MERELE GOLDEN DELICIOUS: Deși tare bune, dar la un preț scăzut. Ce spun pomicultorii

04 oct 2021
În R. Moldova sezonul de vânzare a merelor Golden Delicious a început cu un preț scăzut - 4-6 lei / kg. La începutul lunii octombrie a anului trecut, nivelul prețurilor cu ridicata la merele din acest soi era semnificativ mai mare - 6-8 lei / kg, anunță AGROMEDIA cu referire la EastFruit.
 
Să încercăm să înțelegem motivele acestei stări de lucruri.
 
Într-un interviu acordat EastFruit, conducătorii întreprinderilor horticole au remarcat mai mulți factori care pun presiune pe prețul merelor din acest soi la începutul sezonului curent. În primul rând, și poate cel mai important, recolta relativ mare din acest an de mere Golden Delicious în comparație cu anul trecut. Este prea devreme pentru a vorbi despre indicatori specifici, dar judecând după rezultatele din acele livezi unde  recoltarea a fost deja finalizată, vorbim despre o creștere de 20-30% sau mai mult.
 
Livădarii spun că diametrul merelor Golden Delicious în acest an este, în mare parte, destul de măricel. Cu toate acestea un număr semnificativ dintre fructe sunt defecte, având „ochiuri uscate” formate ca urmare a modificărilor de umiditate și temperatură. Luând în considerare acest lucru, cumpărătorii și comercianții-exportatori au continuat, în ceea ce privește Golden Delicious, aceeași practică care a fost utilizată în procesul de cumpărare a merelor de vară din livadă – târgul a fost încheiat nu din livezi, ci din secțiile de sortare și ambalare a întreprinderilor.
 
În același timp, prețurile pentru merele Golden Delicious de calitate medie, pentru consum curent și depozitare pe termen scurt, sunt stabilite la un nivel comparabil cu prețul pentru merele Gala și în medie cu 1 leu / kg mai mare decât prețurile de pornire pentru soiul Idared. Și pe piața moldovenească, oferta de mere atât a soiurilor de coacere mediană, cât și a celor de coacere târzie depășește în mod clar cererea.
 
Al doilea motiv al prețurilor relativ mici de cumpărare pentru Golden Delicious la începutul sezonului, potrivit operatorilor pieței de fructe din Moldova, este că merele din acest soi sunt, de obicei, depozitate pe termen lung. După cum arată experiența din ultimii trei ani, o creștere notabilă a cererii și a prețurilor pentru merele moldovenești de acest soi în Rusia începe în a doua jumătate a lunii ianuarie. În consecință, costurile de stocare, dat fiind considerare creșterea prețurilor la energie, vor fi ridicate. Într-o astfel de situație, comercianții tind să cumpere doar fructe de înaltă calitate și la cel mai mic preț.
 
Sursa: east-fruit.com
Top știri

CONCEPEREA PLANULUI DE FERTILIZARE, în condiţiile în care inputurile s-au scumpit

27 oct 2021

OBIECTIV ATINS: R.Moldova a reușit să armonizeze legislația națională cu cea europeană

25 oct 2021

ZILE CALDE ȘI NOPȚI RECI: Vezi prognoza meteo pentru 25 – 31 octombrie

25 oct 2021

STARE DE URGENȚĂ ÎN R. MOLDOVA DIN CAUZA DEFICITULUI DE GAZE

22 oct 2021

VIDEO: SISTEM DE RĂDĂCINĂ PROTEJATĂ PENTRU CREȘTEREA A 10 MII DE PUIEȚI

22 oct 2021
Din aceiași categorie

PRIMELE CIREȘE AU PREȚ DE "LUX". Un kilogram costă până la 150 de lei

10 mai 2020

A FURAT UN STUP CA SĂ DEVINĂ APICULTOR. Cazul unui bărbat din Râbnița, de râs și de plâns. Detalii, AICI

23 jun 2021

GUVERNUL A DECIS: Produsele autohtone vor ocupa 50 la sută din rafturile comerciale. Câte din ele se conțin în lista aprobată

15 jul 2021

DE CE MIEREA DE SALCÂM DIN ACEST AN COSTĂ 150 LEI DE KILOGRAM? Vezi argumentele apicultorilor

16 jun 2021

VIN ÎNGHEȚURILE. Meteorologii au anunțat Cod Galben în toată țara

17 sep 2021

MERELE GOLDEN DELICIOUS: Deși tare bune, dar la un preț scăzut. Ce spun pomicultorii

MERELE GOLDEN DELICIOUS: Deși tare bune, dar la un preț scăzut

Ce spun pomicultorii

MERELE GOLDEN DELICIOUS: Deși tare bune, dar la un preț scăzut. Ce spun pomicultorii

loading ...