BOLILE ȘI DĂUNĂTORII GUTUIULUI. Metode de prevenire și combatere

02 nov 2023

BOLILE GUTUIULUI

Focul bacterian
Așa cum se întâmplă în cazul tuturor culturilor, și cea de gutui poate fi afectată de boli și dăunători. Una dintre principalele boli ale gutuiului este focul bacterian, cauzat de bacteria Erwinia amylovora.
 
Atacul are loc primăvara, de regulă, iar printre primele semne ale focului bacterian se numără: ofilirea florilor și a frunzelor, brunificarea și căderea rodului, apariția unor ulcerații de diferite culori (de la alb la brun) și a unor secreții bacteriene la nivelul scoarței. Focul bacterian atacă toate organele plantei și, dacă nu este oprit la timp prin efectuarea unor tratamente fitosanitare, poate distruge cultura în totalitate.


 
Pentru combaterea lui este indicată folosirea unor produse care să ajute planta să dobândească o rezistență sporită la factorii de stres.
 
De asemenea, foarte importante sunt și igiena instrumentelor de tăiat și arderea într-o zonă izolată a frunzelor și ramurilor afectate de focul bacterian . În felul acesta se previne răspândirea infecției.
 
Cancerul bacterian
Boala se manifestă prin apariția tumorilor (gale), acestea având dimensiuni diferite, în functie de vîrsta plantei, organul afectat. Inițial, apar tumori mici, netede și moi pe rădăcini, tulpini și rareori pe ramuri sau frunze. Cu timpul, tumorile se măresc, devin brune sau brun-negricioase, având un aspect rugos. Patogenul pătrunde în gutui prin rănile produse de nematozi, grindina, insecte etc. De asemenea, apariția acestei boli este favorizată de temperaturile cuprinse între 22 si 30 °C și umiditate atmosferică de 80 %.
 
Masuri de prevenire si combatere:
  • sortarea puieților înainte de plantare;
  • livada se va înființa pe terenurile ce au fost pregătite corespunzător;
  • dezinfectarea foarfecilor și uneltelor, la trecerea de la un gutui la altul;
  • tăierea ramurilor afectate până la zona sănătoasă, aplicarea unui tratament cu Zeama Bordeleză 4-5 % și acoperirea rănilor cu mastic cicatrizant;
  • rădăcinile puieților se vor îmbăia într-o soluție de Zeama Bordeleza 1%;
  • tratamente în timpul vegetației cu produse pe bază de cupru.
 
Pătarea brună a frunzelor
O altă boală este pătarea brună a frunzelor de gutui (Diplocarpum maculatum), care atacă, în principal, frunzele și lăstarii plantei (mai rar fructele). Simptomele sunt petele galbene și brun-roșiatice. Într-un final, frunzele se brunifică și cad.


 
Pe de altă parte, culturile de gutui se confruntă adesea și cu mumifierea fructelor tinere (Monilinia linharthiana) sau monilioza. Apare în urma infectării cu o ciupercă al cărei atac se resimte la nivelul tuturor organelor plantei (de la lăstari la fructe). La început, acestea se brunifică, însă, pe măsură ce infecția se extinde, ajunge la întreaga plantă, fructele se mumifică și cad.
 
Mumificarea gutuilor
Este considerată cea mai păgubitoare boală a pomilor cultivați în zonele reci și ploioase. Frunzele atacate atârnă fără să cadă, florile se brunifică și se usucă, iar ramurile se îndoaie în formă de cârlig. Fructele tinere se zbârcesc, se brunifică și cad masiv. Pulpa fructelor mature putrezește, iar pe exteriorul lor apar pernuțe gălbui-cenușii. În final, fructele mature sunt mumificate și rămân în pom, asigurând transmiterea bolii și în anul următor. Ciuperca iernează pe fructele mumificate și în scoarța ramurilor atacate.


 
Masuri de prevenire si combatere:
  • strângerea și distrugerea fructelor atacate;
  • tăierea ramurilor afectate până la zona sănătoasă, aplicarea unui tratament cu Zeama Bordeleză 4-5 % și acoperirea rănilor cu mastic cicatrizant;
  • tratamente chimice în perioada de repaus vegetativ cu produse pe bază de cupru;
  • tratamente preventive aplicate în vegetație cu fungicide specifice.
 

DĂUNĂTORII GUTUIULUI

Nu în ultimul rând, culturile de gutui pot fi atacate adesea de anumiți dăunători, cum sunt:
  • viermele fructelor, care ajunge în fruct, săpând galerii și distrugând complet pulpa
  • cărăbușul de mai, care atacă în special frunzele, dar, uneori, și florile și fructele în plină formare.
Pentru combaterea lor este indicată stropirea cu insecticide specifice.
 
Sursa: AgroBasf 
loading ...