CONCURS ÎNCHEIAT. Au fost anunțate cele 10 câștigătoare din stânga Nistrului. În ce vor investi cei 10000 USD

14 oct 2021
Au fost anunțate câștigătoarele concursului public organizat de proiectul PNUD „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade), în cadrul evenimentului online de decernare a certificatelor de grant, desfășurat pe 13 octombrie 2021.

Dintre cele 102 femei antreprenoare din stânga Nistrului, doar 10 au obținut granturi din partea Suediei și Marii Britanii, în valoare de până la 10.000 dolari SUA fiecare, pentru crearea afacerilor sau dezvoltarea întreprinderilor micro și mici.

Ambasadorul Marii Britanii în Republica Moldova, Steven Mark Fisher, a menționat în cadrul evenimentului că:

„Egalitatea de oportunități în viața economică a țării nu este doar un drept universal al omului, dar și un bun raționament pentru dezvoltarea economică. Pentru a-și maximiza potențialul, economiile trebuie să valorifice abilitățile, creativitatea și munca asiduă a tuturor cetățenilor - indiferent de sex, etnie, credință sau orice altă caracteristică. Acest proiect - inclusiv aceste granturi pe care le acordăm astăzi acestor femei antreprenoare creative - are ca scop oferirea de oportunități și promovarea egalității”.

Proiectele câștigătoare sunt diverse și prevăd crearea de noi servicii sau lansarea unor mărfuri inovatoare pe piață: fructe și legume procesate prin înghețarea de șoc, brânzeturi artizanale, înghețată produsă după o tehnologie italiană, ceaiuri din plante eco și din fructe de pădure, micro-verdețuri, produse apicole.

De asemenea, vor fi create servicii noi: pentru verificarea calității culturilor cu folosirea unor echipamente de înaltă tehnologie, un studio video pentru organizarea evenimentelor online, un centru wellness și o cafenea specializată în prepararea clătitelor.

Irina Noskova este una din cele 10 câștigătoare a concursului de granturi și va dezvolta o afacere de congelare profundă a produselor.

„Congelarea profundă a produselor este o tehnologie inovatoare, în urma căreia legumele și fructele își păstrează prospețimea și proprietățile nutritive pentru o perioadă îndelungată. În această stare ele sunt mai ușor de depozitat și de transportat. Voi achiziționa materia primă de la furnizori locali, iar acest tip de afacere ne va permite să activăm pe tot parcursul anului", susține Irina Noskova.

Pe lângă ajutorul financiar nerambursabil, antreprenorii selectați vor mai beneficia pe parcursul următorilor doi ani de mentorat în afaceri, ceea ce le va permite nu doar să-și sporească veniturile și nivelul de trai, dar și să creeze mai multe locuri de muncă, să dezvolte parteneriate de afaceri cu antreprenorii de pe malul drept, pentru a putea împreună să-și sporească competitivitatea și capacitățile de producere și să exporte mărfuri și servicii peste hotare.

Katarina Fried, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, declară că:

„Prin intermediul acestui program de suport dedicat femeilor antreprenoare, beneficiarele vor primi expertiza și echipamentul necesar pentru a-și dezvolta în continuare ideile de afaceri”.

Acum un an, 21 de antreprenori de pe ambele maluri ale Nistrului au fost selectați în cadrul unui concurs similar organizat de proiectul PNUD/AdTrade și au obținut asistență financiară pentru procurarea de bunuri și servicii în valoare de până la 15.000 dolari fiecare, precum și consiliere individuală pentru dezvoltarea afacerilor.

Susținerea inițiativelor antreprenoriale pentru crearea și dezvoltarea întreprinderilor de pe ambele maluri ale Nistrului este una dintre componentele de bază ale proiectului „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade).

Proiectul AdTrade este implementat de PNUD în perioada 2019-2023, cu asistența financiară a Suediei și Marii Britanii.
 
 
loading ...