MAIA: Fermierii rămân eligibili pentru subvenționare conform regulamentului vechi dacă au efectuat investiții în anul curent

09 jul 2024
La solicitarea AGROMEDIA.md, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a venit cu un comentariu referitor la modificările din legea subvenționării, criticate de fermieri. Mai exact, este vorba despre completarea Punctului 11 cu specificarea: „Nu este eligibil fermierul mijlociu şi fermierul mare care în ultimii cinci ani anteriori anului de depunere a cererii de subvenţionare au beneficiat de subvenţii pentru acelaşi domeniu de intervenţie”.
 
MAIA precizează că modificarea adusă regulamentului de subvenționare are scopul de a eficientiza utilizarea fondurilor și de a asigura un sprijin echitabil pentru toți fermierii. Accentul este pus pe fermierii micro și mici, precum și pe cei care doresc să inițieze afaceri în sectorul agricol și au nevoie de consolidarea bazei economice.
 
Fermierii mijlocii, care realizează o cifră de afaceri anuală între 50 și 100 de milioane de lei, și fermierii mari, cu o cifră de afaceri anuală ce depășește 100 de milioane de lei, rămân eligibili pentru subvenții conform regulamentului vechi, dacă au efectuat investiții în anul curent. La șase luni de la publicarea în Monitorul Oficial a noii modificări, adică începând cu anul 2025, fermierii mijlocii și mari nu vor mai putea solicita subvenții în cadrul aceleași măsuri dacă au beneficiat deja de acestea în ultimii 5 ani consecutivi.
 
Producătorii micro, care prin definiție realizează o cifră anuală de afaceri de până la 18 milioane de lei și producătorii mici care realizează o cifră anuală de afaceri de până la 50 de milioane de lei, vor putea beneficia în continuare de subvenții pe aceleași măsuri ca și până acum, se arată în răspunsul primit de la minister.
 
Amintim că producătorii agricoli s-au arătat nemulțumiți de ultimele modificări introduse în regulament, specificând că, astfel, nu vor mai fi capabili să investească în dezvoltarea și modernizarea afacerilor.
 
Declarațiile agricultorilor le puteți citi AICI
loading ...