PROCESUL DE CERTIFICARE A PRODUSELOR ALIMENTARE VA FI MAI SIMPLU

19 jul 2024
Aleșii poporului au examinat, în cadrul ședinței plenare din Parlament, un proiect de lege care prevede simplificarea procesului de certificare a produselor alimentare.
 
Prin modificările la Legea privind siguranța alimentelor se propune o nouă redacție a noțiunii de certificat de calitate. Acesta reprezintă un document emis de producător, prin care se confirmă corespunderea calității și siguranței fiecărui lot livrat de produse alimentare cu cerințele stabilite în legislația alimentară, în baza rapoartelor laboratorului din cadrul întreprinderii/unității de producere proprii sau ale altui laborator acreditat/atestat.
 
Potrivit autorilor, documentul are ca obiectiv supravegherea și controlul eficient al tuturor activităților din domeniul alimentar prin implementarea unei politici simplificate și echilibrate de certificare a alimentelor.
 
Certificatul de calitate va fi emis de operatorul din domeniul alimentar și va fi garantul responsabilității asumate pentru calitatea și inofensivitatea alimentelor. Modelul sau formularul tip al certificatului va fi stabilit de către operatorul din domeniul alimentar, cu respectarea cerințelor minime stipulate în Legea privind siguranța alimentelor.
 
Inițiativa legislativă aparține deputatului Alexandr Trubca, președintele Comisiei agricultură și industrie alimentară. Proiectul de modificare a Legii privind siguranța alimentelor a fost susținut în prima lectură cu votul a 58 de deputați.
loading ...