MINISTERUL MEDIULUI: Lemne ajung pentru toți. Livrarea acestora acasă se achită suplimentar. Ce spun primarii?

28 jul 2022
Să tăiem toate pădurile, tot nu ne ajung lemne pentru câte cereri avem. Această frază am auzit-o de la toți primarii cu care am reușit să discutăm.

După ce Guvernul a făcut publică informația potrivit căreia Moldsilva va vinde direct consumatorilor lemne la preț de stat, a început o adevărată euforie. Oamenii s-au bucurat că vor putea economisi, mai puțin, însă, reprezentanții instituțiilor publice locale din țară, care susțin că s-au pomenit cu tot satul la ușa primăriei, cerând lemne pentru iarnă la preț de stat.

Locuitorii din zonele rurale și nu doar au făcut cozi la primării pentru a se înscrie pe acele liste ce le-ar permite să achiziționeze lemne la un preț mai mic. Solicitări sunt extrem de multe, dar avem oare suficientă masă lemnoasă pentru a acoperi cererea? Ministerul Mediului dă asigurări că da, este suficient lemn. De cealaltă parte, primarii, susțin că este o misiune aproape imposibilă. Agromedia a încercat să afle de la primarii din diferite zone ale țării care este situația și ce urmează să facă după întocmirea listelor.

Mihai Ursu, primarul satului Cotiujeni, raionul Briceni povestește că pe liste s-au înscris aproape toți locuitorii satului, astfel, s-a adunat o cantitate enormă de masă lemnoasă.

În scrisoarea pe care am primit-o de la Ministerul Mediului nu a fost indicat că este doar pentru o anumită categorie de persoane, respectiv, am primit cereri de la toți doritorii care sunt foarte mulți, aproape toți. La sate, demult nu se mai încălzește lumea cu gaz. Așa cum prețurile indicate sunt mai mici decât erau de obicei, toți vor câte 10 metri cubi de lemn. Se adună cantități foarte mari. Dacă vor fi 1500 – 2000 de metri cubi pe localitate, de unde atâta lemn. Șeful ocolului silvic spune că este imposibil să adunăm aceste volume.

Pentru noi, de exemplu, nu este real. Dar, dă Doamne să fie, oamenii așteaptă. Iarăși noi vom fi puși în situație. Am făcut listele, locuitorii vor veni după lemne. Tare sperăm, dar nu cred să se reușească. Una că nu este suficient lemn, iar alta – nici nu are cine tăia, nu sunt atâția muncitori, menționează Mihai Ursu.

Ion Crețu, primarul comunei Răzeni, raionul Anenii Noi consideră că rolul acestor cereri ar fi doar unul de acumulare a informației, nu și o garanție că toți cei care s-au înscris vor fi asigurați cu lemne.

Este cererea, dăm răspuns, atât, noi alte indicații nu am primit, mai departe, nu este treaba noastră. Eu consider că aceste cereri sunt mai mult un sondaj, să analizeze de câtă masă lemnoasă este nevoie și cât pot să taie, ca ulterior, cetățenii să o procure de la ocolurile silvice. Am anunțat oameni să vină la primărie, să se includă în listele acestea, dar nu prea vedem sens în asta, susține primarul de Răzeni.

Și Constantin Munteanu, primarul comunei Gura Galbenei, raionul Cimișlia spune că se confruntă cu o serie de neclarități la acest subiect.

Vineri, am primit de la Cancelaria de Stat o solicitare în urma căreia am informat despre numărul de familii social vulnerabile, numărul de păduri de pe teritoriul nostru, dacă avem autorizație de defrișare pentru timpul apropiat și alte date statistice. În prezent, avem în listă 387 de persoane care au depus cerere pentru lemne. Care sunt pașii următori, ce vom face mai departe nu cunoaștem nimic.

Cantitatea de lemn solicitată este foarte mare. Probabil o să ne pună și pe noi, primăria, să dăm ce lemne avem, dar noi nu avem păduri. Noi, de exemplu, avem 200 de hectare, dar sunt fâșii forestiere. Probabil se dorește înlăturarea intermediarilor între Moldsilva și cetățeni, dar apare altă întrebare: pensionarii nu au transport să aducă aceste lemne acasă. Să le aducă primăria? Alocăm bani din bugetul local? Nu știm nimic, susține Constantin Munteanu.

Altă localitate, aceleași întrebări. Nici un primar nu poate răspunde la întrebarea: ce facem mai departe, povestește Alexandru Botnari, primarul orașului Hâncești.

Solicitări sunt foarte multe. Zilnic vin oamenii și se înscriu, dar ce va fi și cum va fi mai departe nu cunoaște nimeni. Să facem listele și să le transmitem la Moldsilva, atât cunoaștem. Oamenii s-au bucurat de preț mic, dar, din câte cunosc, acesta este prețul lemnului în pădure, fără tăiat și transport, menționează primarul orașului Hâncești.

Pentru a afla răspuns la toate aceste neclarități, am solicitat informațiile de la Ministerul Mediului care, în pofida temerilor primarilor, susține că lemn este suficient pentru toți.

Moldsilva ne asigură că masă lemnoasă este suficientă pentru toți doritorii. Dar ideea cu listele de la primărie ține de faptul de a estima masa lemnoasă necesară pentru întreaga țară. Listele se întocmesc la administrația publică locală, ulterior, sunt transmise către ocoalele silvice care vor oferi această masă lemnoasă.

Toți oamenii care au depus cerere la primăria din localitate vor putea cumpăra lemne la preț de stat. Procedura este în felul următor: ați mers, ați achitat și vi se oferă posibilitatea de a ridica această masă lemnoasă. Nicidecum nu ține de celelalte lucrări adiacente până ajung lemnele în curtea gospodarului. Acestea sunt costuri adiacente, a declarat pentru AGROMEDIA, Vlad Madan, șef Serviciul de presă, Ministerul Mediului.
loading ...