MOLOVATA, SATUL CARE SE ALIMENTEAZĂ CU APĂ „DE LA SOARE”

20 sep 2022
Gospodarii din satul Molovata, raionul Dubăsari, situat pe malul drept al râului Nistru, se bucură azi de apă la robinet la un preț avantajos datorită unui sistem fotovoltaic care pune în funcțiune stația de pompare a apei.

Localitatea a participat la un concurs organizat de proiectul „Comunități rezistente la schimbări climatice prin abilitarea femeilor”, implementat de PNUD cu asistența financiară a Suediei. A câștigat un grant în valoare de 16 mii de dolari SUA, la care a contribuit cu puțin peste 17 mii de dolari. Cu acești bani a fost instalat un sistem fotovoltaic cu o capacitate de 24 kW pentru pomparea apei și transportarea acesteia către localitate.

Din cauza secetei și a vremii nefavorabile, localitatea se confrunta în ultimii ani cu problema aprovizionării constante a gospodăriilor cu apă. Sistemul fotovoltaic instalat beneficiază de un mecanism de contorizare netă, ceea ce înseamnă că surplusul de energie este livrat în rețea și ar putea fi utilizat mai apoi la necesitate, cum ar fi în perioada rece a anului, când se produce mai puțină energie de la soare.Primarul de Molovata, Igor Brânza, speră că investiția va permite, pe lângă micșorarea prețului pentru un metru cub de apă, și obținerea de economii. Banii care vor fi puși de-o parte planifică să-i investească în amenajarea unei zone pentru depozitarea deșeurilor și înverzirea parcurilor din sat.

Prin acest proiect am încercat, de fapt, să prindem mai mulți iepuri de-o dată: am modernizat instalația de pompare a apei utilizând energia regenerabilă, vom înverzi localitatea contribuind astfel la protejarea mediului și vom implica femeile din sat în gestionarea inițiativelor ecologice. În prezent, localitățile au bugete foarte limitate, sărăcite inclusiv de pandemie. Rezolvarea acestor probleme a fost mereu amânată. Acest proiect, pe lângă faptul că ne-a permis utilizarea unor tehnologii moderne, a mai contribuit și la dezvoltarea inițiativei civice în sat, spune primarul.

Sătenii din Molovata nu-și amintesc să fi văzut până acum panouri solare în localitate. Mai în glumă, mai în serios, prin sat se vorbește că oamenii vor fi aprovizionați cu apă „de la soare”, spune Zinaida Izman, trecută de vârsta pensionării.

La cât de mult s-au scumpit în ultima vreme prețurile, orice economie e binevenită. În plus, datorită acestei instalații are de câștigat și imaginea localității. Sperăm să devină mai atractivă pentru tineri. Mulți pleacă peste hotare. Poate dacă ar ști că ne modernizăm, că încercăm să facem mai ușoară viața la sat, vor mai sta pe gânduri dacă să plece sau nu.Ion Chișca, administratorul companiei care a instalat panourile fotovoltaice, susține că din cauza crizei energetice, tot mai multe localități încearcă să-și micșoreze cheltuielile utilizând energia regenerabilă.

În cazul dat, am instalat centrala fotovoltaică pentru stația de pompare. Pentru orice localitate asemenea proiect este binevenit. Activez în acest domeniu de peste cinci ani. Niciodată interesul pentru energia regenerabilă nu a fost atât de mare ca în acest an. Scumpirea gazului și a energiei electrice și-au lăsat amprenta asupra buzunarelor oamenilor. Vor să devină independenți, ceea ce reprezintă un lucru bun.

Localitatea Molovata este una din cele 30 de comunități din Republica Moldova care au beneficiat de granturi în valoare de până la 16 mii de dolari pentru desfășurarea proiectelor menite să sporească reziliența comunităților la schimbările climatice, să reducă riscurile dezastrelor și să contribuie la dezvoltarea durabilă a localităților.

În total, în cadrul proiectului „Comunități rezistente la schimbări climatice prin abilitarea femeilor” au beneficiat de sprijin financiar și mentorat pentru instalarea unor surse regenerabile de energie 26 de beneficiari de granturi, printre care antreprenoare, femei cu activitate economică în gospodării casnice și primării din raioanele Nisporeni, Călărași, Basarabeasca, Leova, UTA Găgăuzia, regiunea transnistreană și zona de securitate (raionul Dubăsari).
loading ...