DISPERAREA PRODUCĂTORILOR LOCALI. ”Unii sunt nevoiți să se închidă”

06 oct 2020

Producătorii autohtoni de carne, lapte și fructe cer Parlamentului să aprobe în lectura a doua o lege din 2018 care să reglementeze relația dintre furnizori și comerciant. Vor să fie susținuți prin adoptarea unui cadru legal care ar elimina practicile neloiale utilizate de comercianți în raport cu operatori în cadrul lanțului de aprovizionare cu produse agricole și alimentare. Asta pentru că în prezent produsele moldovenești nu au prioritate pe rafturile magazinelor din țară, iar companiile străine sunt avantajate. Reprezentații acestor asociații au organizat astăzi o conferință de presă în cadrul căreia au vorbit despre problemele cu care se confruntă antreprenorii locali.

Proiectul dat urmează să elimine prin baze legale practicile neloiale aplicate de comercianți în raport cu furnizorii. Rețelele de magazine solicită reduceri de la 20 la 35 %, iar la finele fiecărei luni înaintează furnizorilor o factură pentru serviciile prestate sub formă de discaunt. De exemplu, în jur de 9 milioane de lei trebuie să facă reducere producătorul de lapte anual rețelelor de magazine. Asta înseamnă că cele 15 companii autohtone pe care le avem pierd 135 de milioane de lei anual și e vorba aici doar de un sector. Acest fapt nu favorizează dezvoltarea întreprinderilor autohtone. Mulți producători sunt nevoiți să se închidă sau să se bancrotizeze și ei repede sunt înlocuiți cu alți producători străini”, a spus Carolina Linte, președintele Asociației Producătorilor de Lapte și Produse Lactate ”Lapte”.
 
Iar directorul- executiv al Asociației Moldova-Fruct, Iurie Fală, este de părere că legea respectivă se tergiversează în mod special.
 
Este tergiversat foarte mult și probabil se ascund niște momente care ne îngrijorează. În majoritatea țărilor, producătorii autohtoni au prioritate, la noi însă reprezentanții magazinelor profită de faptul că producătorii nu sunt uniți. Noi cerem să fie aprobat acest proiect care să pună bazele unei relații de colaborare eficientă și corectă între producător și comerciant”, a menționat Iurie Fală, directorul-executiv al Asociației ”Moldova-Fruct”.
 
Producătorii autohtoni susțin că au primit anterior promisiuni că legea va fi votată până la finele lui 2020, iar acum sunt în așteptarea unei decizii favorabile în privința lor.
 
Top știri

PETRU MIHOV: Mi-a fost de mirare că în 2021 Rusia a procurat de la noi soiuri roz. În Belarus, în Europa, mai vindem și struguri albi

12 jan 2022

STARTUP-URI ÎN AVANS: Subvenții de 75 milioane lei pentru proiecte agricole la sate, disponibile din anul viitor. Detalii

30 dec 2021

CE SE-NTÂMPLĂ ÎN STUPINE? Apicultorii îngrijorați de temperaturile care ar putea provoca albinele la zborul de curățare

04 jan 2022

VINĂRIA PURCARI A AJUNS PE WALL-STREET. Istoria de succes a lui Victor Bostan și a vinului care a cucerit întreaga lume

03 jan 2022

TOPUL CELOR MAI RECOMANDATE VINURI PENTRU ANUL 2022: Vezi aici lista din zece branduri

10 jan 2022
Din aceeași categorie

MAIA a semnat un Memorandum de colaborare cu Federația Națională a Grupurilor de Acțiune Locală din România

28 jan 2022

SCHIMB DE EXPERIENȚĂ ȘI BUNE PRACTICI ÎN DOMENIUL ÎMBUNĂTĂȚIRI FUNCIARE ÎNTRE REPUBLICA MOLDOVA ȘI ROMÂNIA

28 jan 2022

CALENDARUL FERMIERULUI. Ce lucrări ai de făcut în luna februarie în fermă

28 jan 2022

PRODUCĂTORII DIN DOMENIUL AGROALIMENTAR DIN MOLDOVA au vizitat fabrica de produse lactate Mugura și complexul agro-turistic Casa Timiș

28 jan 2022

Viorel GHERCIU: „UTA Găgăuzia înregistrează progrese, iar indicatorii ce țin de dezvoltarea agriculturii sunt în ascensiune”

28 jan 2022

DISPERAREA PRODUCĂTORILOR LOCALI. ”Unii sunt nevoiți să se închidă”

DISPERAREA PRODUCĂTORILOR LOCALI

”Unii sunt nevoiți să se închidă”

DISPERAREA PRODUCĂTORILOR LOCALI. ”Unii sunt nevoiți să se închidă”

loading ...