PROBLEMA DEȘEURILOR DE LA ȚÂNȚĂRENI PLUTEȘTE ÎN AER. Ce spun autoritățile și ce cred sătenii

26 apr 2021
 
Volumul deşeurilor transportate la platforma de gunoi din Ţânţăreni, Anenii Noi, a crescut cu 40 la sută. Asta pentru că singura stație de sortare și reciclare a fost închisă acum trei luni. Autoritățile locale refuză să comenteze problema.
 
Chișinăul produce în fiecare zi aproximativ 500 de mii de tone de gunoi, care sunt duse la groapa din Ţânţăreni. Experții din domeniul mediului susțin că este nevoie de o infrastructură pentru sortarea și reciclarea deșeurilor, transmite AGROMEDIA cu referire la Publika.md.
 
“Trebuie să creștem ponderea cât mai mare a deșeurilor pentru reciclare. Noi la momentul actual depozitam 98% din deseuri”, a afirmat directorul adjunct al Centrului Național de Mediu, Iuliana Cantaragiu.
 
Daniel este un tânăr care, de aproape un an și jumătate, sortează gunoiul, fiind sigur că acest lucru poate ajuta Planeta. “În opinia mea, reciclarea plasticului este extrem de importantă, deoarece acesta prezintă o problemă gravă pentru mediu. Lupta cu plasticul durează ani în şir. Cea mai adecvată soluție ar fi sortarea și reciclarea lui”, susține el.
 
Oamenii din Ţânţăreni speră să scape de mirosul urât din sat. Ei spun că atunci când bate vântul, nu pot nici măcar să deschidă geamul din cauza mirosului insuportabil. Sătenii își fac griji pentru atunci când se va încălzi și eeclară că vor lăsa totul baltă și vor pleca din localitate.
 
Responsabilii de la întreprinderea municipală “Autosalubritate” dau asigurări că au o soluție, care, însă, deocamdată, rămâne doar pe hârtie. Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare va aloca 9 milioane de euro pentru construcția unei stații de reciclare a plasticului.
 
“Sunt alocate fonduri pentru modernizarea poligonului de deșeuri din Ţânţăreni, dezvoltarea stației de transbordare de pe strada Uzinelor și îngroparea fostului depozit de deșeuri din sectorul Ciocana. Totodată, va fi construită o stație de sortare a plasticului”, a comunicat Valeriu Botea, specialist din cadrul Î. M. “Autosalubritate”.
 
Deocamdată, nimeni nu știe când va derula proiectul.
 
Top știri

PLANTAȚIE DE CĂPȘUNI PE LÂNGĂ BISERICĂ. Preotul din Nisporeni a făcut studii în agricultură pentru a-și ajuta comunitatea

24 jun 2022

GRÂUL, ORZUL ȘI PORUMBUL SE IEFTINESC. Fermierii din Australia ar putea obține o recoltă record de grâu

06 jun 2022

MOLDOVA, ȚARĂ AGRARĂ, DAR FĂRĂ UNIVERSITATEA AGRARĂ. Decizia autorităților de a comasa UASM cu UTM a trezit un val de nemulțumiri

29 jun 2022

APICULTURĂ PE TIMP DE RĂZBOI. Cu cât vând anul acesta ucrainenii mierea la export?

15 jun 2022

CÂTĂ APĂ DĂM ALBINELOR VARA? Cum facem un adăpător bun?

13 jun 2022
Din aceeași categorie

CĂLDURA SE MAI POTOLEȘTE. Meteorologii transmit ploi în toată țara

05 jul 2022

PRIMII HARBUJI MOLDOVENEȘTI – PE TARABELE DIN PIEȚE. Prețurile – mai mici decât s-au așteptat producătorii

05 jul 2022

FERTILIZANȚII ORGANICI, TESTAȚI PE LOTURI EXPERIMENTALE DIN ȚARĂ

05 jul 2022

AGRICULTORII MOLDOVENI, TOT MAI INTERESAȚI DE CULTIVAREA BACIFERELOR

05 jul 2022

SECETA – CONSECINȚĂ A SCHIMBĂRILOR CLIMATICE. Moldova va avea un Program Național de adaptare

05 jul 2022

PROBLEMA DEȘEURILOR DE LA ȚÂNȚĂRENI PLUTEȘTE ÎN AER. Ce spun autoritățile și ce cred sătenii

PROBLEMA DEȘEURILOR DE LA ȚÂNȚĂRENI PLUTEȘTE ÎN AER

Ce spun autoritățile și ce cred sătenii

PROBLEMA DEȘEURILOR DE LA ȚÂNȚĂRENI PLUTEȘTE ÎN AER. Ce spun autoritățile și ce cred sătenii

loading ...