ÎNGRIJIREA DE TOAMNĂ A HORTENSIILOR. Cum pregătim florile pentru iarnă?

29 sep 2023
Odată cu sezonul de toamnă și apariția temperaturilor reci, hortensia are nevoie de îngrijiri speciale. Încă de pe acum, ar trebui să începi pregătirile pentru iernare, cu scopul de a ajuta planta pe tot parcursul sezonului rece. În lunile de toamnă, cele mai importante lucrări sunt reprezentate de tăierea corectă a hortensiilor și transplantarea acestora. Ele îți garantează că planta va supraviețui în fața frigului. Hai să vedem cum faci pregătirile pentru iarnă și lucrările din agenda de îngrijire a hortensiilor în toamnă.
 

Îngrijirea de toamnă la hortensia cu frunze mari

Acest soi de hortensie necesită cea mai mare atenție în momentul în care te pregătești să o adăpostești pentru iarnă. Mai ales că planta de hortensie cu frunze mari este sensibilă la frig. Îngrijirea de toamnă a acestui soi de hortensie este esențială deoarece ea înflorește pe lăstarii anului precedent. Cu alte cuvinte, dacă mugurii nu sunt îngrijiți corespunzător în această toamnă, anul viitor nu vei avea parte de flori.
 
Pregătirile pentru iernare trebuie începute de la sfârșitul lunii septembrie și începutul lunii octombrie. Apoi, tot ce trebuie să faci este: tăierea frunzelor de pe partea inferioară a trunchiului; fertilizarea solului cu sare de potasiu și sulfat de potasiu; irigarea regulată a solului.
 
De asemenea, pe la mijlocul lunii octombrie ar trebui să începi adăpostirea pentru iarnă. Pregătirea pentru iarnă a hortensiei de tip copac Tufișul de hortensie de tip copac nu este pretențios. Datorită faptului că hortensiile de acest soi înfloresc pe mugurii din anul curent, doar sistemul radicular are nevoie de protecție suplimentară. Poți preveni înghețul prin aplicarea unui strat de mulci. 
 
Tot ce îți mai rămâne de făcut este îndepărtarea bulgărilor de flori uscate și decolorate, dar și a lăstarilor. În acest fel, arbustul de hortensie se păstrează mai bine pe parcursul iernii.


 

Îngrijirea de toamnă la hortensia paniculată

Soiul de hortensie paniculată este destul de rezistent la îngheț. Însă, dacă ai realizat plantarea de toamnă a hortensiei, atunci trebuie să te asiguri că ea are parte de adăpost corespunzător pe tot parcursul iernii. Mai ales că rădăcinile acesteia sunt aproape de suprafața solului.
 
Uite câteva recomandări de îngrijire a hortensiei paniculată în toamnă: scurtează șanțurile; aplică mulci, rumeguș sau un strat de turbă; acoperă plantele de hortensie cu un material special anti-îngheț. Asigură-te că hortensiile din grădina ta au parte de adăpost corespunzător și nu omite niciun pas din procesul de îngrjire a plantelor în toamnă. Iar dacă bănuiești că plantele nu ar putea rezista pe parcursul iernii, atunci cel mai bine ar fi să realizezi transplantarea.
 

Transplantarea hortensiilor în toamnă

Transplantarea butașilor de hortensie o faci foarte ușor. Momentul potrivit pentru mutarea plantei de hortensie este semnalat de căderea frunzelor și uscarea florilor acesteia, în lunile octombrie – noiembrie. În intervalul menționat, solul nu este încă foarte înghețat, mai ales în zonele cu vreme mai blândă. Astfel, planta se înrădăcinează corespunzător în noul sol, înainte de venirea înghețului.
 
Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să te înarmezi cu o unealtă de săpat și un recipient care te va ajuta să muți hortensia dintr-un loc în altul. Însă, înainte de realizarea acestei părți importante din procesul de îngrijire a hortensiilor toamna, este esențial să alegi noua locație. Noi îți recomandăm să muți hortensia direct în pământ, în seră sau în ghiveci.


 
Ghid pentru adăpostirea plantei de hortensie pentru iarnă
Sapă hortensia cu o lopată de grădină; realizează un cerc în jurul butașului; ai grijă să nu atingi rădăcinile; realizează o nouă groapă în seră sau pregătește pământul într-un ghiveci; așază cu grijă arbustul de hortensie; acoperă groapa cu pământ; pune compost deasupra solului. De altfel, transplantarea de toamnă a hortensiei mai presupune un pas important, irigarea. Deși udarea plantelor nu o mai realizezi ca în vară, hortensia are nevoie de multă apă datorită frunzelor mari care o evaporă.
Spor la grădinărit
 
Sursa: Grădinamax
loading ...