DE CE R. MOLDOVA A INTERZIS IMPORTURILE DE CARNE DE PORC DIN ROMÂNIA? Motivul, AICI

10 mai 2021

Acum două zile, presa de profil din România publică o informație (site-ul agrointel.ro), potrivit căreia R. Moldova a interzis importurile de carne de porc din România. Informația a fost remisă și către asociațiile de producători de carne de porc, procesatori și retaileri din România, care desfășoară activitate și pe teritoriul statului nostru. 
 
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) din țara vecină a confirmat apelul părții moldovenești, adăugând că acesta a parvenit încă în martie curent. Potrivit ANSVSA, interzicerea importului are la bază Ordinul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor nr. 413/06.11.21217 „Cu privire la aplicarea măsurilor speciale de protecție împotriva introducerii și răspândirii pestei porcine africane pe teritoriul R. Moldova”.
 
La 25 martie 2021, ANSA a expediat către ANSVSA adresarea nr. 01-6/679/, prin care informează autoritatea română că a restricționat temporar importul de porci vii, precum și a cărnii de porc din țările afectate masiv de pestă porcină africană, până la recuperarea statului de zonă liberă. Acest lucru este prevăzut și de Codul de Sănătate al Animalelor Terestre ale Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animală (OIE), Capitolul 15.1.
 
În același context, OIE a a prezentat informații oficiale despre faptul că pesta porcină africană a fost depistată pe teritoriul UE, în special în Slovacia, România, Letonia, Estonia, Bulgaria și Ungaria.
 
De menționat că, la 6 mai, pe teritoriul României, erau înregistrate 350 de focare active de PPA, cu un număr de efective de suine afectate 153.397 capete. 
 

DE CE R. MOLDOVA A INTERZIS IMPORTURILE DE CARNE DE PORC DIN ROMÂNIA? Motivul, AICI

DE CE R

MOLDOVA A INTERZIS IMPORTURILE DE CARNE DE PORC DIN ROMÂNIA? Motivul, AICI

DE CE R. MOLDOVA A INTERZIS IMPORTURILE DE CARNE DE PORC DIN ROMÂNIA? Motivul, AICI

loading ...