CUM PLANTĂM CORECT POMII FRUCTIFERI. Pregătirea terenului, lucrări importante, sfaturi utile

29 nov 2022
De ce se plantează pomii fructiferi toamna: principalele beneficii

De regulă, pomii fructiferi se plantează toamna, înainte de primul îngheț, mai exact, începând cu luna octombrie și până la jumătatea lunii noiembrie.

Toamna este un anotimp cu temperaturi blânde și ploi, ceea ce înseamnă că umiditatea este ridicată, iar rădăcinile se prind cu ușurință în sol și sunt mai rezistente, sistemul radicular se dezvoltă puternic și în profunzimea solului. Acest fapt duce apoi la dezvoltarea armonioasă a pomilor fructiferi, care vor avea un trunchi puternic și o coroană bogată, cu fructe din abundență. În plus, umiditatea care se acumulează în sol, în zona rădăcinii, se menține și în perioada verii, când nevoia de umiditate crește din cauza perioadelor secetoase.

Un alt beneficiu important este că aceștia vor strânge o cantitate optimă de substanțe de rezervă pe toată durata de vegetație din primăvară. În plus, pomii fructiferi plantați toamna intră în vegetație primăvara cu 10 zile mai devreme decât cei plantați primăvara.

Pomii fructiferi plantați toamna sunt mai rezistenți la temperaturile scăzute din următoarea iarnă. De regulă, pomii fructiferi rezistă la temperaturi de îngheț cuprinse între -26 și -36 grade Celsius, mărul, părul, cireșul și vișinul fiind câteva dintre soiurile rezistente la temperaturi sub -30 de grade Celsius.
În plus, odată plantați toamna, rănile de pe rădăcini au timp să se vindece până ajung în perioada de vegetație din primăvară.

Cum pregătești terenul pentru plantarea pomilor fructiferi

Înainte de toate, este necesar să pregătești terenul pe care vei planta pomii fructiferi, dar și să alegi tipul de sol potrivit pentru dezvoltarea optimă a acestora. Nu este recomandat ca pomii fructiferi să fie plantați pe soluri pietroase, calcaroase, mlăștinoase sau sărăturoase.

În schimb, este necesar să plantezi pomii fructiferi pe terenuri permeabile și fertile, ținând cont de cerințele speciei și portaltoiului. În ceea ce privește pH-ul solului, este recomandat solul cu pH neutru, cu reacție slab acidă sau alcalină. Terenul nu trebuie să se afle într-o zonă cu curenți de aer puternici sau cu o pantă mai mare de 3-6%.

În etapa de pregătire a terenului trebuie să efectuezi următoarele lucrări, având la îndemână utilajele necesare:

Defrișare – numai dacă pe acel teren a mai existat o altă plantație de pomi fructiferi și este necesară scoaterea rădăcinilor. De asemenea, trebuie să ții cont și de rotația culturilor și să nu plantezi aceeași specie de pomi fructiferi pe același teren.

Modelare – astfel încât terenul să fie egal și să nu existe zone mai joase, unde se pot acumula bălți de apă.

Desfundare – pentru a mărunți solul și pentru a te asigura că nu există zone fără nutrienți. Pentru a realiza desfundarea ai nevoie de plug, iar desfundarea o vei realiza la o adâncime de 60-70 cm, în perioada verii. Urmează apoi nivelarea terenului cu discul.

Parcelare – mai exact, împărțirea terenului în parcele dreptunghiulare sau pătrate, care marchează spațiul necesar pentru plantarea fiecărui pom fructifer. Dacă terenul este plat se poate face parcelare în formă pătrată sau dreptunghiulară, pentru terenurile cu pantă ușoară este recomandată cea în formă dreptunghiulară, iar cea în triunghi poate fi făcută pe terenuri în pantă sau în zone de deal.

Pichetare – adică marcarea pe teren a locurilor unde se vor face gropile pentru plantarea pomilor fructiferi. Pichetarea se face după ce ai stabilit în prealabil care trebuie să fie distanța de plantare dintre pomi, în funcție de soiul folosit. De regulă, distanța de plantare nu trebuie să fie mai mică de 3,5-4,5 m, astfel încât să le asiguri pomilor cantitatea necesară de lumină. Distanța de plantare trebuie să fie mai mare pe solurile cu fertilitate ridicată deoarece pomii fructiferi se vor dezvolta pe măsură și vor fi destul de voluminoși. Printre cei mai sensibili pomi fructiferi la capitolul distanță de plantare se numără unele soiuri de măr și păr, dar și cireșul, caisul, piersicul.

Acum că ai pregătit terenul în mod corespunzător, e momentul să treci la etapa propriu-zisă de plantare a pomilor fructiferi, prezentată în detaliu în rândurile următoare.

Cum se plantează pomii fructiferi – pași de urmat

Pregătirea gropilor

Este important să sapi gropile cu 40-60 de zile înainte să plantezi pomii fructiferi. Astfel, pământul este aerat și propice pentru dezvoltarea rădăcinilor. Adâncimea și dimensiunea gropilor diferă în funcție de tipul solului. Pentru solurile nisipoase dimensiunea pornește de la 60×60 cm și ajunge la 120×120 cm pentru solurile argiloase. Adâncimea variază de regulă între 60 și 80 cm.

Un alt aspect pe care trebuie să îl ai în vedere este separarea pământului rămas de la săpatul gropilor. Pământul de la suprafață (aprox. 30-40 cm) este cel fertil și îl vei depozita în partea dreaptă a gropii sub formă de mușuroi. Pământul de la adâncime (aprox. 30-40 cm) îl vei depozita în partea stângă. Acesta este pământul pe care îl vei folosi apoi pentru umplerea gropilor.

Cam cu două săptămâni înainte de plantare trebuie să faci umplerea parțială a gropilor. Umple fundul gropii cu 15-20 cm de pământ din stratul inferior și apoi completează cu pământ din stratul de la suprafață, până acoperi jumătate sau ⅔ din groapă. Pământul fertil trebuie să fie întotdeauna în zona rădăcinilor.

Fasonatul rădăcinilor

Pentru această operațiune ai nevoie de foarfecă horticolă, unsă și ascuțită, astfel încât să tai cât mai bine rădăcinile, fără să le deteriorezi. Fasonarea presupune scurtarea rădăcinilor principale și secundare. Cele principale se scurtează la 30 cm, în timp ce rădăcinile secundare se scurtează la 9 cm. În cazul în care rădăcinile sunt rănite, atunci tăierea se face deasupra rănii. Rădăcinile uscate pot fi îndepărtate complet.

Hidratarea rădăcinilor

Această etapă se face numai în cazul în care există pomi cu semne de deshidratare și presupune introducerea lor într-un vas cu apă pentru o perioadă de 10 ore. De reținut este faptul că nu este absolut necesar să lași pomii la hidratat.

Mocirlirea

Mai întâi, trebuie să pregătești amestecul de mocirlă folosind, în părți egale, pământ galben, gunoi de grajdbalegă proaspătă de vacă și apă. Amestecă până la omogenizare. Apoi scufundă rădăcinile de mai multe ori în amestec. Mocirlirea rădăcinilor ajută la vindecarea rănilor și stimulează creșterea de noi rădăcini.

Plantarea pomilor fructiferi se face imediat după mocirlire. Ține cont de faptul că această operațiune trebuie făcută într-un loc ferit de soare și vânt puternic pentru a evita uscarea amestecului pe rădăcini înainte să fie plantate în pământ.

Plantarea pomilor fructiferi

Așază pomul în groapă, în poziție dreaptă, cu coletul (punctul de altoire) la 3-5 cm deasupra solului. Acoperă apoi rădăcinile cu pământul de la suprafață rămas, care a fost amestecat în prealabil cu gunoi de grajd, un îngrășământ pe bază de azot, potasiu și fosfor. După ce ai acoperit rădăcinile, tasează pământul cu piciorul, începând de la marginea gropii spre interior.

Toarnă în groapă una sau două găleți cu apă și apoi umple restul gropii cu pământ, atât de la suprafață, cât și cu pământ de la adâncime. Tasează iar cu piciorul. Pământul ce rămâne îl vei aduna în jurul pomului sub forma unui mușuroi pentru a proteja cât mai bine rădăcinile de îngheț în perioada iernii.

Sfaturi utile pentru plantarea corectă a pomilor fructiferi toamna

Plantarea pomilor fructiferi nu este o operațiune dificilă, însă, pentru a obține soiuri roditoare și pentru a avea siguranța că pomii nu vor fi afectați de condițiile meteo, este bine să respecți câteva aspecte de bază:
Nu efectua lucrări de tăiere la pomii fructiferi plantați toamna, acestea pot fi făcute primăvara, înainte de înmugurire.

Protejează pomii fructiferi de atacul rozătoarelor învelindu-i cu rafie sau cu alte materiale cu rol de protecție.

Nu planta pomii prea adânc deoarece rădăcinile vor fi lipsite de aer și căldură. Ca urmare, lăstarii nu vor intra în perioada de vegetație primăvara. Nici plantarea prea aproape de suprafața solului nu este recomandată deoarece poate duce la uscarea rapidă a pomilor dacă este secetă.

Ai grijă să nu sapi gropi prea mici deoarece pomii nu vor putea să își dezvolte suficient rădăcinile.

Nu planta pomii fructiferi dacă pământul este înghețat și temperaturile sunt mai mici de 2-3 grade Celsius.

Asigură-te că pomii fructiferi beneficiază de suficientă lumină, cel puțin șase până la opt ore pe zi de lumină directă, pentru a crește puternici și pentru a rodi. Pomii cu cerințe ridicate față de cantitatea de lumină sunt caisul, piersicul și cireșul, în timp ce mai puțin pretențioși sunt vișinul, părul, mărul și prunul.

Când vine vorba de plantarea pomilor fructiferi toamna, poziționarea terenului, tipul solului și particularitățile fiecărui soi sunt doar câteva dintre criteriile de care trebuie să ții cont ca să obții pomi roditori, din care să culegi fructe gustoase în fiecare an. Respectă fiecare pas pentru o plantare corectă și, bineînțeles, efectuează aceste lucrări toamna, când sunt îndeplinite toate condițiile pentru a avea pomi sănătoși și o livadă bogată.

Sursa: agri.shop 
loading ...