ÎN SEPTEMBRIE VOM AVEA CEA MAI MODERNĂ FABRICĂ DE ULEI. Ce companie a inițiat proiectul și ce marfă va produce, AICI

16 jul 2021
 
Până la finele lunii septembrie 2021 în Portul Internațional Liber Giurgiulești (PILG) ar urma să fie dată în exploatare cea mai modernă fabrică de procesare a semințelor de floarea-soarelui și fabricarea de ulei din Republica Moldova, dar și din regiunea Mării Negre.
Proiectul investițional de construcție a fabricii de circa 30 de milioane de dolari a fost lansat în februarie 2020 de grupul Trans-Oil și este una dintre puținele investiții de acest fel realizate în țara noastră în ultimii ani, transmite Mold-street.com.
 
Noua fabrică va corespunde tuturor standardelor europene de calitate, precum și standardelor de mediu și va produce ulei de floarea-soarelui rafinat extras prin presare, șrot, coaja granulată și cenușă, folosită ca îngrășăminte organică, iar producția va fi destinată exportului, dar și pieței interne.
 
Tatiana Babakova, directorul DANUBE OIL COMPANY SRL, companie ce se ocupă de acest proiect, spune că aceasta este o fabrică unică, de care nu găsești nici în Moldova, nici în întreg Bazinul Mării Negre.
 
Ulei din materie primă locală
 
„Aici sunt adunate toate cele mai noi și performante tehnologii din lume. Fabrica va avea o capacitate de procesare de peste 700 de tone de semințe de floarea-soarelui pe zi. Dar spre deosebire de fabricile existente, noua uzină nu are nevoie de oprirea activității o dată pe lună pentru lucrări de deservire, ci doar o dată la jumătate de an.
În special este vorba de centrala termică, care la noua fabrica este de la producătorul belgian Vynke. E o centrală eco, care va lucra pe baza arderii cojilor semințelor de floarea-soarelui. Nu va fi folosit gaz. Chiar și uscarea semințelor se va face cu aburi generați de centrala termică, fără a fi utilizat gazul”, explică Tatiana Babakova.
 
Potrivit ei, centrala instalată va permite fabricii să activeze continuu jumătate de an. Totodată, la centrala termică a fost instalat un filtru electric ce corespunde standardelor internaţionale care încă nu sunt implementate nici în România. Producția de bază va fi uleiul extras prin metoda presei și șrotul. Ultimul este foarte căutat pentru hrana animalelor şi va merge în special la export.
 
Va produce și cenușă ecologică, la mare căutare de viticultori
 
În afară de ulei, granule de coji și de șrot aici se va produce și cenușă ecologică din arderea cojilor. Este un produs foarte căutat de viticultori, pentru a scade din salinitatea solurilor și ca îngrășământ pentru vița-de-vie. Directorul DANUBE OIL COMPANY SRL afirmă că materia primă va fi din Republica Moldova, deoarece calitatea semințelor colectate aici este foarte bună, dar în anumite situații nu este exclus importul de semințe.
 
La fabrică sunt construite şi două silozuri de 40 000 de metri cubi pentru păstrarea materiei prime. Tatiana Babakova consideră că, după implementarea acestui proiect, producătorii mici, mijlocii și mari de floarea soarelui își vor putea exporta produsele, și anume să le importe în ZEL pentru procesare.
 
De notat că aceasta va fi a treia fabrică a grupului care va produce ulei de floarea-soarelui în Moldova. Alte două sunt la Bălți (Floarea-Soarelui) și Ceadâr-Lunga (Trans Oil Refinery). Capacitatea de procesare a noii fabrici va fi de peste 210 000 de tone pe an, iar cu darea ei în exploatare grupul Trans-Oil va putea procesa circa 600 000 de tone de semințe de floarea-soarelui.
 
mold-street.com

ÎN SEPTEMBRIE VOM AVEA CEA MAI MODERNĂ FABRICĂ DE ULEI. Ce companie a inițiat proiectul și ce marfă va produce, AICI

ÎN SEPTEMBRIE VOM AVEA CEA MAI MODERNĂ FABRICĂ DE ULEI

Ce companie a inițiat proiectul și ce marfă va produce, AICI

ÎN SEPTEMBRIE VOM AVEA CEA MAI MODERNĂ FABRICĂ DE ULEI. Ce companie a inițiat proiectul și ce marfă va produce, AICI

loading ...