Exporturile R. Moldova au înregistrat o scădere semnificativă a exporturilor în ultimul an. Motive sunt mai multe: factori interni și externi care au afectat performanțele comerciale ale țării noastre, susține Veaceslav Ioniță, în una din analizele economice.
De la vârful atins în 2022, cu un total de 4,34 miliarde USD, valorile exporturilor au scăzut la 4,05 miliarde USD în 2023 și continuă să se reducă, atingând o valoare estimată de 3,77 miliarde USD în iulie 2024. Scăderea cumulativă deja este de circa 570 milioane USD, cu tendința de scădere în următoarele luni.
Potrivit analistului sunt 4 factori majori care au contribuit la scăderea exporturilor în 2024 (iulie). Unul dintre acestea este producția agricolă în scădere. După o super recoltă în 2021, care a generat exporturi semnificative în 2022 (4,34 miliarde USD), Moldova se confruntă cu un declin agricol. Producția agricolă scade semnificativ în 2023 și 2024, contribuind la o scădere anticipată a exporturilor de produse agricole. Prognozele guvernului privind reducerea volumului producției agricole pentru acest an indică faptul că acest trend descendent va continua. În 2024, se estimează o valoare totală a exporturilor sub nivelul de 3,77 miliarde USD înregistrat în iulie 2024, iar scăderea producției agricole va continua să afecteze negativ exporturile în lunile următoare, scrie Veaceslav Ioniță.
Pierderea rolului de hub în comerțul cu Ucraina ar fi un alt factor. Exporturile către Ucraina au scăzut puternic în 2024, ajungând la 390 milioane USD față de 600 milioane USD în 2023 și 720 milioane USD în 2022. Moldova pierde nu doar exporturile directe către Ucraina, dar și importurile și reexporturile de produse, în special produse petroliere, care anterior tranzitau Moldova din România spre Ucraina. Ucraina și-a dezvoltat noi rute logistice care ocolesc Moldova, ceea ce a redus drastic rolul țării ca punct de tranzit, menționează analistul.
Un alt motiv ce a dus la micșorarea cifrei de exporturi este scăderea exporturilor către CSI. Exporturile către CSI au atins în 2024 minimul istoric, cu o cotă de doar 2,5% din totalul exporturilor Moldovei, comparativ cu 7,5% în 2023 și 70% în 1997. Această scădere drastică reflectă problemele logistice, precum și restricțiile privind transferurile de bani din Rusia, care au complicat relațiile comerciale și plățile pentru produsele exportate către această regiune, susține expertul.
La fel, V. Ioniță menționează că în acest interval, s-au adoptat politici incoerente. Politicile comerciale populiste și reglementările excesive impuse de autoritățile moldovenești au afectat în mod direct sectoare cheie, cum ar fi cel al uleiurilor vegetale. Importurile de floarea-soarelui, necesare pentru producerea uleiului, au fost restricționate, ceea ce a dus la scăderea capacității de producție și la pierderi masive de piețe de export. Exportul de ulei vegetal a înregistrat o scădere de 60% în 2024 comparativ cu perioada similară din anul trecut, ceea ce exemplifică impactul puternic al acestor măsuri restrictive asupra unui sector crucial pentru exporturile Moldovei.
Acești 4 factori de bază, au contribuit la reducerea competitivității Moldovei pe piețele internaționale și la scăderea generală a exporturilor, iar perspectivele indică faptul că acest proces va continua și în lunile următoare din 2024, susține Veaceslav Ioniță.