PRODUCĂTORII, ÎN VIZITĂ LA PROCESATORI: Stabilim parteneriate în cadrul Laboratorului de Inovații în Agricultură

16 jul 2024
Fermierii din cadrul Laboratorului de Inovații în Agricultură au fost în cea de-a doua vizită de studiu din program. Și de data aceasta am ales pentru schimbul de experiență o afacere cu ciclul de producție închis, eficientă energetic, un model la capitolul construirea și promovarea unui brand – compania Biantti. Igor Golban, fondatorul și administratorul companiei a dezvăluit secretele succesului Biantti, a împărtășit din propria experiență: drumul parcurs de la idee până la o afacere de succes, în continuă dezvoltare.
 
Compania noastră a început de la o livadă de nuci luată în arendă, ulterior, am plantat propriile livezi de nuci și migdale. Pe parcurs, am înțeles că e nevoie să procesăm producția pentru un venit mai mare. În prezent, Biantti produce uleiuri din o gamă foarte variată de semințe; produse din nuci, alune, migdale, semințe; mixuri de fructe uscate; amestecuri pentru ceai; făină; oțet; sucuri. Gama de produse procesate am diversificat-o treptat. Utilajele necesare sunt costisitoare, am accesat credite, granturi, am participat în diferite proiecte cu sponsorizări. Nu a fost ușor, au fost multe riscuri, eșecuri pe alocuri, dar a meritat efortul, altfel, nu ai cum să te dezvolți, a menționat Tudor Golban.


 
Antreprenorul a remarcat importanța marketingului și a creării unui brand al produselor. A înțeles necesitatea acestora încă de la începutul dezvoltării afacerii și asta l-a ajutat mult, susține producătorul.
 
Este foarte important să vă cunoască lumea. Ce folos că voi aveți produse bune, crescute responsabil, gustoase etc. dacă consumatorii nu știu nimic despre voi. Brandul Biantti este și el un copil al meu pe care l-am crescut cu grijă și l-am promovat cât de mult am putut. Am participat la toate târgurile locale unde era posibil, am fost la expoziții internaționale, am creat pagini pe rețelele de socializare și un site. Și în prezent suntem prezenți la toate târgurile și iarmaroacele. Asta ne face văzuți și auziți. Astfel, în prezent, pot spune cu mândrie că, în țara noastră toată lumea a auzit cel puțin o dată despre Biantti, povestește Igor Golban.
 
Entuziasmul lui Igor nu s-a oprit la diversificarea listei de produse. Antreprenorul și-a dotat secția de producere cu utilaje care-i permit să proceseze orice fruct sau legumă și să producă toate tipurile posibile de produse procesate din acestea: făină, ulei, suc, concentrat, limonadă, gem, deshidratare, congelare, uscare etc.


 
O problemă cu care ne-am confruntat încă de la început, dar în prezent ea s-a acutizat considerabil este lipsa forței de muncă. În prezent, colaborăm cu o agenție de recrutare care ne-a adus angajați din India. Sunt responsabili, muncitori și avem încredere în ei, susține producătorul.
 
Interacțiunea fermierilor din cadrul programului cu Biantti s-a lăsat și cu stabilirea unor ulterioare colaborări. Producătorii de legume s-au arătat interesați de serviciile de procesare pe care le prestează compania. Noi ne bucurăm că pe lângă modulele teoretice, schimbul de experiență putem contribui și la stabilirea unor parteneriate între producători.
 
Producem legume în spațiu deschis pe o suprafață de 23 de hectare. Creștem ceapă, ardei, roșii, varză, vinete etc. Soțul ține foarte mult să respectăm asolamentul, chiar dacă, de multe ori, de la unele produse avem de pierdut. Avem încă de muncit la multe capitole, inclusiv crearea unui brand. Până în acest an, consideram cea mai mare problemă lipsa forței de muncă. Dar, în 2024 ne confruntăm cu o criză acută a lipsei de apă, toate râurile și iazurile au secat. Noi am instalat sistem de irigare prin picurare și prin aspirație, dar nu avem sursă de apă în acest an. Am fost nevoiți să limităm suprafața de irigare până la 15 hectare din acest motiv. Pe cealaltă suprafață am pus legume care au nevoie de mai puțină apă: cartofi, pepeni verzi și le-am lăsat să crească așa, cum a da Domnul.
 
Piața de desfacere este preponderent cea locală, dar, când este cerere, vindem și la export. Nu avem altă ieșire din situație. Se întâmplă să venim cu producția la piața angro din Chișinău și să nu reușim să vindem în timp util. Legumele sunt ușor perisabile, astfel am avut situații când am fost nevoiți să le aruncăm. Vom lua datele de contact de la domnul Golban și neapărat vom colabora. Procesarea ar fi o soluție în astfel de situații, susține Tatiana Cherdevară, producătoare din raionul Edineț, satul Hlinaia.


 
Laboratorul de Inovații în Agricultură este organizat de Technovator și AGROMEDIA.md, cu suportul Western NIS Enterprise Fund (WNISEF), în parteneriat cu Centrul de Consiliere Agricolă și RuralăMinisterul Agriculturii și Industriei Alimentare și FMC.
loading ...