MASA DE CRĂCIUN: Câți bani vom scoate din buzunare pentru bucatele de sărbătoare? Vezi AICI

22 dec 2021
Moldovenii s-au obișnuit, indiferent de situația financiară, să întindă mese pompoase de sărbători. Și în acest an, în ciuda scumpirilor, tradiția  rămâne aranjată frumos în farfurii și servită în Ziua Nașterii Domnului.
 
Pentru amatorii de bucate din carne, prețurile sunt următoarele:
  • 1 kg pulpe de găină cu spate – 39 lei/kg;
  • 1 kg șolduri – 51 lei/kg;
  • 1 kg gambe – 43 lei/kg;
  • 1 kg file – 69 lei/kg;
  • 1 kg carne tocată – 67 lei/kg.
 
Dacă vreți cumva să combinați și cu pipote de curcan, costul unui kilogram este de 58 lei. O găină de casă ponește de la 80 lei per kilogram, iar un cocoș poate ajunge și până la 200 lei. Și mai scumpe sunt rațele, gâștele și iepurii – prețul pornește de la 120 lei/kg.
 
Ați ales bucate din carne de porc? Meniul prețurilor e următorul:
  • 1 kg ceafă – 90 lei/kg;
  • 1 kg file – 90 lei/kg;
  • 1 kg costițe – 66 lei/kg;
  • 1 kg piciorușe pentru piftie – 70 lei/kg;
  • 1 kg carne tocată vită/porc – 86 lei pentru un kilogram.
 
 
Cârnăciorii de casă au ajuns să coste 59 lei/kg, iar aripile marinate – 56 lei.
 
Peștele se vrea și el pe masa de Crăciun. Adică, îl vrem noi în diverse combinații culinare. Așa că începeți cu scrumbia simplă, care costă 60 lei/kg, apoi treceți la cel înghețat: bibanul – 180 lei/kg; păstrăvul roșu – 160 lei/kg, macroul – 56 lei/kg, somonul – 150 lei/kg.
 
În cazul peștelui viu, 1 kg de fitofag face 30 lei, carasul – 35, iar crapul dulce – 65 lei/kg.
 
Să nu uităm și de legume. Un kg de ardei gras e între 22 și 25 lei/kg, roșiile – de la 20 la 25 lei, castraveții – 20-25 lei, ceapa – între 6 și 8 lei/kg: morcovul ajunge până la 9 lei per kg, cartofii îi găsești și cu 5 lei, iar dacă vrei mai mășcați, atunci achiți 8,50 lei/kg. Verdețurile încep de la 10 lei pentru un mănunchi și ajung și la 15 lei.
 
Măslinele sunt de la 6, 50 lei pentru 100 grame, maioneza are prețul în funcție de brand, și ajunge și până la 43 lei/cutia, orezul e 17 lei/kg.
Varza murată, scoasă direct din butoi și tocmai bună pentru sarmale, de la 40 lei/kg.
Să nu uităm de ouă – 10 mășcate costă 27 lei. Mai mici – mai puțin.
 
Desertul, adică fructele. Dacă pentru cele uscate vom plăti mai scump (spre exemplu, 1 kg prune uscate fără sâmburi e la 90 lei/kg, iar cu sâmburi – 60 lei), alegem strugurii, prețul cărora ajunge până la 25 lei/kg. Sau mere de-ale noastre, la un preț care variază între 5 și 8 lei/kg. Portocolalele, care ne umplu casa de aromă de Crăciun, le găsiți în orice magazin sau piață și costă de la 16 lei/kg. Rodiile se vând contra 35 lei kilogramul.Vreți ceva mai exotic, cum ar fi avocado? Atunci, pentru poftă scoateți din buzunar 90 lei de kilogram.
 
Pe la salamuri și mezeluri n-am trecut, pentru că încercăm să facem economii și ne limităm la bucate din produsele indicate mai sus.
 
 
 
 

MASA DE CRĂCIUN: Câți bani vom scoate din buzunare pentru bucatele de sărbătoare? Vezi AICI

MASA DE CRĂCIUN: Câți bani vom scoate din buzunare pentru bucatele de sărbătoare? Vezi AICI

MASA DE CRĂCIUN: Câți bani vom scoate din buzunare pentru bucatele de sărbătoare? Vezi AICI

loading ...