https://www.facebook.com/agromedia.md/ https://www.instagram.com/agromedia.md/ https://www.youtube.com/channel/UCzZqYdSFtDc62a7O3EXEmPQ
Weather forecast for Chisinau
20.77 EUR
17.65 USD
0.24 RUB
4.20 RON
0.66 UAH
LUPTA CU GRINDINA ÎN GESTIUNEA STATULUI. Cum vor acționa autoritățile în combaterea acestui fenomen al naturii

LUPTA CU GRINDINA ÎN GESTIUNEA STATULUI. Cum vor acționa autoritățile în combaterea acestui fenomen al naturii

09 sep 2021
Producătorii agricoli reprezintă o prioritate pentru Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Acest lucru a fost demonstrat în urma prezentării unui set de acțiuni prioritare în vederea fortificării capacităților instituționale ale Serviciului Special pentru Influențe Active asupra Proceselor Hidrometeorologice.

Decizia a fost luată ieri, 8 septembrie 2021, ca urmare a unei întrevederi la care au participat Secretarul de Stat, Vasile Șarban, și directorul Special pentru Influențe Active asupra Proceselor Hidrometeorologice, Ion Garaba.

Vasile Șarban a comunicat despre importanța implicării autorităților de stat în susținerea producătorilor agricoli în contextul condițiilor meteorologice nefavorabile și a teritoriilor afectate de grindină, ce au provocat pierderi considerabile și sistematice în sectorul agrar.

„Protejarea intereselor patrimoniale ale producătorilor agricoli sunt prioritare pentru Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. În contextul schimbărilor climaterice și a fenomenelor meteorologice extreme și variabile, extinderea suprafețelor protejate de căderile de grindină este o necesitate prioritară. În comun, având o bună cooperare interinstituțională, vom seta pașii următori pentru a eficientiza procesul de lucru al SSIAPH”, a menționat Secretarul de Stat.

În acest an au fost lansate 10 546 rachete antigrindină

În cadrul acestei întrevederi s-a discutat și despre stadiul de promovare a modificărilor Hotărârii Guvernului nr. 1120/2005 cu privire la unele măsuri de eficientizare a lucrărilor de combatere a căderilor de grindină. Modificările aduse ar permite creșterea efectivului de personal cu încă 50 unități, care ulterior ar permite deschiderea a șapte puncte rachetare pe teritoriul raioanelor Ștefan Vodă și Căușeni.

Directorul SSIAPH, Ion Garaba, a prezentat un raport privind activitatea Serviciului, în care a vorbit despre consumul anual de rachete prin prisma intensității sporite a obiectelor convective. În anul 2021 au fost lansate un număr record de rachete antigrindină - 10 546 bucăți. Mai mult, în scopul asigurării continuității funcționale a Serviciului, s-a adus la cunoștință necesitatea stringentă de procurare a unui lot de 2 000 de rachete.

Părțile au discutat despre modificarea redistribuirii unor surse financiare existente în cadrul Serviciului, printre care întreținerea și reparația imobilelor aflate în gestiune, aprobarea schemei de încadrare cu unele modificări pentru anul curent.

În acest context a fost examinată oportunitatea de implementare a unui mecanism de școlarizare a inginerilor, lucru ce ar facilita menținerea memoriei instituționale prin asigurarea continuă cu cadre înalt calificate.
 
 
VIN ÎNGHEȚURILE. Meteorologii au anunțat Cod Galben în toată țara
17 sep 2021
VA FI RENOVATĂ: Fabrica de producere a peleților din Pașcani vizitată de ministrul Gherciu
17 sep 2021
STRUGURII DE LA ȚĂRĂNCUȚA AU DETERMINAT-O SĂ RĂMÂNĂ ACASĂ. Istoria de succes a antreprenoarei Ana Ciobanu
17 sep 2021
ROȘII GIGANTE DE APROAPE UN KILOGRAM JUMATE! Fermierii care le cultivă au decis să renască soiul străvechi de tomate
16 sep 2021

LUPTA CU GRINDINA ÎN GESTIUNEA STATULUI. Cum vor ajuta autoritățile fermierii în lupta cu acest fenomen al naturii

LUPTA CU GRINDINA ÎN GESTIUNEA STATULUI

Cum vor ajuta autoritățile fermierii în lupta cu acest fenomen al naturii

LUPTA CU GRINDINA ÎN GESTIUNEA STATULUI. Cum vor ajuta autoritățile fermierii în lupta cu acest fenomen al naturii

loading ...