În pragul unui nou sezon agricol, o bună parte din fermieri nu au semințe, motorină și alte inputuri necesare pentru a începe noul an agricol. Din acest motiv, activitatea agricolă este pusă pe pauză. Astfel, va avea de suferit și bugetul de stat.
Amintim că anterior, atât Guvernul, cât și Ministerul Agriculturii au venit cu inițiativa de creare a fondului solidarității. Avem întrebări cu referire la acest subiect. De asemenea, vrem să discutăm despre așa zisul credit agricol despre care s-a discutat anterior. Este vorba despre un credit cu garanție de stat pentru că băncile deja nu mai vor să ne crediteze.
Solicităm să revenim la masa de discuții cu Guvernul, Parlamentul și Ministerul pentru a lucra asupra celor 41 de propuneri înaintate de noi acum 3 săptămâni.
Dacă aceste revendicări nu vor fi luate în considerare în următoarele 10 zile, conform deciziei Adunării Generale a Asociației „Forța Fermierilor”, vom iniția proteste, susține Alexandru Badîrău, director executiv, Asociația „Forța Fermierilor”
Revendicările fermierilor enunțate directorul executiv al asociației sunt:
- Revizuirea legii privind finanțarea politicii agricole și Programului Strategic al Politicii Agrare 2025-2030.
- Adoptarea unor soluții pentru creșterea rezilienței fermierilor în fața secetei, inclusiv finanțarea echipamentelor agricole și promovarea culturilor adaptate schimbărilor climatice.
- Subvenționarea dobânzilor pentru creditele bancare, considerate o eficientă de sprijin pentru IMM-urile din agricultură.
- Aplicarea principiului beneficiarului final în acordarea subvențiilor, în conformitate cu modelul de utilizare în Uniunea Europeană.
- Implementarea unor măsuri de sprijin conform cu dinamica pieței internaționale.
- Restituirea accizei pentru motorina utilizată de producătorii agricoli.
- Direcționarea a cel puțin jumătate din Fondul Național de Dezvoltare Agricolă și Rurală (FNDAR) către plăți directe per hectar.
Amintim că mai sunt doar 2 zile pentru transmiterea propunerilor privind Proiectul Programului Strategic al Politicii Agricole 2025-2030.
- Termen-limită: 14 februarie curent.
- Asociațiile din sector și fermierii sunt încurajați să expedieze sugestii fundamentate, care vor fi analizate cu atenție și integrate în procesul de elaborare a documentului strategic.