POLITICA AGRICOLĂ COMUNĂ: Cum să valorifici oportunitățile UE pentru fermieri

25 nov 2024
Modelarea viitorului agriculturii din Republica Moldova în contextul aderării RM la UE și valorificarea oportunităților pentru sectorul privat. Proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală organizează în data de 28 noiembrie 2024 Conferința dedicată Politicii Agricole Comune. Evenimentul va întruni producători, exportatori, prestatori de servicii din sectorul horticol, vitivinicol și apicol și va oferi o platformă inedită pentru discuții publice, axate pe efectele implementării Politicii Agricole Comune (PAC) asupra performanței și competitivității agriculturii din Republica Moldova.
 
Conferința are drept obiectiv familiarizarea participanților cu avantajele ce le oferă Politica Agricolă Comună pentru sporirea competitivității sectorului agricol în contextul aderării la UE și integrarea produselor agricole moldovenești pe piața unică comunitară. De asemenea, se va discuta despre necesitatea racordării cadrului național de politici și instituțional la PAC, precum și despre cerințele prevăzute de PAC pentru fermieri și cum vor putea aceștia beneficia de oportunitățile financiare și de dezvoltare disponibile pentru sectorul agricol.    
 
Agenda Conferinței include prezentări și discuții în baza:
- experienței statelor membre ale UE în implementarea PAC;
- precondițiilor pentru absorbția fondurilor UE de către fermieri;
- schimbărilor structurale necesare în sectorul agricol pentru a susține procesul de implementare a PAC;
- lecțiilor de învățat pentru sectorul agricol din Republica Moldova.
 
Totodată, un panel de discuții va fi dedicat noii politici de subvenționare a dezvoltării sectorului agricol și mediului rural, ce urmează a fi adoptată în Republica Moldova, în cadrul căruia participanții vor fi informați despre:
  • Fondul Național Agricol pentru Dezvoltare Rurală și cheltuielile finanțate din Fond;
  • tipurile de intervenții și forme de sprijin;
  • procedura de depunere și examinare a cererii de acordare a sprijinului;
  • sisteme de control și sancțiuni pentru asigurarea legalității operațiunilor finanțate din Fondul Național Agricol pentru Dezvoltare Rurală.
 
Participanții sunt rugați să se înregistreze prealabil la nr. de telefon 069337533 sau la adresa de mail ibutucel@chemonics.com.
 
Nivelul de adaptare al sectorului privat la cerințele stabilite de Politica Agricolă Comună (PAC) va influența în mod direct cum vor valorifica fermierii din Republica Moldova oportunitățile financiare și de dezvoltare oferite de UE pentru agricultură și dezvoltare rurală. Astfel, racordarea cât mai timpurie la aceste cerințe crește perspectiva unor performanțe considerabile în sporirea competitivității produselor agricole moldovenești pe piața unică a UE.
 
Conferința se va desfășura în data de 28 noiembrie 2024, ora 09:00 – 13:00, în Sala Auditorium, MAIB Park, str. 31 August 1989, 127, orașul Chișinău.
 
loading ...