PREA VULNERABILĂ. Cum influențează vremea agricultura și economia R. Moldova, potrivit unui studiu ONU

25 mar 2021

Republica Moldova rămâne a fi una dintre cele mai vulnerabile țări europene la schimbările climatice, arată datele analizei comune de țară a Organizației Națiunilor Unite (ONU) pentru Republica Moldova în 2020. Studiul evidențiază impactul major al schimbărilor climatice asupra populației și mai ales a calității solurilor, oferind și unele prognoze în acest sens.
 
Reprezentanta rezidentă a Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Dima Al-Khatib, a precizat că pierderile suferite de țara noastră în urma catastrofelor naturale din ultimii 10 ani, ar atinge suma de 50 de milioane de dolari. Inacțiunea autorităților, arată studiul, ar urma să ducă la consecințe tragice pentru soluri, în special cele arabile.
Analiza menționează că, până în 2040, va crește de 4,5 ori riscul de a avea o secetă severă în țară iar până în 2080, 2/3 din resursele de apă disponibile astăzi ar putea să sece, crescând în același timp și riscul viiturilor, care ar afecta terenurile agricole.
 
O altă problemă identificată ține de accesul populației la apă și canalizare centralizată, precum și un sistem de reciclare eficient, fiind menționat faptul că doar 1/5 din populația rurală are acces la aceste facilități. Potrivit studiului, Republica Moldova este pe locul doi în Europa după cantitatea de gunoi generată pe cap de locuitor în fiecare zi, aceasta fiind de 3.12 kg. Totodată, este menționat și faptul că 50% din poluarea totală a aerului este generată de orașe.

Datele au fost prezentate în cadrul evenimentului “Analiza comună de țară a ONU pentru Republica Moldova în 2020”.
loading ...