CUM SCĂPĂM DE LĂCUSTE? Sfaturile specialistului

18 jul 2023
Lăcustele de la Sângerei au ajuns și la Șoldănești. Iar specialiștii spun că astfel de incidente vor fi tot mai multe, din cauza temperaturilor foarte înalte și a precipitațiilor abundente.

Solicitat de ecopresa.md, Aurel Lozan, doctor în științe biologice, a precizat că în fotografiile expediate de către un agricultor din raionul Șoldănești este vorba despre Calliptamus italicus sau lăcusta italiană.
 
Lăcusta italiană este o specie care se înmulțește în masă, grație temperaturilor foarte ridicate din ultima perioadă și a vegetației abundente. Potrivit biologului, lăcustele pot să apară în orice zonă a Republicii Moldova.



Se înmulțesc exagerat de mult, este un proces firesc, natural. Când lăcustele au resurse și condiții bune de dezvoltare, se dezvoltă în masă.  Atât timp cât agricultorii spun că roada poate fi mai bună în centrul, nordul Moldovei, aceasta este o nișă ecologică, un potențial de hrană pentru vătămători, inclusiv pentru lăcuste, explică specialistul.
 

Cum scăpăm de lăcuste?

Aurel Lozan este de părerea că așa-numitele focare de lăcuste trebuie eliminate fie prin metode mecanice, fie prin metode biochimice. Oamenii pot să omoare aceste insecte dacă vor utiliza plesnitoare. Preparatele chimice cu care sunt distruse lăcustele trebuie selectate cu mare atenție, deoarece acestea ar prezenta pericol și pentru sănătatea umană.
 
Potrivit ANSA, aceste lăcuste pot fi întâlnite din iulie până în octombrie. Se dezvoltă în habitate calde și uscate, cu acoperire de vegetație rară, cum ar fi pajiști și stepe stâncoase, cariere vechi, gropi de pietriș, zone presărate cu stâncă, lângă râuri. Apare, în mod normal, în pajiști rare, netulburate, dar dispare atunci când terenul este cultivat.
 
Lăcusta italiană preferă cerealele, sfecla, trifoiul, floarea-soarelui, gramineele furajere. Atacă părțile aeriene ale plantelor și, în perioada invaziilor, pot distruge culturile, lăsând intacte numai tulpinile ce sunt mai groase și tari.
Totodată,  pentru combaterea insectelor, ANSA recomandă să se utilizeze tratamente cu insecticide specifice.
 
Potrivit legislației Republicii Moldova, responsabili de măsuri fitosanitare de protejare și prevenire a invaziei de insecte sunt operatorii din domeniul agroalimentar și administrațiile publice locale.
 
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor solicită agricultorilor să supravegheze terenurile cultivate. Pentru a sesiza instituția despre apariția unor noi focare de lăcuste, dar și pentru suport în combaterea insectelor, oamenii sunt îndemnați să sune la numărul de telefon: 022-264-649.
loading ...