LUPTA CU GRINDINA ÎN GESTIUNEA STATULUI. Cum vor acționa autoritățile în combaterea acestui fenomen al naturii

09 sep 2021
Producătorii agricoli reprezintă o prioritate pentru Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Acest lucru a fost demonstrat în urma prezentării unui set de acțiuni prioritare în vederea fortificării capacităților instituționale ale Serviciului Special pentru Influențe Active asupra Proceselor Hidrometeorologice.

Decizia a fost luată ieri, 8 septembrie 2021, ca urmare a unei întrevederi la care au participat Secretarul de Stat, Vasile Șarban, și directorul Special pentru Influențe Active asupra Proceselor Hidrometeorologice, Ion Garaba.

Vasile Șarban a comunicat despre importanța implicării autorităților de stat în susținerea producătorilor agricoli în contextul condițiilor meteorologice nefavorabile și a teritoriilor afectate de grindină, ce au provocat pierderi considerabile și sistematice în sectorul agrar.

„Protejarea intereselor patrimoniale ale producătorilor agricoli sunt prioritare pentru Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. În contextul schimbărilor climaterice și a fenomenelor meteorologice extreme și variabile, extinderea suprafețelor protejate de căderile de grindină este o necesitate prioritară. În comun, având o bună cooperare interinstituțională, vom seta pașii următori pentru a eficientiza procesul de lucru al SSIAPH”, a menționat Secretarul de Stat.

În acest an au fost lansate 10 546 rachete antigrindină

În cadrul acestei întrevederi s-a discutat și despre stadiul de promovare a modificărilor Hotărârii Guvernului nr. 1120/2005 cu privire la unele măsuri de eficientizare a lucrărilor de combatere a căderilor de grindină. Modificările aduse ar permite creșterea efectivului de personal cu încă 50 unități, care ulterior ar permite deschiderea a șapte puncte rachetare pe teritoriul raioanelor Ștefan Vodă și Căușeni.

Directorul SSIAPH, Ion Garaba, a prezentat un raport privind activitatea Serviciului, în care a vorbit despre consumul anual de rachete prin prisma intensității sporite a obiectelor convective. În anul 2021 au fost lansate un număr record de rachete antigrindină - 10 546 bucăți. Mai mult, în scopul asigurării continuității funcționale a Serviciului, s-a adus la cunoștință necesitatea stringentă de procurare a unui lot de 2 000 de rachete.

Părțile au discutat despre modificarea redistribuirii unor surse financiare existente în cadrul Serviciului, printre care întreținerea și reparația imobilelor aflate în gestiune, aprobarea schemei de încadrare cu unele modificări pentru anul curent.

În acest context a fost examinată oportunitatea de implementare a unui mecanism de școlarizare a inginerilor, lucru ce ar facilita menținerea memoriei instituționale prin asigurarea continuă cu cadre înalt calificate.
 
 
Top știri

PETRU MIHOV: Mi-a fost de mirare că în 2021 Rusia a procurat de la noi soiuri roz. În Belarus, în Europa, mai vindem și struguri albi

12 jan 2022

STARTUP-URI ÎN AVANS: Subvenții de 75 milioane lei pentru proiecte agricole la sate, disponibile din anul viitor. Detalii

30 dec 2021

CE SE-NTÂMPLĂ ÎN STUPINE? Apicultorii îngrijorați de temperaturile care ar putea provoca albinele la zborul de curățare

04 jan 2022

VIDEO: PRODUSELE WUXAL DE LA UNIFER X, partenerul optimal al producătorilor agricoli. Ce spune compania „VIORIX-AGRO”

27 dec 2021

VINĂRIA PURCARI A AJUNS PE WALL-STREET. Istoria de succes a lui Victor Bostan și a vinului care a cucerit întreaga lume

03 jan 2022
Din aceeași categorie

CONDUCEREA MAIA LA DISCUȚII CU FERMIERII

21 jan 2022

STRATEGIA NAȚIONALĂ DE DEZVOLTARE AGRICOLĂ ȘI RURALĂ PUSĂ ÎN DISCUȚIE: Propunerile înaintate de RDCR

20 jan 2022

7 ANI DE DCFTA ÎN MOLDOVA: Extinderea listei de produse agroalimentare exportate în UE, primordială pentru ANSA. Detalii

20 jan 2022

DE ACUM ÎNCOLO ANSA VA DECIDE CARE FRUCTE ȘI LEGUME SUNT PROASPETE. Vezi cerințele noi aprobate de Guvern

19 jan 2022

VAMA ȘI MISIUNEA USAID, DISCUȚII DESPRE ACORDUL DE FACILITARE A COMERȚULUI. Succesele unui parteneriat

18 jan 2022

LUPTA CU GRINDINA ÎN GESTIUNEA STATULUI. Cum vor ajuta autoritățile fermierii în lupta cu acest fenomen al naturii

LUPTA CU GRINDINA ÎN GESTIUNEA STATULUI

Cum vor ajuta autoritățile fermierii în lupta cu acest fenomen al naturii

LUPTA CU GRINDINA ÎN GESTIUNEA STATULUI. Cum vor ajuta autoritățile fermierii în lupta cu acest fenomen al naturii

loading ...