ZIZIFUS SAU CURMALUL CHINEZESC. Cum se cultivă, beneficii

26 sep 2023
Zizifus (Ziziphus jujuba) sau Curmalul chinezesc este un arbore originar din China, care poate atinge o înaltime de până la 10 metri. Curmalul chinenesc a ajuns mai întâi în Europa de Sud și mai apoi, în secolul al XIX-lea, pe continentul american.
Fructele de zizifus sunt dulci-acrișoare și sunt extrem de bogate în vitamina C. Au undeva la 1000 de miligrame la 100 de grame de fructe proaspete, ceea ce înseamnă că aportul de vitamina C pe care acesta îl aduc organismului este unul semnificativ. În plus, fructele de zizifus sunt bogate în aminoacizi, microelemente și au foarte mulți antioxidanți. Atenție, însă, la conținutul extrem de mare de zahăr, zaharoza și fructoza! Așadar, se recomandă în dietele alimentare, în tratarea răcelilor și gripelor și pentru îmbunătățirea imunității.
 

Zizifus (Curmalul chinezesc) - beneficii

Este folosit ca diuretic sau ca adjuvant în tratarea ulcerelor, gastritelor, dar și a unor tipuri de cancer. Consumul are efecte benefice asupra pielii, îmbunătățește creșterea părului și reduce febra. Poate contribui la arderea grăsimilor, la tratarea diferilor tipuri de anemie, crește pofta de mâncare și este de mare ajutor în tratarea unor probleme legate de starea de agitație și nervozitate. Totodată, îmbunătățește funcția hepatică și acționează ca expectorant în afecțiuni respiratorii, precum bronșita. Consumul acestor fructe nu este recomandat diabeticilor fără avizul medicului.


 

Zizifus (curmalul chinezesc) - Înmulțire

Este indicat ca reproducerea curmalului chinezesc (Ziziphus jujuba) să fie făcută prin altoire, încă din primii ani de viață ai plantei. Poți multiplica această plantă și cu ajutorul semințelor, însă procedura este ușor mai anevoioasă. Este important să recoltezi semințele către finalul verii, după ce fructul s-a copt. Îți poți da seama de asta datorită aspectului lucios, al culorii maroniu-roșiatică și absenței de porțiuni verzi la cele două capete.
 
Atenție! Semințele vor fi stratificate, adică menținute la rece timp de 3 luni înainte de cultivare. Pentru a face asta, trebuie să le înfășori într-un strat de mușchi umed și să le pui într-o pungă de plastic pe care să o poți sigila. Punga va fi deschisă aproximativ 2,5 centimetri astfel încât să permită eliminarea excesului de umiditate. Semințele vor fi menținute la rece, în aceste condiții, cel mult trei luni pentru a se stratifica la rece. Este important ca mușchiul care acoperă semințele să fie menținut umed.
 
În urmatoarea etapă, trebuie să scoți semințele de la rece, să le pui într-un castron, să le acoperi cu apă fiartă și sa le lași la înmuiat timp de 24 de ore. Apoi, fiecare sămânță trebuie zgâriată cu un ac pentru scarificare. În acest fel, sămânța va germina mai repede, mai ușor.
 
Semințele vor fi semănate în ghivece individuale, de aproximativ 10 centimetri, umplute cu un amestec steril. Ele trebuie semănate la o adâncime de aproximativ 1 centimetru și jumătate și udate imediat după semănare. Recipientele vor fi așezate fie în seră, într-un cadru mai izolat și rece sau în casă, lângă o fereastră mai mare, izolată. Poți folosi un covor de germinare căruia să îi reglezi temperatura la 26,5 grade Celsius ziua și 15,5 grade Celsius pe timpul nopții.


 

Zizifus (curmalul chinezesc) - Condiții de creștere

Curmalul chinezesc suportă foarte bine temperaturile scăzute, inclusiv minime care coboară la -24 – 30 de grade Celsius. Unele subspecii au nevoie, însă, de toamne târzii, călduroase, pentru ca fructele să se poată coace complet.
 
Curmalul chinezesc este o specie cu temperament de lumină, ceea ce înseamnă că se simte foarte bine în spații bine luminate. Acest arbore se simte bine în soluri fertile, luto-nisipoase, aerate, bine drenate, însă se adaptează și solurilor alcaline, saraturate. Se simte cel mai bine într-un sol cu un pH cuprins între 5,5-8,5. Este o plantă care tolerează seceta.
 
Este indicat ca plantarea să fie facută primăvara sau toamna, când temperatura se menține mai sus de 5 grade Celsius, iar solul nu este înghețat. Se va menține o distanță de 3 metri între plantele de pe același rând și aproximativ 5 metri între rânduri. Trebuie să știi că fructificarea plantelor altoite va avea loc chiar în primii ani de viață ai tinerei plante.


 
Zizifus (curmalul chinezesc) - Boli și dăunători
Curmalul chinezesc are o rezistență destul de mare atât la boli, cât și la dăunători. Poate fi afectat, totuși, de cancerul bacterian, de antracnoză, de putregaiul cenușiu și de rugină. Cei mai importanți dăunători sunt muștele Carpomya și Carpomya incompleta, Ceratis capitata – o muscă de fructe mediteraneană și  molia orientală a fructelor de piersic.
Spor la grădinărit!


Sursa: Cum să 
 
loading ...