https://www.facebook.com/agromedia.md/ https://www.instagram.com/agromedia.md/ https://www.youtube.com/channel/UCzZqYdSFtDc62a7O3EXEmPQ
Weather forecast for Chisinau
21.22 EUR
17.78 USD
0.24 RUB
4.31 RON
0.65 UAH
PĂDUCHELE DIN SAN JOSE SE DEZVOLTĂ ACTIV ÎN LIVEZI. Inspectorii ANSA bat alarma și vin cu recomandări

PĂDUCHELE DIN SAN JOSE SE DEZVOLTĂ ACTIV ÎN LIVEZI. Inspectorii ANSA bat alarma și vin cu recomandări

05 sep 2020
 
Păduchele din San Jose și-a făcut apariția în livezile din țară. Inspectorii ANSA au depistat mai multe focare de dăunători la pomi și fructe în special în plantațiile unde nu se respectă sistemul de protecţie a plantelor. La începutul lunii august s-a înregistrat apariţia larvelor celei de-a doua generații, iar atacul va continua până la mijlocul lunii octombrie din cauza temperaturilor.
 

Ce este păduchele din San Jose:
 
Păduchele din San Jose este unul dintre cei mai periculoși dăunători ai culturilor pomicole. Originar din China, acest s-a răspândit rapid în întreaga lume. Este un dăunător polifag, care atacă peste 200 specii de arbori, arbuşti, pomi şi plante ierboase. Printre pomii fructiferi distruși de acest păduche este mărul, părul, piersicul și cireşul. Adulţii se găsesc atât pe părţile lemnoase, cât şi pe frunzele şi fructele pomilor. Aceștia înțeapă și sug sucul celular din țesuturi, care ulterior se necrozează şi se înroşesc în jurul locurilor de fixare, formându-se pete roşii. Dăunătorul în condiţiile ţării noastre dezvoltă două generaţii pe an, uneori poate să apară și a III-a generație. Iernează în stadiul de larvă de vârsta I sub scut, pe tulpinile şi ramurile pomilor. Larvele după depunere au culoarea portocalie şi se răspândesc pe ramuri, pe tulpini, pe frunze şi pe fructe, fiind mobile până la 24 ore. După câteva ore de migraţie larvele îşi găsesc un loc, unde se fixează, înfingându-şi rostrul în organele unde s-au localizat și de unde sug seva ţesuturilor respective.
 
Ce se întâmplă cu pomii atacați de păduchele din San Jose:
 
Pomii atacaţi vegetează slab, frunzele sunt etiolate, fructele rămân mici şi deformate, pătate, având valoare comercială scăzută. La un atac puternic, pomii tineri se pot usca în 2 – 3 ani, cei maturi - după 7-10 ani de viaţă. Prezenţa dăunătorului în livezi este uşor vizibilă în perioada culesului fructelor, când în zona caliceală sau a peduncului se pot observa pete roșietice-violacei sau atunci când se efectuează tăierile.
 
Metode de prevenire și combatere:
 
Dăunătorul se răspândeşte prin materialul săditor din pepeniere. De aceea, la înfiinţarea livezilor, se vor folosi doar puieţi neinfestaţi, procuraţi din pepenierile autorizate. Important este ca focarele să fie depistate în timp util pentru ca să fie efectuate tratamentele în timp oportun pentru a preveni răspândirea dăunătorului în livadă. Perioada optimă pentru efectuarea primului tratament în sezon este până la dezmugurit sau când temperatura medie a aerului nu depăşeşte 4°C, nu sunt ploi și nu bate vântul. Ulterior, pentru a stabili momentul exact necesar aplicării insecticidelor, se folosesc capcanele cu feromoni, care se vor instala în perioada înfloritului pomilor, cu scopul determinării termenului de zbor al masculilor, fapt ce dă posibilitate determinarea începutului eclozării larvelor migratoare din prima generaţie. Apoi, pe parcursul sezonului de vegetaţie, capcanele şi feromonul se înlocuiesc, pentru a determina dezvoltarea generațiilor ulterioare.
 
Tratamentele chimice în focarele trebuie continuate şi în luna septembrie, contra larvelor mobile (care nu au reuşit să-şi formeze scutul de protecţie), ţinând cont de termenul de aşteptare până la recoltare, utilizând unul din insecticide, conform Registrului de Stat al produselor de uz fitosanitar şi al fertilizanţilor permise pentru utilizare în Republica Moldova. La efectuarea tratamentelor chimice se va respecta strict tehnica securităţii.
 
17 ZILE DE PLOI ABUNDENTE: FERMIERII SUNT ÎN ALERTĂ! Pagube de milioane de lei, iar nivelul apei din Prut continuă să crească
18 jun 2021
AU IEFTINIT CARBURANȚII, DAR NU DE BUNĂ VOIE. Cum a influențat avertizarea ANRE acțiunile unor companii petroliere
18 jun 2021
ȘAPTE ZILE DE SEMINARE PENTRU DEȚINĂTORII DE TERENURI. Ce probleme au fost abordate și ce au cuprins instruirile
17 jun 2021
LA MERENI PLOAIA A AJUNS ȘI-N BECI LA OAMENI. Aurotitățile declară că situația e gravă. Ce pagube s-au înregistrat
17 jun 2021

PĂDUCHELE DIN SAN JOSE SE DEZVOLTĂ ACTIV ÎN LIVEZI. Inspectorii ANSA bat alarma și vin cu recomandări

PĂDUCHELE DIN SAN JOSE SE DEZVOLTĂ ACTIV ÎN LIVEZI

Inspectorii ANSA bat alarma și vin cu recomandări

PĂDUCHELE DIN SAN JOSE SE DEZVOLTĂ ACTIV ÎN LIVEZI. Inspectorii ANSA bat alarma și vin cu recomandări

loading ...