MAZĂRE VERDE LA PREȚ DE SPARANGHEL. Primele oferte sunt deja pe piață

30 mai 2023
Lista prețurilor excentrice pentru fructele și legumele de sezon continuă. De data aceasta, vânzătorii surprind cu prețuri destul de mari pentru mazărea verde. Primele păstăi de mazăre au început să apară, deocamdată doar în magazinele mici specializate și se vând cu prețul de  100-120 lei/kg (5,61-6,74 dolari/kg). Pentru comparație, este același preț cu care s-a vândut sparanghelul proaspăt la început de sezon.
 

De ce este prețul cu amănuntul atât de mare?

Există două explicații posibile. În primul rând, șocarea consumatorului cu prețurile exorbitante pentru fructele și legumele timpurii, în Moldova, a devenit o tradiție primul cartof local costă 40-45 lei (2,24-2,52 USD / kg), primele roșii și castraveți autohtoni – 80-120 lei/kg (4,49-6 dolari/kg), cireșe spaniole – 350-400 lei/kg (19,66-22,47 dolari/kg), zmeură – aproape 800 lei/kg (44 dolari) /kg). Pe acest fundal, mazărea verde la prețul sparanghelului arată și ea aproape normal.

În al doilea rând, mazărea verde scumpă din acest an poate fi atribuită unei situații nestandardizate care a apărut pe piața mazării de legume industriale. După cum remarcă procesatorii, pe de o parte, situația cu producția acestei culturi este forțat stabilă, de obicei nu ocupă mai mult de 2-2,5 mii de hectare. Este irațional să se reducă drastic suprafețele însămânțate, deoarece în acest caz nu va fi posibilă încărcarea liniilor de prelucrare din fabrică la nivelul minim necesar.

De asemenea, nu are sens să extinzi recoltele. Conservele de mazăre moldovenească sunt vândute în principal pe piețele din Rusia și Belarus, iar logistica în această direcție a crescut brusc ca preț. Foarte semnificativ, cu 20-40%, a crescut și costul materialelor de producție: semințe, produse de protecție a plantelor și îngrășăminte, sticlă și conserve.

În plus, în Moldova, mulți procesatori au ratat marcajul, incluzând în costul prime prețurile pentru resursele energetice prevăzute la un nivel foarte ridicat, în special pentru motorină. Drept urmare, în contractele cu fermierii pentru producția de mazăre de legume, procesatorii s-au angajat să plătească prețuri mari de achiziție.

Probabil că acum unele dintre fabricile de conserve consideră aceste prețuri ca fiind foarte mari, încearcă să le scadă sau să accepte mai puține materii prime. Poate de aceea fermierii încearcă să vândă o parte din mazărea verde la un preț ridicat pe piața proaspătă. Având în vedere că „sezonul” unor astfel de vânzări este puțin probabil să dureze mai mult de una sau două săptămâni, este posibil ca principiul să funcționeze.

Sursa: East Fruit
loading ...