. Planta este folosită intern în dischinezii biliare, ulcer gastric și duodenal, dismenoree, enterocolite, hemoroizi, poate stimula apariția fluxului menstrual întârziat.
 

Gălbenele - Utilizări terapeutice

Contra hemoroizilor (antiinflamator hemoroidal, cicatrizant intern) se prepară o  infuzie din 2 linguriţe de flori peste care se toarnă o cană (250 ml) cu apă clocotită. Se lasă acoperită 15-20 de minute, apoi se strecoară. Se bea fracţionat înaintea meselor principale, pe stomacul gol.
 
Pentru tratarea bolilor de stomac se recomandă decoctul din 1 linguriţă de flori şi
părţi aeriene ale plantei uscate și mărunţite la 1 I de lapte dulce. Se fierbe până scade la o treime, apoi se strecoară. Se bea fracţionat, în timpul unei zile.
 
Pentru tratarea dismenoreei (tulburărilor menstruale constând în menstre neregulate și dureroase) se recomandă o infuzie din 2 linguriţe flori peste care se toarnă 1 cană cu apă clocotită. Se lasă neacoperită 20 de minute, după care se strecoară. Se bea în cursul unei zile.
 
Pentru tratarea leucoreei şi a tricomoniazei (infecții vaginale) sunt foarte eficiente spălăturile vaginale cu o infuzie din 2-3 linguri de flori la 1 l de apă clocotită. Se acoperă vasul pentru 30 de minute, apoi se strecoară. Spălăturile se fac de mai multe ori pe zi, dintre care una seara, la culcare.
 
Pentru tratarea acneei, eczemelor, arsurilor, degerăturilor, rănilor, rănilor purulente, ulceraţiilor se fac băi locale sau se aplică cataplasme cu o infuzie din flori de gălbenele. Peste 2 linguri de flori se toarnă 250 ml apă clocotită. Se lasă acoperită 30 de minute, apoi se strecoară . La fel de eficientă este și tinctura preparată din 20 g flori la 100 ml alcool. Se lasă la macerat 10 zile, apoi se trec. Se aplică comprese locale cu 10 ml tinctură diluată cu apă distilată sau cu apă fiartă şi răcită. Are acţiune antiseptică, stimulează circulaţia periferică şi refacerea ţesuturilor.
 
Bibliografie: Medicina naturistă. Ghidul plantelor de la A la Z.
loading ...