EXPORTUL DE NUCI ÎN COAJĂ A CRESCUT CU 100%, IAR CEL DE ALUNE CU 500%

23 jul 2024
Producția R. Moldova de nuci în coajă este de 21.300 anual. La nivel global, se produc 2,5 milioane de nuci în coajă. Timp de 10 ani, producția Moldovei a scăzut cu 38% , în timp ce în plan global producția a crescut semnificativ. Cauzele sunt destul de obiective: plantațiile vechi au fost defrișate, colectarea nucilor din flora spontană a scăzut mult.
 
Noi trebuie să ne gândim cum restabilim potențialul anterior pentru a dezvolta o dinamică pozitivă a creșterii acestei producții. Noi trebuie să investim în tehnologii, să creștem randamentul la hectar, să înființăm plantații noi, a declarat Oleg Tărsănă, președintele Uniunii asociaţiilor producători de culturi nucifere (UAPCN).
 
În perioada 2014-2015, s-a exportat toată producția moldovenească de nuci. În anii 2018-2019, companiile interne fac import de miez de nucă pentru a putea satisface contractele ce le au pentru export. În 2021-2022, a crescut foarte mult consumul intern.
 
Dacă vorbim despre export, atunci principala destinație pentru miezul de nucă moldovenesc este Germania, urmată de Franța, România, Turcia, Austria. Avem țări noi în care s-a livrat pentru prima dată, asta înseamnă că accesăm tot mai multe piețe, spune Oleg Tîrsînă.
 
În 2023, am avut o cantitate de 3 mii de tone de nucă în coajă exportate. Comparativ, acum 5 ani, această cifră nu depășea 300 de tone. Asta denotă faptul că producătorii noștri au crescut calitatea nucilor. Este o tendință bună pentru producătorii de nuci, pentru că spargerea și pregătirea miezului implică cheltuieli și utilaje, mai multe certificări susține Oleg Tîrsînă. Pentru a fi exportată, nuca în coajă este spălată, uscată, calibrată, ambalată.
 
Turcia este principala destinație pentru nucile în coajă moldovenești. În fiecare an, cantitatea de nucă exportată în Turcia este mai mare, pe măsură ce turcii ne oferă o cotă mai mare pentru export. Următoarea este Albania – un hub pentru reexport către alte țări. Aici, avem o creștere de 230 de tone în 2022 la 640 de tone în 2023 și anul acesta, cifra are toate șansele să fie mai mare. România este pe locul 3, cu o creștere de 500%. Piețe pentru oportunități de export sunt Iran, Libia, Italia, susține Oleg Tîrsînă.
 
Pentru prima dată, în acest an am avut cantități mai mari de alune la export. Dacă în 2022 Moldova a exportat 50 de tone de alune, în 2023 cifra este de 272 de tone de alune care au mers la export. Principalul partener este Italia. Cantități mici de alune decojite ajung în Canada. Ca și în cazul nucilor, alunele moldovenești se evidențiază prin calități organoleptice deosebite.
loading ...