De asemenea, termenul de aplicare se extinde de la 10 la 30 de zile de la emiterea facturii, iar perioada de sprijin se prelungește pentru întreg anul 2025, nu doar pentru primele trei luni. Cu un buget total de 300 de milioane de lei, finanțat de Uniunea Europeană, programul va contribui la menținerea competitivității afacerilor și la stabilitatea economică a țării.
Sunt introduse trei îmbunătățiri esențiale, care prevăd:
- Eliminarea criteriului de 3%. Dacă anterior, pentru a fi eligibil, era necesar ca în anul 2024, cheltuielile pentru energia electrică să fi reprezentat cel puțin 3% din veniturile întreprinderii, odată cu noile reglementări, acest criteriu este exclus.
- Mai mult timp pentru aplicare. Termenul limită se prelungește de la 10 zile la 30 de zile de la data emiterii facturii.
- Sprijin pentru 12 luni. Dacă anterior compensațiile era prevăzute doar pentru ianuarie, februarie și martie, noile îmbunătățiri prevăd cele 12 luni ale anului 2025.
Programul de compensare a creșterii prețului la energia electrică pentru întreprinderi are un buget total de 300 de milioane de lei, fonduri care vor fi asigurate de către Uniunea Europeană.
Amintim că Programul de compensare a prețului la energia electrică pentru agenții economici a fost realizat prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale din 16 ianuarie 2025.