EXPORTURILE DE NUCI DIN REPUBLICA MOLDOVA SUNT ÎN SCĂDERE, CONFORM ASOCIAȚIEI NUCICULTORILOR

18 dec 2023
În 2023, vor fi exportate 24 de mii de tone de nuci. Exporturile sunt în scădere cu aproximativ 32 la sută comparativ cu 5 ani în urmă, anunță Asociația Nucicultorilor din Moldova. Producția autohtonă de nuci, calitatea acesteia, tendințele de dezvoltare a sectorului și oportunitățile piețelor de desfacere au fost subiectele discutate, astăzi, la Chișinău, la cea de-a IX-a ediție a Forumului național anual al nucicultorilor din Republica Moldova.

Piața culturilor nucifere, în acest an, a fost destul de complicată atât din cauza condițiilor climaterice cât și a scăderii puterii de cumpărare, în special pentru miezul de nucă, susține președintele Asociația Nucicultorilor din Moldova, Oleg Tîrsînă.

Începând cu perioada post-pandemică și criza inflaționistă, criza energetică care a făcut ca consumatorii europeni și nu doar să reducă dramatic consumul de nuci. Fiind cel mai bogat aliment din lume, nu este, din păcate, un produs de bază pentru coșul de consum al mai multor producători și atunci când consumatorul european a fost confruntat cu un buget casnic mai redus, a trebuit să excludă o parte din consumul său și, din păcate, nuca a fost sancționată în planul ăsta. Plus multe fabrici de procesare care aveau miezul de nucă ca ingredient principal în fabricațiile lor la fel, l-au exclus, înlocuindu-l cu ceva mai ieftin.”

Calitatea și gustul nucilor moldovenești consolidează imaginea țării pe piețele internaționale, a declarat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea. El a mai spus că nucile noastre cuceresc numeroase piețe de desfacere, datorită investițiilor pe care le face sectorul, dar și asocierii, care facilitează schimbul de bune practici și de informații între producători. Potrivit oficialului, ministerul de resort lucrează la proiectul Legii horticulturii, pentru a îmbunătăți, inclusiv, dezvoltarea ramurii nucifere. Astfel, urmează o nouă etapă pentru acest sector prin crearea Oficiului Horticol.

„Adică noi trebuie să înțelegem că piața se schimbă de la o zi la alta. Pe dimensiunea noastră este mai complicat, pentru că vorbim de livezi, și anume din considerentul că este livezi, care necesită investiții foarte mari. Asta nu-i cultură mare, porumb, grâu sau floarea soarelui sau legume. Astea sunt culturi multianuale, cu investiții de mii și mii de euro. Și de asta orice investiție e făcută astăzi, trebuie făcută în exclusivitate, după o analiză foarte atentă a perspectivilor dezvoltarea pieței în sine. Bine, dacă astăzi când pui un copac în pământ, tu trebuie să știi că în următorii 15 ani sau 20 de ani, perioada de exploatare a acestui copac, această investiție se va recupera. Și copacul ăsta corespunde zilei de astăzi și cel mai important zilei de mâine. Deci asta este modelul care trebuie să urmeze în Republica Moldova implementată la toată lumea”.

Vladimir Bolea a specificat că pentru înființarea unei plantații de nuc se oferă subvenții de până la 15 mii lei per hectar, iar pentru plantațiile de altoi și portaltoi - 100 mii lei per hectar. De asemenea, se oferă sprijin financiar pentru procurarea utilajelor de recoltare, de procesare primară și de păstrare a nucilor.
Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, anual, se exportă între 9 și 12 mii tone de miez de nucă în 33 de țări. Anul acesta, pentru prima dată miezul de nucă a ajuns în Libia, Liban și Lesotho.

sursa: radiomoldova.md
 
loading ...