„VINDEM ROADA PE BĂNUȚI!” Fermierii cer mai multă susținere din partea statului

20 jun 2023
În scurt timp, începe secerișul, iar noi stăm încă cu roada de anul trecut în hambare... Am cumpărat motorina cu 28 de lei/litrul de frică să nu se scumpească și mai mult... Am semănat culturile fără a administra îngrășăminte, efectele negative se văd acum în câmp... Sunt doar câteva dintre problemele enunțate de fermierii veniți astăzi la protest în Piața Marii Adunări Naționale.

Agricultorii cer mai mult suport din partea statului, preț mai bun la cereale și control mai riguros al comerțului cu produse agricole, care, spun ei, este victimă a înțelegerilor de cartel și a conflictelor de interese.

Noi am făcut imposibilul și ne-am pregătit de recoltat, pâinea o vom strânge, dar nu știu ce vom face cu ea. Cheltuielile estimate pentru recoltat sunt în jur de 18 mii de lei pentru un hectar, prețul grâului ne-au spus că va fi de 2,5 lei/kg. În cazul ideal, recoltăm 5 tone de grâu la hectar. Un simplu calcul: ieșim cu 12.500 de lei, până la 18.000 mai este mult, dar noi am mai avut cheltuieli până am ajuns la recoltare. De 20 de mii de lei am cumpărat îngrășăminte, motorina ne-a costat peste 20 de lei/litrul, avem de achitat credite cu 20%.

Brutăriile cumpără făină din Ucraina. Le-am propus cu 1 leu mai ieftin, au cumpărat 1 tranșă, apoi au dispărut. Nu vor de la noi nici cu preț mai mic, susține un fermier prezent la protest.

Exportatorii spun că totul este bine. La noi nu e bine! Vine prima tranșă la credit care trebuie achitată. Nu mă așteaptă nimeni. La 1 august, trebuie să achit impozitul funciar 100%. Inspectoratul Fiscal nu mă întreabă dacă am sau nu bani, spune un fermier din raionul Rezina.Ne spun că suntem obraznici, dar nu se uită că noi avem pierderi mari. Nu avem nimic cu prețul la pâine, dar! grâul îl cumpără cu 2,70 lei și vând franzela cu 6,10 lei. Vara trecută, când grâul costa 5,20 lei, franzela costa 6,60 lei. Prea puțin au scăzut prețul.

Avem încă producție de anul trecut. Grăunțele încă nici nu le-am atins. Vor toți să le dăm gratis, nu avem preț nici la grâu, nici la porumb, nici la floarea-soarelui, ne-a mărturisit alt fermier, prezent la protest.

Agricultorii spun că nu vor înceta protestele până când autoritățile nu le vor accepta revendicările. Potrivit organizatorilor, la protest au ieșit fermieri din toate regiunile țării, cu 180 de tractoare.
loading ...