FRUCTELE DE SOC: Secretul naturii pentru un sistem imunitar puternic

23 jan 2025
Fructele de soc au un conținut de 80% apă și un procentaj important din doza zilnică recomandată de vitamina C, Vitamina B6, fier, potasiu și calciu. Consumul regulat de fructe și flori de soc sub formă de ceai sau suc te vor ajută să-ți întărești și să sprijini funcționarea ideală a sistemului imunitar.
 
Pentru a consuma fructe de soc este nevoie ca acestea să fie preparate termic, altfel gustul amar este destul de greu de suportat. Dar pentru că sunt bogate în vitamine, minerale și antioxidanți, ele se folosesc în sucuri, siropuri și dulcețuri.
 
În medicina populară, fructele de soc uscate sau sucurile din fructe de soc sunt utilizate pentru tratarea gripei, infecțiilor, sciaticii, durerilor de cap, durerilor dentare, inimii și durerilor nervoase, precum și ca laxative și diuretice.

Citește și: FLORILE DE SOC: Beneficii. Cum preparăm socata, rețeta
 

Proprietăți nutritive ale fructelor de soc

O ceașcă de 145 de grame de fructe de soc proaspete conține 106 calorii, 26,7 grame de carbohidrați și mai puțin de un gram fiecare de grăsimi și proteine. În plus, au multe beneficii nutriționale:
  • Conținut ridicat de vitamina C - 52 mg de vitamină C pe cană de fructe, care reprezintă 57% din valoarea zilnică.
  • Bogat în fibre dietetice. Fructele de soc conțin 10 grame de fibre per cană de fructe proaspete, aproximativ 36% din valoarea zilnică.
  • sursă bună de acizi fenolici. Acești compuși sunt antioxidanți puternici care pot ajuta la reducerea daunelor cauzate de stresul oxidativ din organism.
  • sursă bună de flavonoli. Socul conține antioxidanți flavonoli quercetină, kaempferol și izorhamnetin. Florile conțin de până la 10 ori mai multe flavonoli decât fructele de soc.
  • Bogat în antociani. Acești compuși conferă fructului culoarea negru-purpuriu caracteristică și sunt un puternic antioxidant cu efecte antiinflamatorii.
  • Puternic antioxidant Antioxidanții sunt componente naturale ale alimentelor, inclusiv unele vitamine, acizi fenolici și flavonoizi, care pot ajuta la îndepărtarea moleculelor reactive din organism. Cercetările sugerează că dietele bogate în antioxidanți pot ajuta la prevenirea bolilor cronice.
 

Alte beneficii ale fructelor de soc

Există multe alte beneficii ale socului, deși cele mai multe dintre acestea au dovezi științifice limitate:
Combate bacteriile dăunătoare. S-a descoperit că socul inhibă dezvoltarea bacteriilor precum Helicobacter pylori și poate ameliora simptomele sinuzitei și bronșitei.
 
Poate susține sistemul imunitar. Studiile au constatat că polifenolii de soc susțin apărarea imună prin creșterea numărului de celule albe din sânge.
 
Protejează împotriva radiațiilor UV. S-a constatat că un produs pentru piele care conține extract de soc are un factor de protecție solară (SPF) de 9,88.
 
Menține sănătatea tractului urinar. S-a constatat că florile de soc cresc frecvența urinării și cantitatea de excreție de sare la șobolani.
 
Poate avea unele proprietăți antidepresive. Un studiu a constatat că șoarecii hrăniți cu 544 mg de extract de fructe de soc pe kilogram (1.200 mg pe kg) au avut performanțe îmbunătățite și markeri de dispoziție.
 

Când se culeg fructele de soc

Recoltarea corectă a fructelor de soc începând cu luna august, fructele de soc pot fi găsite, în special, în zonele muntoase, pe văile râurilor și pârâurilor, în marginile de pădure, în zonele limitrofe drumurilor forestiere. Recoltarea se face prin tăierea ciorchinilor cu boabe de pe ramuri, iar la 3-4 ore de la culegere, boabele se vor prepara sau vor fi puse la frigider, unde se pot păstra maximum 24-48 de ore.
 
Sursa: Libertatea 
loading ...