LUPTA CU GRINDINA ÎN GESTIUNEA STATULUI. Cum vor acționa autoritățile în combaterea acestui fenomen al naturii

09 sep 2021
Producătorii agricoli reprezintă o prioritate pentru Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Acest lucru a fost demonstrat în urma prezentării unui set de acțiuni prioritare în vederea fortificării capacităților instituționale ale Serviciului Special pentru Influențe Active asupra Proceselor Hidrometeorologice.

Decizia a fost luată ieri, 8 septembrie 2021, ca urmare a unei întrevederi la care au participat Secretarul de Stat, Vasile Șarban, și directorul Special pentru Influențe Active asupra Proceselor Hidrometeorologice, Ion Garaba.

Vasile Șarban a comunicat despre importanța implicării autorităților de stat în susținerea producătorilor agricoli în contextul condițiilor meteorologice nefavorabile și a teritoriilor afectate de grindină, ce au provocat pierderi considerabile și sistematice în sectorul agrar.

„Protejarea intereselor patrimoniale ale producătorilor agricoli sunt prioritare pentru Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. În contextul schimbărilor climaterice și a fenomenelor meteorologice extreme și variabile, extinderea suprafețelor protejate de căderile de grindină este o necesitate prioritară. În comun, având o bună cooperare interinstituțională, vom seta pașii următori pentru a eficientiza procesul de lucru al SSIAPH”, a menționat Secretarul de Stat.

În acest an au fost lansate 10 546 rachete antigrindină

În cadrul acestei întrevederi s-a discutat și despre stadiul de promovare a modificărilor Hotărârii Guvernului nr. 1120/2005 cu privire la unele măsuri de eficientizare a lucrărilor de combatere a căderilor de grindină. Modificările aduse ar permite creșterea efectivului de personal cu încă 50 unități, care ulterior ar permite deschiderea a șapte puncte rachetare pe teritoriul raioanelor Ștefan Vodă și Căușeni.

Directorul SSIAPH, Ion Garaba, a prezentat un raport privind activitatea Serviciului, în care a vorbit despre consumul anual de rachete prin prisma intensității sporite a obiectelor convective. În anul 2021 au fost lansate un număr record de rachete antigrindină - 10 546 bucăți. Mai mult, în scopul asigurării continuității funcționale a Serviciului, s-a adus la cunoștință necesitatea stringentă de procurare a unui lot de 2 000 de rachete.

Părțile au discutat despre modificarea redistribuirii unor surse financiare existente în cadrul Serviciului, printre care întreținerea și reparația imobilelor aflate în gestiune, aprobarea schemei de încadrare cu unele modificări pentru anul curent.

În acest context a fost examinată oportunitatea de implementare a unui mecanism de școlarizare a inginerilor, lucru ce ar facilita menținerea memoriei instituționale prin asigurarea continuă cu cadre înalt calificate.
 
 
Top știri

PLANTAȚIE DE CĂPȘUNI PE LÂNGĂ BISERICĂ. Preotul din Nisporeni a făcut studii în agricultură pentru a-și ajuta comunitatea

24 jun 2022

GRÂUL, ORZUL ȘI PORUMBUL SE IEFTINESC. Fermierii din Australia ar putea obține o recoltă record de grâu

06 jun 2022

APICULTURĂ PE TIMP DE RĂZBOI. Cu cât vând anul acesta ucrainenii mierea la export?

15 jun 2022

MOLDOVA, ȚARĂ AGRARĂ, DAR FĂRĂ UNIVERSITATEA AGRARĂ. Decizia autorităților de a comasa UASM cu UTM a trezit un val de nemulțumiri

29 jun 2022

CÂTĂ APĂ DĂM ALBINELOR VARA? Cum facem un adăpător bun?

13 jun 2022
Din aceeași categorie

CĂLDURA SE MAI POTOLEȘTE. Meteorologii transmit ploi în toată țara

05 jul 2022

PRIMII HARBUJI MOLDOVENEȘTI – PE TARABELE DIN PIEȚE. Prețurile – mai mici decât s-au așteptat producătorii

05 jul 2022

FERTILIZANȚII ORGANICI, TESTAȚI PE LOTURI EXPERIMENTALE DIN ȚARĂ

05 jul 2022

AGRICULTORII MOLDOVENI, TOT MAI INTERESAȚI DE CULTIVAREA BACIFERELOR

05 jul 2022

SECETA – CONSECINȚĂ A SCHIMBĂRILOR CLIMATICE. Moldova va avea un Program Național de adaptare

05 jul 2022

LUPTA CU GRINDINA ÎN GESTIUNEA STATULUI. Cum vor ajuta autoritățile fermierii în lupta cu acest fenomen al naturii

LUPTA CU GRINDINA ÎN GESTIUNEA STATULUI

Cum vor ajuta autoritățile fermierii în lupta cu acest fenomen al naturii

LUPTA CU GRINDINA ÎN GESTIUNEA STATULUI. Cum vor ajuta autoritățile fermierii în lupta cu acest fenomen al naturii

loading ...