FLORILE DE SOC: Beneficii. Cum preparăm socata, rețeta

16 mai 2024
Socul este plantă care face parte din grupa arbuștilor, iar genul face parte din familia Adoxaceae. Arbustul are ramurile curbate și poate ajunge la înălțimi de până la 10 metri. Florile de soc sunt folosite de obicei pentru a face socată. Fructele se pot folosi doar gătite, pentru că altfel sunt toxice. Din ele se pot face gemuri sau dulcețuri. Se mai fac extracte din diverse părți ale socului pentru tratarea tusei sau febrei.
 
Utilizări ale florilor de soc
Floarea de soc a fost utilizată în medicina tradițională din întreaga lume în multe culturi diferite datorită proprietăților sale antiseptice și antiinflamatoare.
 
Cele mai frecvente utilizări sunt pentru răceli și gripă, infecții ale sinusurilor și alte tulburări respiratorii. Ca supliment, florile de soc au, de asemenea, proprietăți diuretice și laxative și sunt utile pentru ameliorarea constipației ocazionale.
 
Florile de soc au proprietăți antibacteriene și antivirale și pot ajuta, de asemenea, la ameliorarea unor alergii și la îmbunătățirea funcționării sistemului imunitar. Florile de soc ar putea ajuta la reducerea durerii și umflăturilor la nivelul articulațiilor cauzate de unele forme de artrită și sunt utilizate pentru a opri sângerarea. 
 
Ele pot fi utilizate pentru proprietățile sale antiseptice ca apă de gură și gargară. Floarea de soc reduce, de asemenea, nivelul zahărului din sânge, foarte similar cu modul în care funcționează insulina.
 
Bogat în substanțe nutritive
Florile de soc sunt un aliment cu conținut scăzut de calorii, dar cu o mulțime antioxidanți. 145 de grame de soc conțin 106 calorii, 26,7 grame de carbohidrați și mai puțin de 1 gram fiecare de grăsimi și proteine.


 
Sunt o sursă bună de acizi fenolici. Acești compuși sunt antioxidanți puternici care pot ajuta la reducerea daunelor cauzate de stresul oxidativ din organism.
 
O sursă bună de flavonoli. Socul conține antioxidanți flavonoli quercetină, kaempferol și izorhamnetin. Florile conțin de până la 10 ori mai multe flavonoli decât fructele.
 
Florile de soc pot ameliora simptomele de răceală și gripă. Extractele de soc negru și infuziile de flori s-au dovedit a ajuta la reducerea severității și a duratei gripei.
 
Cum poți consuma flori de soc
Florile de soc pot fi uscate pentru utilizare ulterioară sau pot fi înmuiate sau gătite într-o băutură. Ca să le păstrezi tot anul, usucă-le și ține-le învelite într-un ziar, în cămară sau într-un loc răcoros și întunecat.
 
Cum se prepară Socata: Rețeta
Pentru o socată tradițională ca pe vremea bunicii, avem nevoie de: 12-14 flori de soc mari cât palma, parfumate 4 lămâi, 10 litri de apă, 1 kg de zahăr, 10 boabe de orez (pentru fermentație) sau 5 grame de drojdie proaspătă.
 
Florile de soc se pun într-un borcan curat de 10 litri, fără urme de grăsime. Adăugăm apa şi lămâile tăiate felii și stoarse bine de suc în apă. Pentru a nu da un gust foarte amar, puteți pune doar pulpa de lămăie și fâșii din coaja galbenă. Partea albă a cojii este cea care dă gustul amar. Borcanul se acoperă şi se lasă o zi.
 
A doua zi punem zahărul și boabele de orez sau drojdia, amestecăm bine, acoperim borcanul și lăsăm la fermentat încă 3-4 zile. Nu închideți complet borcanul pentru a lăsa socata să „respire”. Compoziția trebuie amestecată de cel puțin două ori pe zi. Când apa devine gălbuie și mirosul este plăcut trebuie să strecurăm sucul printr-o sită deasă sau printr-o pânză de tifon. Socata este gata, se pune în sticle cu dop/capac, eremtic și se depozitează la loc întunecos și rece.
 
Pentru că socata se acidulează în sticle, nu agitați recipientul înainte de deschidere.

Sursa: libertatea.ro
loading ...