Florile de Hortensia încep să apară cam de pe la mijlocul lunii aprilie și se deschid la începutul lunii iunie. În general, acestea durează până la sfârșitul lunii iunie. La o tufă matură, florile pot dura chiar și 4-6 săptămâni. Culoarea acestora se schimbă pe parcurs. La început, vor fi aproape albe, după care vor căpăta nuanțe de roz sau albastru, în funcție de sol. Unele flori e foarte posibil să nu aibă nici o culoare din cele menționate înainte. Pe măsură ce tufa se maturizează, acestea capătă o culoare purpurie, apoi verzuie, pentru ca în cele din urmă să ajungă alb-maronii. Florile pot fi tăiate când încep să se înverzească, pentru că acest lucru ajută la dezvoltarea tulpinilor vecine.
CUM SE PLANTEAZĂ ȘI ÎNGRIJEȘTE HORTENSIA ÎN GRĂDINĂ
Cum alegem pământul pentru Hortensia
Hortensia (Hydragea) trebuie plantată într-un pământ de bună calitate. Folosiți un amestec format din 2-3 părți pământ de flori din comerț, 1 parte bălegar uscat și 1 parte turbă. Groapa în care se va planta trebuie să fie cel puțin de două ori mai mare decât ghemul de rădăcini. După plantare, adăugați destul amestec de pământ cât să formați un mușuroi de 5-7 cm peste nivelul solului. Udați bine cu stropitoarea.
Cum alegem locul de plantare pentru Hortensia
Acesta trebuie să fie astfel poziționat încât hortensia să beneficieze de razele soarelui dimineața, dar nu la amiază. Cel mai bine este undeva, lângă un gard orientat spre nord, nord-vest sau vest, sau în umbră parțială. Hortesia se poate planta și la umbră, dar în acest caz planta nu va atinge dimensiunile maxime decât, poate, după câțiva ani buni. Se plantează la 1,2 m distanță.
Cum/cât udăm și fertilizăm Hortensia
Hortensia (Hydragea) iubește apa. Dacă pământul este prea uscat, frunzele vor începe să se ofilească, așa că planta trebuie udată cât mai des, mai ales când începe să se ofilească, în absența ploilor frecvente. Este foarte important ca Hortensia să nu se ofilească mai ales în lunile de primăvară, când se formează bobocii florilor; asigurați-vă că pământul este suficient de umed în jurul rădăcinilor plantei. Pe de altă parte, prea multă apă va duce la înegrirea marginilor frunzelor.
Citește și: MARGARETE - PLANTARE ȘI ÎNGRIJIRE
Nu fertilizați Hortensia decât după ce aceasta și-a stabilit bine rădăcinile în pământ, cam la 1-2 luni după plantare; atunci folosiți un fertilizator echilibrat. Hortensia se fertilizează rar, pentru că prea mult nitrogen va duce la stoparea înfloririi. Aplicațiile se fac la rădăcină, la începutul sezonului și apoi încă puțin după înflorire (mijlocul - sfârșitul verii, în funcție de varietate).
Cum obținem Hortensia albastră
Floarea preferă pământul acid, asta mai ales dacă doriți să aibă flori albastre. Pentru a suplimenta cantitatea oferită de fertilizator, mai puteți folosi una din următoarele soluții: sulfat de aluminiu (7 g la 3,7 l apa), coji de ouă, cafea măcinată, coji rase de portocală și grapefruit.
Cum obținem Hortensia roz
Dacă doriți ca Hortensia să aibă nuanțe de roz, atunci folosiți un fertilizator mai puțin acid. Puțin calcar sau var, presărat pe pământ este suficient. Aveți însă grijă ca pământul să nu devină prea alcalin, pentru că acest lucru nu este sănătos pentru hortensie.
Cum rezistă Hortensia la ger
Hortensiile sunt rezistente până la -15 grade Celsius, deși este foarte probabil ca gerul să omoare lemnul fragil de sub pământ. În zonele mai reci, mugurii pot fi afectați de frig chiar și primăvara târziu, așa că trebuie să îi oferiți plantei protecție, acoperind-o cu paie, frunze și pământ sau cu carton. Ea trebuie ținută la temperaturi cuprinse ître 15 și 21 de grade, pentru a putea înflori abundent.
Tăierile Hortensiei
La hortensie nu trebuie să se efectueze neapărat tăieri de formare, dar această operație poate fi făcută în fiecare primăvară, când apar noii lăstari. La florile plantate de mai mult timp înlăturați cam 1/3 din tulpinile bătrâne, care sunt mai puțin productive și pe celelalte până la primii muguri (2-3 cm la plantele mai mici și 10-15 cm la cele mai mari). Tăierile se fac exact deasupra nodului de pe tulpină.
NU tăiați tulpinile maronii toamna târziu sau iarna - pe acestea vor crește florile din anul următor. Florile uscate se lasă pe tije peste iarnă pentru a proteja de îngheț lăstarii tineri de sub ele. Dacaă nu e tăiată, Hortensia va înflori în continuu, dar ciorchinii de flori nu vor mai fi la fel de mari, din cauza tulpinilor numeroase.
În iarna următoare, tulpinile maronii vor căpăta o culoare albicioasă și în cele din urmă se vor separa singure de rădăcini. Atunci pot fi smulse ușor din pământ; dacă nu se desprind imediat mai lăsați-le câteva luni și apoi încercați din nou.
De ce apar pete pe frunzele de Hortensia
Dacă observați pete negre sau maronii-gri pe frunze, dacă nu ați udat la intervale regulate planta și/sau frunzele se ofiles între udări, atunci cauza este o boală cauzată de o ciupercă. Soluția este să udați mai des.
Petele colorate sau decolorarea frunzelor, în cazul în care nu ați udat regulat planta sunt categoric un semn că hortensia e atacată de o ciupercă. Ciuperca poate apare din cauza udării în exces, a udarii la ore nepotrivite, la amiază (în jurul sau după ora 15:00) sau de la alte surse. În acest caz, încercați să reduceți cantitatea de apă sau să udați planta mai târziu.
Încercați să folosiți și un tratament împotriva ciupercilor de plante. Nu folosiți soluția în exces, poate duce la moartea plantei. Oricum, tratamentul nu repară daunele deja produse, ci le va micșora pe cele din viitor.
La fel, dacă observati că frunzele Hortensiei sunt mâncate, puteți aplica un insecticid. Nu toate problemele frunzelor sunt însă cauzate de insecte sau de ciuperci; uneori ele pot fi rănite de ramurile copacului sub care sunt plantate sau chiar pot fi mâncate de animalele de companie.
O altă problemă la care trebuie să aveți grijă sunt arsurile cauzate de soare. Dacă afară a plouat și după aceea apare un soare foarte puternic, atunci apa rămasă pe frunze sau flori va face pete maronii.
De ce nu înflorește Hortensia
- Lipsa florilor la hortensii poate fi cauzată de prea multă umbră. Hortensiilor le priește soarele de dimineață. În grădină, le place umbra parțială, așa că dacă ai copaci sau în curte, plantează-le sub ele. Coroana copacilor va asigura hortensiilor umbra parțială.
- Udarea prea mult sau prea puțin. Vara, Hortensiile trebuie să fie udate de două ori pe săptămână. Toamna, udarea o dată pe săptămână e suficientă.
- Florile de Hortensia nu se taie și nici nu se îndepărtează. Se lasă să se usuce până vor cădea de la sine sau se intervine în anul următor pentru curățarea lor. În caz contrar, în următorul an nu mai înflorește abundent.
- Dacă crești hortensia în ghiveci, asigură-i suficient aer. Fiind o plantă de grădină, atunci când ținem Hortensia în ghiveci, ea trebuie acomodată cu ciclurile de zi-noapte, respectiv contrastul de temperaturi din perioada toamnei. Altfel, la o temperatură mereu constantă, va trăi, dar nu va înflori. Deci, pune-o pe un balcon deschis sau dacă e termoizolat, lasă fereastra deschisă.
- Utilizează un îngrășământ special pentru Hortensia. La început de toamnă, adaugă cam 25-40 de grame pentru o singură plantă. Acest îngrășământ este bogat în magneziu, care ajută planta să aibă și un colorit frumos. Atenție! Să te ferești de îngrășămintele cu azot. Acestea stopează înflorirea.