INSTITUTUL ”SELECȚIA” ÎN VIZORUL AUTORITĂȚILOR: Ne dorim ca centrele de cercetare să poată funcționa după tehnologii moderne

14 oct 2021
În data de 12 octombrie curent, la Institutul de Cercetări a Culturilor de Câmp „Selecția” din Bălți, a avut loc o vizită de lucru a Ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu, la care au participat administrația instituției și cercetătorii de ramură.

Principalele subiecte discutate în cadrul acestei întâlniri au vizat potențialul loturilor experimentale, tehnologiile necesare pentru restabilirea sistemului semincer, sporirea calității biologice la soiurile de origine, dar și stabilirea perspectivelor de dezvoltare ale ştiinţei agricole.

În acest an, suprafaţa totală de terenuri agricole însămânţate de Institutul de Cercetări de la Bălți s-a extins până la 1700 ha, după ce i-au fost restituite 1200 ha, care în ultimii ani au fost gestionate de Staţiunea Tehnologico-Experimentală Bălţi, aflată în insolvabilitate.



Prezent în cadrul evenimentului, Boris Boincean, directorul Institutul „Selecţia”, a comunicat că dispune în prezent de material semincer pe care îl poate oferi producătorilor agricoli. Potenţialul biologic al seminţelor, soiurilor şi hibrizilor produşi de institut nu cedează sau chiar este mai adaptat la condiţiile încălzirii globale decât cele de import, iar preţul lor este chiar şi de 2-3 ori mai mic. 

În acest sens, a fost abordat subiectul restabilirii sistemului de producere a seminţelor de calitate biologică înaltă pentru necesităţile Republicii Moldova. Mai mult, au fost vizitate câmpurile experimentale pentru culturile de porumb şi soia, laboratoarele, depozitele și atelierele.

Ministrul Viorel Ghericu a menționat că: „În prezent, activitățile Ministerului sunt orientate spre dezvoltarea capacităților instituțiilor de cercetare de profil și spre identificarea oportunităților pentru realizarea investițiilor în vederea obținerii unor noi performanțe agricole. Ne dorim ca centrele de cercetare să poată funcționa după tehnologii moderne.

În acest sens, intenționăm să facilităm desfășurarea activităților științifice și procesul de testare a soiurilor și hibrizilor pe câmpurile experimentale, prin dezvoltarea bazei tehnico-materiale”.



La rândul său, Boris Boincean a adăugat că în vederea stimulării activității din sfera științei și inovării, instituția are nevoie de resurse financiare pentru procurarea tehnicii și utilajului agricol:

„Investițiile în cercetare și tehnologie generează productivitate și creștere economică. Eficiența și competitivitatea în agricultură pot fi atinse prin antrenarea mediului academic și prin fortificarea activităților de cercetare şi de dezvoltare, inovare şi transfer tehnologic”.


 
loading ...