CUM AU LOC FURTURILE DE CEREALE. Poliția îi învață pe agricultori cum să nu devină prada infractorilor

02 oct 2020
În ultimii ani, îndeosebi în perioada de recoltare a roadei, din proprietatea gospodăriilor țărănești sau a persoanelor juridice care activează în domeniu, sunt însușite cantități mari de cerealiere, prin escrocherie. Infractorii, pentru a intra în încrederea victimelor, fondează întreprinderi pe numele unor persoane interpuse cu activitate în domeniu și se prezintă agricultorilor ca factori de decizie sau reprezentanți ai unor întreprinderi ce procură cereale pentru export. În același scop, ei oferă un preț de procurare a produselor cerealiere mai mare decât cel existent pe piață. După înțelegerea de vânzare-cumpărare, în cele mai dese cazuri prin intermediul telefonului, conving prin diferite metode agricultorul să permită eliberarea cerealelor din locul de depozitare. Ulterior, produsele cerealiere sunt vândute la un preț mai mic altor persoane, care nu cunosc proveniența reală a acestora, iar banii ajung în buzunarele infractorilor.
 
În acest context, Inspectoratul General al Poliției, recomandă agricultorilor să respecte următoarele reguli pentru a nu cădea în plasa infractorilor:
 
- Să nu accepte tranzacții verbale de vânzare a produselor cerealiere ( la telefon sau prin intermediul altor persoane ce nu doresc să prezinte actele care ar confirma identitatea sau angajarea în întreprinderea pe care o reprezintă), fără întocmirea, conform tuturor cerințelor, a unui contract în acest sens.
- Să nu elibereze cerealele expuse spre realizare, fără ca acestea să fie achitate de către cumpărător.
- Să verifice cât este de credibil cumpărătorul (de când este fondată întreprinderea, cine o gestionează, ce activitate a avut anterior ș.a) și nu acceptați întâlniri spontane (în stradă, prin intermediari, așa ziși reprezentanți) pentru semnarea contractelor sau facturilor, precum și pentru achitarea mărfii sau alte acțiuni legate de aceste tranzacții.
 
Potrivit oamenilor legii, pe fapte similare, în ultimii ani, au fost pornite mai multe cauze penale, o parte dintre care, după efectuarea tuturor acțiunilor în scopul identificării făptuitorilor, acumulării probelor în privința acestora și întreprinderea măsurilor pentru asigurarea reparării prejudiciului cauzat prin infracțiune, au fost deja transmise în instanța de judecată.

CUM AU LOC FURTURILE DE CEREALE. Poliția îi învață pe agricultori cum să nu devină prada infractorilor

CUM AU LOC FURTURILE DE CEREALE

Poliția îi învață pe agricultori cum să nu devină prada infractorilor

CUM AU LOC FURTURILE DE CEREALE. Poliția îi învață pe agricultori cum să nu devină prada infractorilor

loading ...