CNA: „10% din fondurile oferite, erau transferate în conturile angajaților AIPA. Sumele ajungeau la 150.000 de lei per contract de subvenționare”

24 jan 2023
CNA a prezentat primele informații în urma perchezițiilor efectuate la mai multe reprezentanțe AIPA din țară. Au fost efectuate 68 de percheziții în care au fost vizați angajați AIPA din Bălți și Comrat, administratori ai SRL-urilor, administratori ai SA, primari și terțe persoane. Percheziții au fost efectuate la Glodeni, Sângerei, Bălți, Comrat, Chișinău, Râșcani, Fălești și Drochia.

Proiectele care au vizat investigațiile CNA includ programul LEADER, proiectul privind acordarea plăților directe pe cap de animal și proiectul privind acordarea subvențiilor pentru îmbunătățirea nivelului de trai și muncă în mediul rural.

Șeful CNA, Iulian Rusu, a declarat că a fost depistată o schemă de corupție, potrivit căreia 10% din fondurile oferite, contrar prevederilor legale erau transferate în conturile angajaților AIPA. Aceste sume ajungeau la 150.000 de lei per contract de subvenționare.

Drept rezultat al urmăririlor penale, au fost reținute 6 persoane, iar altele 6 sunt cercetate în condiții de libertate și 24 de persoane urmează a fi audiate în calitate de bănuiți.

Au fost efectuate percheziții pentru a clarifica fapte pe 26 de cauze penale care au fost pornite pe abuzul de putere sau abuz de serviciu, corupere pasivă, corupere activă, trafic de influență și spălare de bani, care au fost documentate de ofițerii CNA și PCCOCS.

Activitățile țin de mai multe episoade ce s-au petrecut în ultimele luni ce țin de gestionarea de către AIPA a fondurilor din mai multe proiecte pe care le implementează.

Am depistat o schemă prin care 10% din fondurile oferite, contrar prevederilor legale erau transferate, prin mijloace ascunse și prin intermediul persoanelor interpuse în conturile angajaților AIPA. Aceste sume ajungeau la 150.000 de lei per contract de subvenționare.

Un alt episod important, cu un prejudiciu deja stabilit de 3,5 milioane de lei a fost depistat într-un alt oficiul teritorial al AIPA. Contrar limitelor stabilite prin lege și reglementări interne AIPA, au fost oferite subvenții eludând prevederile legale.

Într-un alt oficiu teritorial, am documentat episoade prin care au fost oferite foloase necuvenite în sumă de 100 de mii de lei, care reprezintă 10% dintr-un contract de subvenționare. S-a întâmplat în sudul țării.

Au fost depistați actori implicați în această schemă: funcționari AIPA, dar și diverși reprezentanți ai societăților comerciale precum și ai asociațiilor obștești. Printre beneficiari se numără și primari, care acționează în calitate de beneficiari efectivi, deși întreprinderile sunt înregistrate pe numele unor persoane interpuse.

Proiectele care au vizat investigațiile CNA includ, în primul rând, programul LEADER, vom clarifica dacă au fost afectate și fonduri oferite de către Uniunea Europeană pentru implementarea acestui program. De asemenea, proiectul privind acordarea plăților directe pe cap de animal și proiectul privind acordarea subvențiilor pentru îmbunătățirea nivelului de trai și muncă în mediul rural, a declarat directorul CNA, Iulian Rusu.

Citește și: REACȚIE LA PERCHEZIȚIILE CNA: „Conducerea AIPA se disociază de angajații care admit manifestări coruptibile în activitatea lor”

Potrivit șefului CNA, în urma perchezițiilor, au fost ridicate sumele de: peste 350 de mii de lei, 10 mii de euro, 2 mii de dolari, de asemenea, au fost luate de ofițerii CNA 13 telefoane mobile, 3 blocuri de sistem, un notebook și 2 arme deținute ilegal.

Acțiunile ofițerilor CNA în teritoriu încă sunt în desfășurare.

 
loading ...