ANSA: Situaţia este excepţională. Lăcustele se pot răspândi în toată ţara

14 jul 2023
Situaţie excepţională în nordul Republicii Moldova. Mii de lăcuste fac ravagii pe câmpurile din raionul Sângerei. Dăunătorii au distrus deja câteva lanuri de porumb și de floarea-soarelui. Partea cea mai gravă este că se înmulțesc rapid. Fermierii au încercat să stârpească focarul, dar tratamentele chimice nu dau roade. În lupta cu lăcustele a intrat şi ANSA, care spune că riscul de răspândire a lăcustelor pe tot teritoriul țării este foarte mare, transmite AGROMEDIA, cu referire la TVR.
 
Sergiu Marandiuc din comuna Heciul Nou, raionul Sângerei, a fost primul care a tras un semnal de alarmă despre invazia lăcustelor. Peste noapte, dăunătorii i-au distrus un lan de 12 hectare de floarea-soarelui.
 
Practic el mănâncă tot aparatul foliar. Noi ştim că aparatul foliar e necesar pentru formarea roadei, spune agricultorul.
 
Bărbatul spune că a anunţat imediat autoritățile. Dar cum nu a fost auzit, a decis să acționeze pe cont propriu. Lanurile afectate sunt proprietatea a doi fermieri, însă doar unul dintre ei a folosit substanțe chimice pentru combaterea dăunătorilor. Munca și cheltuiala au fost zadarnice. Peste doar câteva zile, lăcustele s-au înmulțit, inclusiv pe câmpul deja stropit cu insecticid. Pentru a stârpi focarul e nevoie de tratamente masive, inclusiv în pădurea din vecinătate.
 
Tratamentul cu insecticid a fost reluat astăzi la prânz, după o inspecţie a celor de la ANSA. Fermeriii trebuie să acţioneze contracronometru pentru a reuşi să lichideze focarul, până în august, când lăcustele depun ouă.
 
Situaţia este excepţională. Este posibil să se răspândească peste toată ţara. E posibil, asta e prima generaţie. Dar în luna august, riscul este şi mai mare, explică Valentin Gurău, şef de direcţie, ANSA.
 
Lăcusta italiană, cea care a invadat terenurile agricole din nordul Republicii Moldova, e o specie foarte periculoasă. Dăunătorii pot distruge mii de hectare, dacă nu sunt omorâţi la timp.
 
Ele migrează foarte bine, mai ales pe curenţii de aer. Pot să migreze şi 100 de kilometri şi 150. Se concentrează pe câmpurile care le plac mai tare, dar sunt polifagi şi atacă toate culturile. În caz de invazie, atacă tot laolaltă, spune Mariana Guzun, inspector principal, ANSA.
 
Agentia Națională pentru Siguranța Alimentelor și-a asumat cheltuielile pentru lichidarea focarului. Din fondul de rezervă, s-au alocat peste 60 de mii de lei. Cele mai eficiente sunt tratamentele care se fac de la înălţime, cu elicopterul. De câţiva ani însă, aparatele de zbor pentru astfel de lucrări nu mai sunt funcţionale, iar compania care le gestionează este în proces de insolvabilitate.
loading ...