CUM SCĂPĂM DE OMIZI? Metode naturale de combatere

22 mai 2023
Omizile sunt mari dăunători ai culturilor de legume, fructe sau flori, așa că trebuie să iei în considerare combaterea acestora în cel mai eficient mod, astfel încât să nu afectezi producția.


Ce sunt omizile?

Omizile sunt, de fapt, larve ale fluturilor care se hrănesc cu frunzele plantelor, ale florilor sau ale pomilor fructiferi. Omizile cu culori vii (galben, roșu, negru) sunt periculoase, deoarece unele dintre ele au glande cu venin toxic.

Omida păroasă

Cel mai răspândit tip de omizi prezent în culturile de la noi este cel păros. Omizile păroase apar de două ori pe an.
  • Prima generație apare în perioada mai – iunie, perioada în care fluturii își depun ouăle pe spatele frunzelor (între 400 – 800 de ouă). Larvele vor apărea într-un interval de 8 până la 20 de zile de la depunerea ouălor;
  • A doua generație apare în lunile august – octombrie – omizile trec prin aceleași stadii de dezvoltare ca cele din prima generație. După ce se dezvoltă complet, acestea caută locuri de împupare, în care să hiberneze pe perioada sezonului rece.


Trebuie să știi ca aceste cuiburi de omizi sunt unite prin fire de mătase care se pot mări și atinge dimensiuni de aproximativ jumătate de metru. După ce trec de stadiul de pupe, adică perioada în care sunt înfășurate într-un cocon mătăsos, omizile se transformă în fluturi. Stadiul de larvă durează între 20 și 40 de zile, iar cel de pupă între 7 și 12 zile.
 

Tratamente și soluții pentru protejarea culturilor de omizi

Tratamentele și soluțiile pentru combaterea omizilor trebuie alese cu maximă atenție deoarece acestea sunt destul de greu de prevenit din cauza faptului că fluturii sunt foarte mobili și se pot deplasa cu ușurință pe distante mari ca să depună ouă.
 

Metodele naturale de combatere a omizilor

Una dintre metodele naturale de combatere a acestui tip de dăunători îl reprezintă cultivarea unor plante specifice precum: levănțica, salvia, menta sau pelinul. Mirosul emanat de acestea nu este suportat de omizi.
O altă metodă de a ține sub control invazia de omizi o reprezintă prezența păsărilor în apropierea culturilor. Pentru a atrage cât mai multe păsări, poți agăța pe crengile pomilor recipiente în care să le pui grăunțe.

Citește și: ARICIUL ÎN GRĂDINĂ. Ce dăunători consumă?

Colectarea manuală este o alta metoda naturala, însă acest lucru poate dura extrem de mult și poate fi realizabil numai pe suprafețe mici.



Aplicarea unor tipuri de ceai specifice pe suprafața culturilor vizate se poate dovedi, de asemenea, eficientă. Ceaiurile de rubarbar, de tutun, de hrean sau de pelin pot fi folosite pentru combaterea cu succes a omizilor. Uleiul de neem sau usturoiul pot fi folosite pe post de pesticide în combaterea acestora. Soluțiile pe baza de ulei de neem sau usturoi pot fi pulverizate pe zonele afectate de omizi pentru îndepărtarea acestora, cu un nivel de eficiență satisfăcător.
 

Cum se realizează pulverizarea tratamentului împotriva omizilor?

Specialiștii în domeniu recomandă ca eradicarea acestui tip de dăunători să fie făcut încă de la primele semne de apariție, cu ajutorul insecticidelor. Se recomandă pulverizarea soluțiilor pe toată suprafața afectată, cu ajutorul unui atomizor sau a unui aparat pulverizator de joasă presiune.

Pentru a aplica tratamentul în mod eficient, specialiștii recomandă ca pulverizarea acestuia să fie realizată cu ajutorul unor duze fine. Acestea vor împrăștia soluția sub forma unei umbrele, astfel încât să fie acoperită o suprafață cât mai mare, cu un consum cât mai mic.

Citește și: BUBURUZELE: Cum să le atragi pentru a combate dăunătorii?

Odată pulverizate insecticidele, omizile vor muri destul de ușor, motiv pentru care nu va fi nevoie să dublezi doza de soluție. Producătorul recomandă respectarea întocmai a instrucțiunilor înscrise pe ambalajul produsului.
În cazul pomilor fructiferi, trebuie să ai în vedere că aplicarea tratamentului să fie făcută primăvara.

Sursa: Plantmaster
loading ...