LA SUD, CETĂȚENII NU MAI POT INSTALA PANOURI SOLARE. De ce? Vedeți AICI

25 jul 2023
În ultima jumătate de an, solicitările pentru panourile solare au crescut considerabil în Republica Moldova. Drept rezultat, capacitatea de stocare în sistemul național de energie electrică a fost depășită, transmite AGROMEDIA, cu referire la ProTV.

În primele șase luni ale anului 2023, numărul persoanelor care și-au instalat panouri fotovoltaice a crescut cu peste 40%. Depășirea limitei din sistem s-ar fi întâmplat și din cauza că moldovenii și-au instalat capacități mai mari de energie regenerabilă decât, de fapt, ar avea nevoie.
 
La începutul anului, în Republica Moldova erau peste 1900 de prosumatori - utilizatori care-și produc singuri energia electrică necesară pentru consum și sunt racordați la rețeaua de distribuție. În ultima jumătate de an, numărul acestora a ajuns la aproape 2800 de prosumatori. Astfel, și puterea instalată a crescut cu circa 50 la sută. Acest lucru a dus la epuizarea capacității de stocare a energiei electrice regenerabile produsă de soare, de 10%, care i-a fost oferită în sistemele naționale.
 
Daca o anumita categorie de populație supradimensionează sistemul, asta înseamnă că limitează și din posibilitățile altor gospodarii casnice de a beneficia de acest mecanism. Presupunem ca oamenii nu sunt informați corect și interpretează acest mecanism ca și o modalitate de afacere, pentru a obține profit, explică Ion Munteanu, Șeful Agenției Pentru Eficiență Energetică.
 
De câte panouri fotovoltaice este nevoie pentru o casă?

În acest sens, a fost lansată o platformă prin care orice persoană poate calcula de câte panouri fotovoltaice are nevoie pentru a-și asigura locuința cu energie electrică. Trebuie doar să accesăm calculatorul de energie fotovoltaică. https://greencity.md/calculator-panouri/ Să introducem cantitatea de energie electrică utilizată în ultimul an. Alegem raionul în care locuim și introducem suprafața locuinței. Calculatorul va publica ce investiție trebuie să facem, ce economie medie lunară vom avea, dar și care va fi durata de recuperare a investiției.
 
La Sud, cetățenii nu-și mai pot instala panouri solare

Tot în acest sens, Moldelectrica a publicat o hartă pentru a-i informa pe cetățeni în ce zone ale țării sistemul național de energie electrică nu mai poate permite instalarea resurselor regenerabile. Potrivit acesteia, în sudul țării nu mai există posibilitatea ca cetățenii să-și instaleze panouri solare.  https://moldelectrica.md/ro/network/injection_capacity
 
Autoritățile se gândesc dacă ar putea să majoreze capacitatea oferita în sistemul național resurselor regenerabile. Astfel încât cetățenii să-și poată instala în continuare panouri fotovolaice.
 
 
loading ...