POMICULTORII DIN SOROCA AU AFLAT SECRETUL CARE GARANTEAZĂ SUCCESUL. Micii fermieri instruiți de doctorul Ananie Peșteanu

22 nov 2021

Un grup de pomicultori din raionul Soroca au participat recent la un atelier desfășurat de Organizația Teritorială FARM din Soroca, Asociația Producătorilor Agricoli Teragronord în cadrul Programului de extensiune rurală, lansat de Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA) și implementat de Federația Agricultorilor din Moldova (FARM).
 
Cei 12 fermieri au avut parte de cele mai utile sfaturi despre procesul tehnologic de păstrare a fructelor, oferite de doctorul în pomicultură Ananie Peșteanu. În același timp micii antreprenori din zona de Nord au învățat și cea mai importantă lecție în activitatea de producere. Vorbim despre faptul că, pentru a mări numărul de clienți, trebuie să oferi nu doar cantitate, dar și calitate, iar calitatea produsului depinde cel mai mult de tehnologiile utilizate în pre și post-recoltare.
 
În cadrul atelierului teoretic pomicultorii au fost informați și despre utilizarea metodelor potrivite pentru perioada de până la strânsul roadei, dar și selectarea spațiului de depozitare corespunzător.
 
Pe deal, la GȚ „Eftodie Mihail” din Ocolina
 
Evenimentul a inclus și o vizită de lucru efectuată la GȚ „Eftodie Mihail” din satul Ocolina, raionul Soroca. Acolo au vizitat livada și au aflat de la antreprenor despre cum își păstrează roada, câtă cantitate de fructe depozitează în frigider și ce face cu producția.
 
G.Ț „Eftodie Mihail” Vasile a fost fondată în anul 2009, primele plantații ale întreprinderii fiind efectuate în anul 2006 pe o suprafață de 2 ha de către tatăl său, moștenite mai târziu de Mihai pentru a dezvolta în continuare afacerea. La momentul când acesta și-a început activitatea, întreprinderea deținea livezi de măr și prun pe o suprafață de 20 ha, ulterior s-a extins cu 3 ha de prun, 30 ha de măr și 1ha de căpșun.

Întreprinderea dispune de sistem de irigare și depozit frigorific, reușind să creeze și locuri de muncă permanente. În parcul de mașini agricole al întreprinderii găsim 3 tractoare, dintre care unul fiind nou, 3 stropitori -  2 sunt de ultimă generație, 2 freze, cositoare, tocător de crengi, grapă cu discuri pentru livadă, ceea ce le simplifică lucrul și toate lucrările sunt  mecanizate.
 
Solicitat de AGROMEDIA, Vasile Pojoga, manager proiect în cadrul FARM, ne-a comunicat că Programul de extensiune rurală a demarat în luna iulie și va dura până la finele anului curent.
 
 „Proiectul presupune  activități sub diverse forme: instruiri, consultații individuale pentru producători de la experții în domeniu și vizite de studiu. Ne-am fixat drept scop ca tinerii fermieri să ia cunoștință de noile tehnologii și practici implementate de agricultorii performanți. E o oportunitate reală pentru viitorii lideri agricoli, să înțeleagă pașii pe care trebuie să-i facă pentru a-și dezvolta afacerea”, ne-a comunicat dl Pojoga.
 
 
loading ...