PRELUĂM DE LA OLANDEZI MODELUL DE PARTENERIATE DINTRE CERCETARE, EDUCAȚIE ȘI PRODUCĂTORI AGRICOLI

27 sep 2023
Parteneriatele dintre cercetare, educație și producătorii agricoli reciproc avantajoase sunt triunghiul de aur, prin intermediul căruia se reușește dezvoltarea agriculturii durabile și profitabile. Această metodologie de lucru, aplicată cu succes în Olanda a fost împărtășită și cu experții din R. Moldova.
 
Cercetători, oficiali și reprezentanți ai partenerilor de dezvoltare și ai asociațiilor agricole de profil efectuează zilele acestea o vizită de studiu în Olanda, unul dintre liderii mondiali în agricultură. Vizitele au început de la prestigioasa Universitate AERES din Dronten. Aici, grupul de reprezentanți din cadrul UTM, MAIA, Proiectului Competitivitate și Reziliență Rurală, Asociațiilor de sector, precum și a altor proiecte internaționale au reușit să obțină cunoștințe noi și idei inovatoare pe care le vor aplica în crearea și dezvoltarea Centrului de Agricultură Inteligentă, inițiată în cadrul UTM, cu suportul Proiectului Competitivitate și Reziliență Rurală, finanțat de USAID.


 
La întâlnirea cu grupul de studiu din Republica Moldova a fost prezentă Ineke van de Weijgaert,  Coordonator Regional, Ministerul Agriculturii, Naturii și Calității Alimentelor din Olanda. Oficialul a vorbit despre programele de susținere a instituțiilor de învățământ ce promovează tehnologiile inovative în agricultură și despre importanța colaborării dintre țări. În timpul apropiat, Ineke van de Weijgaert va veni într-o vizită oficială în Republica Moldova.
 
Ne bucurăm să fim alături de proiectele de învățământ din Moldova pentru a da startul acțiunilor de cooperare în domeniul educației agricole. Suntem convinși că drumul nostru va fi unul de succes și că putem învăța multe unii de la alții. Olanda, unul dintre liderii mondiali în agricultură, și-a propus ca, până în 2030, sistemul său agricol să devină, în totalitate, circular. Cercetarea este un element cheie, Olanda fiind în primele 15 țări din lume după cheltuielile de cercetare și dezvoltare, multe dintre acestea fiind legate de produsele agricole. Unele dintre cele mai bune universități din lume sunt cele care promovează această cercetare. Pentru stimularea inovației și cercetării  pe plan național vom investi pe parcursul a câtorva ani, peste 160 de milioane de euro. Suntem experți în gestionarea apei, aceasta a fost și încă este o abilitate necesară pentru a proteja țara de inundații, deoarece este o țară de coastă și, practic, are structura unei delte formate din râuri.
 
În plus, țara este lider în utilizarea energiei regenerabile și a tehnologiilor de reducere a emisiilor de carbon. Cu siguranță, practicile noastre vă pot fi de ajutor în dezvoltarea și implementarea proiectului dvs., a declarat Ineke van de Weijgaert.


 
Reforma Politicii Agricole Comune (PAC) a Uniunii Europene se bazează pe consolidarea strategică a Sistemului de Cunoaștere și Inovare Agricolă, creând și utilizând diverse instrumente de implementare. Astfel, Centrul de Agricultură Inteligentă va fi unul din instrumentele care va facilita consolidarea și integrarea cercetării, educației și transferului de cunoștințe. Inovarea aduce beneficii agriculturii și comunității rurale, sistemelor alimentare și nealimentare, biodiversității, mediului, climei și consumatorului. Pentru beneficii maxime, trebuie să utilizăm mai bine abilitățile deja obținute prin cercetare și practică și să inovăm pentru a găsi soluții reale pentru provocările din domeniu.  Este esențial să reunim oamenii în „ecosisteme” de cunoaștere și inovare, în cadrul cărora cunoștințele să fie create, utilizate și partajate pe scară largă, a menționat Rodica Residca, Șef Serviciu Politici de consultanță în agricultură la MAIA.
 
De asemenea, s-a discutat despre metodologia de integrare a inovațiilor digitale în agricultură în programele de studiu nu doar pentru studenți, dar și pentru producătorii agricoli. Olandezii pun accent pe pregătirea practică a studenților și pe implicarea companiilor private în procesul de educație.
 
În cadrul acestei vizite, am discutat despre posibilitățile de colaborare dintre AERES și UTM, cu implicarea experților olandezi în funcționarea Centrului de Agricultură Inteligentă, care urmează a fi creat în țara noastră. Experții din domeniul digitalizării agriculturii din Olanda ne-au prezentat posibilități de colaborare și finanțare a acestor parteneriate.
 
Conceptul de transfer de tehnologii pe care l-am văzut la AERES ne propunem să-l aplicăm și în cadrul Centrului de Agricultură Inteligentă, conceptul căruia a fost elaborat cu suportul Proiectului Competitivitate și Reziliență Rurală (PCRR), finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare (USAID).  În cadrul Centrului, preconizăm crearea de Parteneriate Public Private între companiile furnizoare de tehnologii, universitate și producătorii agricoli, a declarat Oleg Stiopca, Manager Dezvoltare Forță de Muncă, PCRR.


 
Universitatea AERES din Dronten este specifică sectorului agricol, unde are loc transferul de tehnologii: de la cercetători la producători agricoli. Astfel, conaționalii noștri au avut ocazia să descopere domeniile inovative de cercetare ale universității, laboratoarele de mecatronică și să discute cu experții olandezi despre modul în care cercetătorii colaborează cu fermierii pentru a reuși împreună implementarea tehnologiilor moderne în agricultură.
 
Parteneriatul Public-Privat între Guvern - Business - Cercetători este soluția pentru o agricultură performantă! Acest principiu stă la baza dezvoltării agriculturii inteligente olandeze, despre aceasta a vorbit și reprezentatul Ministerului Agriculturii, Naturii și Calității Alimentare, Ineke van de Weijgaert.
 
Despre acest lucru ne-am convins și noi, vizitând Centrul Agricol Inovativ, din cadrul Universității Științelor Aplicate din Dronten, care excelează prin aplicarea tehnologiilor agriculturii de precizie utilizând: GPS, drone, hărți digitale, senzori, mașini și utilaje performante. Toate aceste unelte sunt puse la dispoziția studenților în procesul educațional, astfel absolvenții sunt bine instruiți și competitivi pe piața muncii. Sunt convins că experiența colegiilor de aici ne va ajuta la dezvoltarea Centrului de Agricultură Inteligentă, inițiat în cadrul Facultății de Științe Agricole, Silvice și ale Mediului din cadrul UTM, a declarat Victor Sfeclă, Prodecan FȘASM.


 
Această vizită de studiu este un pas semnificativ în cadrul activităților de finalizare a conceptului Centrului de Agricultură Inteligentă, susținut de către Proiectul Competitivitate și Reziliență Rurală, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare (USAID).
 
 
loading ...