RECOLTĂ BOGATĂ DE ZMEURĂ, ÎN ACEST AN. Fermierii: nemulțumiți de prețul mic

06 jul 2023
Producătorii de pomușoare din Moldova sunt nemulțumiți de prețurile mici la zmeură din acest sezon. Fermierii sunt indignați și spun că nu vor să vândă zmeura cu preț mai mic de 30 de lei/kg, deși în piață sunt oferte și cu 20 de lei/kg.
 
Zmeura, la piață – 20 de lei, în magazine – 60 de lei/kg

La sfârșitul săptămânii trecute și începutul acestei săptămâni, au căzut precipitații în mai multe regiuni ale Moldovei. Potrivit fermierilor, acest lucru a afectat starea fitosanitară a plantațiilor individuale de zmeură - boabele sunt deteriorate de mucegaiul alb. Dar amploarea acestei probleme este încă mică și nu a afectat calitatea generală a zmeurii comerciale și, în consecință, prețurile.

Mai mult, în primele două zile ale săptămânii, în piețele angro ale orașelor din nordul și centrul Moldovei, fermierii au încercat să vândă angro zmeura nu mai ieftin de 27-28 lei/kg. În retail, prețul a fluctuat între 30-60 lei/kg.

Dar, prețul zmeurii în ambalaje mici, de pe rafturile magazinelor ajunge și la 60 de lei/kg. Asta nemulțumește nu doar anumite categorii de consumatori, ci și fermierii care apelează la serviciile dealerilor intermediari.
 
Seceta va afecta recolta de pomușoare

Mulți operatori de pe piața de pomușoare spun că, dacă vremea caldă persistă în țară fără precipitații semnificative, fermierii vor trebui să fie de acord cu o scădere vizibilă a prețurilor cu ridicata la zmeură încă de săptămâna viitoare. Datorită ofertei în continuare ridicate de zmeură, precum și a ofertei tot mai mari de mure, coacăze și alte pomușoare, „piața proaspătă” internă din Moldova este puțin probabil să răspundă cerințelor ambițioase de preț ale fermierilor moldoveni. De asemenea, piața locală a pomușoarelor industriale nu poate absorbi surplusurile comercializabile.
 
Pentru producția de conserve și gemuri, conform estimărilor managerilor fabricii de conserve, la începutul sezonului, pe piața din Moldova au fost achiziționate peste 100 de tone de zmeură timpurie la un preț de circa 24-25 lei. Ofertele de preț ale producătorilor locali de zmeură pentru congelare par încă neatractive pentru cea mai mare parte a fermierilor.
 
În consecință, fermierii moldoveni vor trebui să crească vânzările de zmeură pentru export pe piața rusă. Dar, se pare, acest lucru se va întâmpla doar dacă vor fi de acord să negocieze în privința prețului.

Sursa: East Fruit
 
loading ...