MERELE GOLDEN DELICIOUS: Deși tare bune, dar la un preț scăzut. Ce spun pomicultorii

04 oct 2021
În R. Moldova sezonul de vânzare a merelor Golden Delicious a început cu un preț scăzut - 4-6 lei / kg. La începutul lunii octombrie a anului trecut, nivelul prețurilor cu ridicata la merele din acest soi era semnificativ mai mare - 6-8 lei / kg, anunță AGROMEDIA cu referire la EastFruit.
 
Să încercăm să înțelegem motivele acestei stări de lucruri.
 
Într-un interviu acordat EastFruit, conducătorii întreprinderilor horticole au remarcat mai mulți factori care pun presiune pe prețul merelor din acest soi la începutul sezonului curent. În primul rând, și poate cel mai important, recolta relativ mare din acest an de mere Golden Delicious în comparație cu anul trecut. Este prea devreme pentru a vorbi despre indicatori specifici, dar judecând după rezultatele din acele livezi unde  recoltarea a fost deja finalizată, vorbim despre o creștere de 20-30% sau mai mult.
 
Livădarii spun că diametrul merelor Golden Delicious în acest an este, în mare parte, destul de măricel. Cu toate acestea un număr semnificativ dintre fructe sunt defecte, având „ochiuri uscate” formate ca urmare a modificărilor de umiditate și temperatură. Luând în considerare acest lucru, cumpărătorii și comercianții-exportatori au continuat, în ceea ce privește Golden Delicious, aceeași practică care a fost utilizată în procesul de cumpărare a merelor de vară din livadă – târgul a fost încheiat nu din livezi, ci din secțiile de sortare și ambalare a întreprinderilor.
 
În același timp, prețurile pentru merele Golden Delicious de calitate medie, pentru consum curent și depozitare pe termen scurt, sunt stabilite la un nivel comparabil cu prețul pentru merele Gala și în medie cu 1 leu / kg mai mare decât prețurile de pornire pentru soiul Idared. Și pe piața moldovenească, oferta de mere atât a soiurilor de coacere mediană, cât și a celor de coacere târzie depășește în mod clar cererea.
 
Al doilea motiv al prețurilor relativ mici de cumpărare pentru Golden Delicious la începutul sezonului, potrivit operatorilor pieței de fructe din Moldova, este că merele din acest soi sunt, de obicei, depozitate pe termen lung. După cum arată experiența din ultimii trei ani, o creștere notabilă a cererii și a prețurilor pentru merele moldovenești de acest soi în Rusia începe în a doua jumătate a lunii ianuarie. În consecință, costurile de stocare, dat fiind considerare creșterea prețurilor la energie, vor fi ridicate. Într-o astfel de situație, comercianții tind să cumpere doar fructe de înaltă calitate și la cel mai mic preț.
 
Sursa: east-fruit.com
Top știri

PLANTAȚIE DE CĂPȘUNI PE LÂNGĂ BISERICĂ. Preotul din Nisporeni a făcut studii în agricultură pentru a-și ajuta comunitatea

24 jun 2022

GRÂUL, ORZUL ȘI PORUMBUL SE IEFTINESC. Fermierii din Australia ar putea obține o recoltă record de grâu

06 jun 2022

MOLDOVA, ȚARĂ AGRARĂ, DAR FĂRĂ UNIVERSITATEA AGRARĂ. Decizia autorităților de a comasa UASM cu UTM a trezit un val de nemulțumiri

29 jun 2022

APICULTURĂ PE TIMP DE RĂZBOI. Cu cât vând anul acesta ucrainenii mierea la export?

15 jun 2022

CÂTĂ APĂ DĂM ALBINELOR VARA? Cum facem un adăpător bun?

13 jun 2022
Din aceeași categorie

CĂLDURA SE MAI POTOLEȘTE. Meteorologii transmit ploi în toată țara

05 jul 2022

PRIMII HARBUJI MOLDOVENEȘTI – PE TARABELE DIN PIEȚE. Prețurile – mai mici decât s-au așteptat producătorii

05 jul 2022

FERTILIZANȚII ORGANICI, TESTAȚI PE LOTURI EXPERIMENTALE DIN ȚARĂ

05 jul 2022

AGRICULTORII MOLDOVENI, TOT MAI INTERESAȚI DE CULTIVAREA BACIFERELOR

05 jul 2022

SECETA – CONSECINȚĂ A SCHIMBĂRILOR CLIMATICE. Moldova va avea un Program Național de adaptare

05 jul 2022

MERELE GOLDEN DELICIOUS: Deși tare bune, dar la un preț scăzut. Ce spun pomicultorii

MERELE GOLDEN DELICIOUS: Deși tare bune, dar la un preț scăzut

Ce spun pomicultorii

MERELE GOLDEN DELICIOUS: Deși tare bune, dar la un preț scăzut. Ce spun pomicultorii

loading ...