DUPĂ AL DOILEA VAL DE PROTESTE, fermierii au fost îndemnați să facă agricultură și nu politică

12 aug 2020
Protestul de ieri a adunat pe traseele din țară agricultori din 14 raioane din centrul și sudul Moldovei. Aceștia au cerut majorarea compensației stabilite de către autorități pentru  un hectar compromis de calamitățile naturale, reeșalonarea creditelor bancare, scutirea de TVA, precum și declararea stării de urgență în agricultură. Conducerea ministerului de ramură, care a ieșit la discuții cu protestatarii a precizat că depune toate eforturile pentru a depăși situația din sector și i-a îndemnat pe unii fermieri să nu facă politică, ci agricultură.

În replică, ministrul Perju a menționat că Guvernul a alocat deja 200 de milioane de lei, 100 de milioane -  din Fondul de subvenționare a agriculturii, 100 de milioane- din Fondul de rezervă al Guvernului, iar în prezent se duc tratative pentru a fi identificate alte 100 de milioane de lei, care se vor aloca în toamnă.



Bani, care vor fi achitați agricultorilor ce au pierdut în acest an o bună parte din recoltă. Totodată, ministrul a precizat că băncile sunt deschise pentru colaborare, astfel încât cei care doresc pot beneficia de reeșalonarea creditelor, așa încât dacă vor întârzia cu plățile să nu fie penalizați.
În prezent se lucrează pentru a vedea în ce măsură aagricutorii pot fi scutiți de taxele fiscale. Cât privește declararea stării de urgență, ministrul Agriculturii a menionat că acest lucru nu poate fi făcut, pentru că în unele regiuni ale țării, de exemplu la nord, fermierii au strâns roada preconizată, la fel și în unele gospodării din centrul și sudul țării, respectiv, în aceste condiții, legislația nu permite declararea stării de urgență.

Precizăm, că fermierii care vor să beneficieze de compensații pot depune cererile de solicitare împreună cu dosarul cu acte solicitate, la instituțiile AIPA din teritoriu până în data de 18 septembrie.
loading ...