DISPERAREA PRODUCĂTORILOR LOCALI. ”Unii sunt nevoiți să se închidă”

06 oct 2020

Producătorii autohtoni de carne, lapte și fructe cer Parlamentului să aprobe în lectura a doua o lege din 2018 care să reglementeze relația dintre furnizori și comerciant. Vor să fie susținuți prin adoptarea unui cadru legal care ar elimina practicile neloiale utilizate de comercianți în raport cu operatori în cadrul lanțului de aprovizionare cu produse agricole și alimentare. Asta pentru că în prezent produsele moldovenești nu au prioritate pe rafturile magazinelor din țară, iar companiile străine sunt avantajate. Reprezentații acestor asociații au organizat astăzi o conferință de presă în cadrul căreia au vorbit despre problemele cu care se confruntă antreprenorii locali.

Proiectul dat urmează să elimine prin baze legale practicile neloiale aplicate de comercianți în raport cu furnizorii. Rețelele de magazine solicită reduceri de la 20 la 35 %, iar la finele fiecărei luni înaintează furnizorilor o factură pentru serviciile prestate sub formă de discaunt. De exemplu, în jur de 9 milioane de lei trebuie să facă reducere producătorul de lapte anual rețelelor de magazine. Asta înseamnă că cele 15 companii autohtone pe care le avem pierd 135 de milioane de lei anual și e vorba aici doar de un sector. Acest fapt nu favorizează dezvoltarea întreprinderilor autohtone. Mulți producători sunt nevoiți să se închidă sau să se bancrotizeze și ei repede sunt înlocuiți cu alți producători străini”, a spus Carolina Linte, președintele Asociației Producătorilor de Lapte și Produse Lactate ”Lapte”.
 
Iar directorul- executiv al Asociației Moldova-Fruct, Iurie Fală, este de părere că legea respectivă se tergiversează în mod special.
 
Este tergiversat foarte mult și probabil se ascund niște momente care ne îngrijorează. În majoritatea țărilor, producătorii autohtoni au prioritate, la noi însă reprezentanții magazinelor profită de faptul că producătorii nu sunt uniți. Noi cerem să fie aprobat acest proiect care să pună bazele unei relații de colaborare eficientă și corectă între producător și comerciant”, a menționat Iurie Fală, directorul-executiv al Asociației ”Moldova-Fruct”.
 
Producătorii autohtoni susțin că au primit anterior promisiuni că legea va fi votată până la finele lui 2020, iar acum sunt în așteptarea unei decizii favorabile în privința lor.
 
loading ...