LIVADA DE CORN A LUI IURIE STRATAN A FOST CERTIFICATĂ GLOBALG.A.P. ȘI GRASP

31 oct 2023
Iurie Stratan din Anenii Noi, fermierul care produce corn altoit roșu și galben a obținut certificatele GlobalG.A.P. și GRASP. Acestea confirmă respectarea bunelor practici agricole și responsabilitatea social a companiei în raport cu angajații săi. Familia Stratan din satul Crețoaia, raionul Anenii Noi, produce coarne pe o suprafață de aproape 5 hectare pe care, în mare parte, le exportă.
 
Gospodăria familiei Stratan a beneficiat de sprijin din partea proiectului USAID pentru implementarea standardului GlobalG.A.P. și GRASP. Cu siguranță, sunt primii producători de coarne din Moldova cu certificare europeană și nu este exclus să fie și prima companie din Europa certificată GlobalG.A.P. pentru producerea cornului, susține Andrei Cumpanici, manager siguranța și calitatea alimentelor și sustenabilitate în cadrul proiectului USAID Competitivitate și Reziliență în Moldova.
 
Livada de corn a fost plantată în anul 2000 pe o suprafața de 4,75 Ha și cuprinde 23 de soiuri.
 
Am fost pionieri în Moldova cu livada de corn și suntem doar câțiva producători în Europa. Pe piața europeană, fructele sunt livrate în formă uscată, iar în Statele Unite ale Americii coarnele sunt exportate congelate sau în amestec cu alte fructe. În 2022 am obținut o recoltă totală de 25 de tone, din care 70% au fost exportate. În anul curent, recolta este mult mai mică, deoarece plantația a fost afectată de secetele din 2022 și 2023.
 
Am decis să obținem certificarea GlobalG.A.P. deoarece ne deschide noi oportunități, atestând calitatea și inofensivitatea produsului nostru. Mai mult, vom putea accesa piețe cu prețuri mai bune și oportunități mai numeroase, deoarece oamenii sunt din ce în ce mai interesați să consume produse ecologice și sigure, spune Iurie Stratan.
 
Țara noastră se numără printre liderii regionali în implementarea standardelor GlobalG.A.P. și GRASP. Numărul producătorilor agricoli certificați este de circa 100, inclusiv din regiunea Transnistreană și UTA Găgăuzia. Până în prezent, au fost obținute GlobalG.A.P. și GRASP pentru producerea merelor, prunelor, strugurilor, cireșelor, caiselor, iar în anul curent, în premieră, a fost certificată producerea căpșunului și cornului și este în proces de certificarea producerea de coacăze negre.
 
Citiți povestea de succes a soților Stratan și a livezii lor de corn AICI. 
Top știri
Din aceeași categorie
Știri recomandate
loading ...